12 Февруари, 2017 15:42 1 180 2

Всички обичат да говорят за Гърция

  • гърция-
  • дълг-
  • кредитори

Можем да очакваме едно лято на напрегнати преговори на Атина с кредиторите. Началото по традиция ще бъде поставено от блокада на гръцките фермери на Промахон

Всички обичат да говорят за Гърция - 1
Снимка: АП/БТА

След дни на напрегнати преговори Гърция и международните й кредитори не успяха да постигнат съгласие по отпускането на поредния транш.

Атина трябва да погаси над €7 млрд. през лятото. Това няма да е възможно, без да получи поредния транш от договорената вече спасителна програма за €86 млрд. , одобрена през лятото на 2015-а година.

През този месец Гърция ще намери решение на безизходицата с международни кредитори за своята спасителната програма. Това ще позволи на Атина да намали разходите по заемите и да се върне към пазарите на облигации в края на 2017 година.

Това заяви в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“ министърът на икономиката Димитрис Пападимитриу.

Неговите прогнози са, че Гърция ще се възползва от подкрепата на ЕЦБ и ще може да емитира дълг на външните пазари до края на 2017-а година.

Ясно послание във всички посоки, но най-вече до Атина, че проблемът със заплахата от Грекзит не е отминал, отправи в сряда германският външен министър Волфганг Шойбле.

Според него натискът трябва да се поддържа върху Гърция, за да проведе реформи, за да бъде конкурентоспособна.

В противен случай Атина не може да остане в еврозоната, каза Волфганг Шойбле. Той даде ясно да се разбере, че не е възможно да се мисли за "орязване" на гръцкия дълг. Причината е, че европейските договори не позволяват да се прилага за една държава - членка от общия валутен съюз.

"За да направи това, Гърция ще трябва да излезете от еврозоната", предупреди германският финансов министър. Той повтори познатата позиция, че проблем на Гърция не е дългът, но нейната конкурентоспособност.

На форум на управляващата партия СИРИЗА Ципрас предупреди германския финансов министър Волфганг Шойбле цитирам "да спре да си играе с огъня".

Бих искал да използвам случая и да помоля канцлера Меркел да прекрати безкрайната агресивност на финансовия си министър спрямо Гърция.

Ципрас обвинява Шойбле, че упражнява натиск върху Международния валутен фонд, за да изисква той още затягане на коланите на гърците.

Все пак Гърция и международните й кредитори постигнаха известен напредък в изглаждането на различията по фискалните цели за предстоящите години.

Реформите разединиха кредиторите на Гърция. Атина се противопоставя на исканията за реформиране на пазара на труда, а МВФ не е на едно мнение с европейските лидери за степента, в която гръцкият дълг следва да бъде облекчен.

В момента Алексис Ципрас бил изправен пред това да избира дали да приеме исканите от него нови мерки за икономии или да поиска предсрочни избори. Последното е малко вероятно управляващата СИРИЗА изостава в проучванията от опозиционната Нова демокрация.

Можем да очакваме едно лято на напрегнати преговори на Атина с кредиторите. Началото по традиция ще бъде поставено от блокада на гръцките фермери на Промахон....

Накратко – всички обичат да говорят за Гърция...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    2 1 Отговор
    Финансовите акули ще я разпокъсат.. Усетиха вкуса на кръвта
  • 2 Диди

    3 0 Отговор
    Гърците да си правят реформите.Искат да им се опростят дълговите,но за това ще трябва другите държави да плащат.Шойбле е прав.