496 0

Раздвижване в кредитирането

Венцислав Михайлов

Има реален ръст на кредитирането в България, както в сегмента на бизнес кредитите, така и за домакинства, и този ръст е приблизително 2,8%. Това каза Петър Андронов от Асоциацията на банките в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. ​Андронов прогнозира ръст на кредитите през 2017 в размер на "3%-4%-5%".

"Това, което всички мислят, че се случва, е че кредитите не растат и статистиката на Централната банка на пръв поглед го потвърждава".

"Няма толкова големи възможности за пряко инвестиране в икономиката. Най-прекия начин за инвестиране в икономиката в една нормална среда е борсата, а тя дава много ограничени възможности на този етап, а останалите възможности, като ДЦК, в България не са толкова достъпни", каза Андронов.

По думите на банкера това, което не се вижда, е че по повод проверката на активите, банките са изчистили много от лошите си кредити: "Буквално ги отписаха от портфейлите си и сумата, която приблизително може да се установи е около 1,3 млрд. лв. Толкова кредити банките махнаха от активите си.Това изчистване на кредити маскира факта, че все пак има ръст и той е около 3%, приблизително колкото е ръстът на БВП".

Този ръст е и в двата сегмента - и в бизнес кредитите, и за домакинства ръстът е приблизително 2,8%, категоричен бе гостът.

По думите на Андронов в България отново се наблюдава концентриране на депозитите, като "това е елементарна оперативна ефективност - хората търсят по-лесен начин да управляват парите си".

Всяка година има ръст на новите милионери, добави председателят на банковата асоциация. "Не трябва да се обръща чак толкова голямо внимание на този феномен, защото той се вижда не само в България. Навсякъде по света има такива тенденции - просто доходите се концентрират в много по-малък брой хора".

България


Напиши коментар:


Публикувай