16 Февруари, 2017 11:22 2 276 5

Защо веганите се гневят на тези банкноти?

  • вегани-
  • великобритания-
  • банкноти
Защо веганите се гневят на тези банкноти? - 1

Bank of England няма да изтегля от обръщение пуснатите наскоро пластмасови банкноти с номинал от 5 паунда. По този начин Централната банка на Великобритания даде ясен сигнал, че няма да се съобрази с протестите на вегани, защитници на правата на животните и религиозни групи. Те протестират, защото при изработката на новите купюри от 5 лири е използвана животинска мазнина.

Bank of England също така заяви, че няма да спира от производство и купюра от 10 лири, който трябва да бъде пуснат в обръщение през септември. За двете серии от 5 лири и 10 лири са похарчени 70 млн. лири.

Изтеглянето на изготвения от полимери купюр от 5 лири и спирането на печатането на новата полимерна банкнота от 10 лири ще има непосредствено влияние върху политиката на банката за борба с фалшифицирането на пари. Освен това ще се застраши и процесът на ритмично снабдяване на икономиката и обществото с кеш. Ще бъдат причинени щети и на околната среда и ще има финансови последици за Централната банка и данъкоплатците, се посочва в изявление на Bank of England.

До казуса се стигна след като няколко модерни вегански кафенета и магазини отказаха да приемат в кеш новите банкноти от 5 лири с мотива, че при тяхното изработване е използвана животинска мазнина.

Номиналът беше пуснат миналия ноември. Пусната беше петиция, която събра подписите на 135 000 души. В документа се отбелязваше, че използването на животни за производството на пари е неприемливо за милионите вегани, вегетарианци, индуси, сикси и други вярващи от Великобритания.

Плановете са, че след новата банкнота от 5 паунда през 2017 в обращение ще влезе банкнотата от 10 паунда, върху която ще бъде изобразена Джейн Остин. През 2020 в обращение ще влезе нова полимерна банкнота от 20 паунда с Джоузеф Търнър.

Пожелали анонимност експерти отбелязват, че има разрешение на казуса – плащане с карта...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бидона

    12 0 Отговор
    Щото са тъпи затова!Да ходят да си пасат трева на воля по ливадите и да не занимават хората с техните простотии!
  • 2 Morgoth

    9 0 Отговор
    Сега таксиджии и сервитьори трябва да се въоръжат с такива банкноти и да ги връщат на веганите. Има шанс да им ги оставят ;)
  • 3 хайл

    7 0 Отговор
    Абе винаги броя,мнозинството,масата печели.какво ще се съобразяват с някакви малки извратени групички.Аре баста!!!
  • 4 Бате Цецо

    4 0 Отговор
    А пък ние - хищниците съжаляваме веганите.
  • 5 ridiculous

    2 1 Отговор
    Дано поне е свинска мазнината.