1 083 0

Цай Ин-уен призова Китай да уважава правата и интересите на тайванския бизнес

Това стана по време на официален обяд в столицата Тайпе, на който присъстваха тайвански бизнесмени, чиито предприятия са отвъд пролива

Цай Ин-уен призова Китай да уважава правата и интересите на тайванския бизнес
Виолина Цветанова

Президентът на Република Китай Цай Ин-уен призова Континентален Китай да приеме политическите различия на Тайван и да зачита правата и интересите на тайванските фирми, работещи от другата страна на пролива.

„Това е истинското намерение на правителството – да демонстрира своята добра воля и да насърчи провеждането на преговори с Китай, надявайки се това да доведе до подобряване на икономическите връзки между страните и до по-лесното справяне с предизвикателствата, пред които е изправен Тайван“, заяви Цай. Тя допълни също, че осигуряването на положително развитие на тайванските предприятия в Континентален Китай е сред основните приоритети на правителството и няма да с пестят никакви усилия в тази посока. Нещо повече – подкрепа ще получат и всички предприятия, които планират да преместят своите дейности обратно в Тайван.

Цай Ин-уен направи своето изявление по време на официален обяд в столицата Тайпе, на който присъстваха тайвански бизнесмени. По време на срещата тя подчерта още, че от встъпването й в длъжност през май 2016 г., правителството е въвело редица мерки, насочени към укрепване на икономиката. Те включват пускане в действие на инициативата „Пет + две иновативни индустрии“ , преглед на законите и разпоредбите, регулиращи инвестициите и набирането на таланти, подобряване на трудовите права и интереси на работещите мигранти, повишаване на минималната работна заплата и преструктуриране на националната пенсионна система.

Инициативата „Пет + две иновативни индустрии“ има за цел именно съживяване на икономиката на Република Китай. Тя е насочена към петте развиващи се и бързо растящи сектора на биотехнологични и фармацевтични продукти, зелена енергия, национална отбрана, “smart“ машини и устройства, интернет на нещата , както и кръгова икономика и нова парадигма за развитие на селското стопанство.

„Развитието на тайванската икономика е основен приоритет през следващата година“, заяви Цай, допълвайки, че акцентът ще бъде поставен върху постигането на добро управление, така че да се ускори цялостната икономическа и структурна трансформация на страната.Според нея, Република Китай трябва да играе по-конструктивна роля в Азия. В тази връзка президентът даде дума, че в допълнение към провеждащите се към момента и планираните за в бъдеще реформи, правителството ще работи и за изготвяне на по-разнообразни и гъвкави търговски политики и за разширяване на диалога с основните търговски партньори като ЕС, Япония и САЩ. Очаква се това да доведе до задълбочаване на взаимоизгодното сътрудничество и да допринесе за затвърждаване ролята на тайванските предприятия на световния пазар.


Напиши коментар:


Публикувай