Last news in Fakti

14 Февруари, 2017 08:01 2 378 0

Накъде вървят цените на петрола?

  • петрол-
  • нефт-
  • цени
Накъде вървят цените на петрола? - 1

Петролът на международните пазари през последнитe 30 дни се търгува в ценовия диапазон 53,8-57,5 долара за барел, като през повечето време котировките се движат в горната част на ценовия „коридор“, се отбелязва в анализ на „Капман Холдинг“. Анализатори на международните пазари дават нееднозначни прогнози за това, в каква посока ще върви цената на „черното злато“ през следващите седмици и месеци.

Според едни анализатори, през следващите седмици е по-вероятно цените на петрола да се движат нагоре, макар и бавно. Като опорни точки на тази прогноза те посочват договореностите на страните от ОПЕК и Русия за снижение на производството на нефт (макар и само с 3%). Освен това, по данни на Международната агенция за енергия (МАЕ), през тази година търсенето на нефт в Китай ще отбележи (значителен) ръст спрямо предходната.

Други наблюдатели на пазарите, вкл. и анализатори от „Капман Холдинг“ смятат, че цената на нефта е по-вероятно да се задържи около сегашното си ниво или да тръгне леко надолу. Причините за това могат да се търсят в следните посоки. От една страна, запасите от петрол в САЩ за първите пет седмици на 2017 г. са по-високи с 3,9% спрямо същия период на миналата година, което влияе в посока надолу на петролните котировки. От друга страна, производствените съоръжения за добив на нефт в САЩ и Канада нарастват през тази година (подтикнати и от по-високите напоследък цени на „черното злато“), което съответно е предпоставка и за увеличение на производството.

Имайки предвид посоченото, прогнозите за движението на цените на петрола за първата половина на 2017 г. биха могли да се движат в широки граници - от около 52 долара за барел до около 62 долара за барел.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА