Last news in Fakti

16 Февруари, 2017 11:41 4 093 48

Русия е готова да гради и „Южен поток“

  • южен поток-
  • русия-
  • южен поток
Русия е готова да гради и „Южен поток“ - 1

Русия е готова да се върне към реализацията на „Южен поток“. Това заяви по време на бизнес форум във Варна търговското аташе на Русия в България Игор Илингин.

„Южен поток“ беше спрян през декември 2014г. заради позицията на Европейската комисия за неговото изграждане. Плановете предвиждаха тръбата да минава България,Сърбия и Унгария.

Игор Илингин припомни и позицията на Путин, че за размразяването на проекта на руската страна са нужни „железобетонни гаранции“.

Руските инвеститори очакват новото българско правителство, което ще се сформира след изборите, да обяви свой икономически курс и приоритети. Илингин също добави, че руските инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които е възможно да бъдат реализирани на пристанището във Варна. Благодарение на своето изгодно местоположение това българско пристанище може да носи добри доходи, поясни руското аташе.

Илингин допълни, че през последните две години стокооборотът между България и Русия е намалял два пъти - от 7 и половина милиарда долара през 2013-а година до малко над 3 милиарда долара през миналата година. Целта е обемите да се възстановят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 южен паток

    10 20 Отговор
    Руските алкохолици чакат БКП пак да вземе властта, НО има да чакат.
    Прасчо, къде се изгуби, за да реализира потока, без него, за къде сме???????

    Коментиран от #36

  • 2 Другата Варна

    7 20 Отговор
    А ние не искаме да правите никакви проекти на пристанището на Варна. Ще го направим яхтен терминал и само от пасажерите лятото ще изкарваме по-вече от вашите ръждясали тръби. Освен това екологично и чисто в историческия център на Варна. Имате си пристанище в Новоросийск, ползвайте си него... Ай с...р от навлеци. Оня ден и продавачката в бакалията ми заговори на руски. Не стига че дошла в България ами и никакво усилие да се понаучи на български. И сега един е.ан долбоеб взел акъли да дава за железобетонни гаранции. И без това имаме достатъчно железобетон по крайбрежието. Паша дере е много красиво а тия искат да го усмърдят с тръбата си.

    Коментиран от #6

  • 3 трололюбец

    5 20 Отговор
    Еми ще намалее , от 115 долара до средно 45 долара за барел и от 500 долара до 220-230 долара за газа миналата година ! А пък ако спрем да внасяме горива от Русия ще станем сигурно "неблагодарници" , как така , трябва поне 200-300 години да ни доят за "освобождението" . Бързо всички проекти от "шлема" и още ако може , че няма време , както е тръгнало след 15-тина години ще трябва да ги продават на арабите , щото друг такива неща няма да купува
  • 4 Гост

    5 15 Отговор
    Мирише на поредната руска партенка.
  • 5 666

    22 6 Отговор
    Туй търговско аташе май скоро ще го сменят. Вече няма никакъв начин да се изгради "Южен поток". Германия ще си има "Северен поток 2". Турците щот са по-глупави ще си имат и АЕЦ и "Турски поток". Имат икономика, имат политици, имат читави заплати, имат по-читави държави от нашата в момента. Тук единственото нещо в което може да се инвестира, е фабрика за вазелин.

    Коментиран от #8

  • 6 Варна

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Другата Варна":

    Е аз не знам кои сте вие?
    Второ тръбата за газта на ТИМ не замърсява ли?
    Второ какво ще направиш след като Варна Изток пак го държат ТИМ.
    Трето колко пасажерски кораби идват във Варна?
    Четвърто: Към момента получаваме транзитни такси от преноса на газ през тръбата от Украйна. - Сумата е около 80 млн. долара. Като спрат тръбата от Украйна и пуснат Турски Поток вместо Южен какво ще се случи с таксите от транзита бе? Трябва да си много елементарен, че да разсъждаваш като говедо. Кое е по- правилното решение да печелиш или да плащаш на чалмите за ток и газ? К`ви туристи к`ви пристанищни такси? Града умира заради онзи тъпанар от Банкя. Щял да печели от туристи...

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Гого

    14 2 Отговор
    У нас големите проекти са мираж от 1999 година няма нито един голям проект. За миналата година инвестициите са 400 милона което смешно при положение че имигрантите са внесли 1,3 милиарда. Докато има корупция инвеститорите ще ни заобикалят.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 МДАМ

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    Ще се сетят, но ще е късно. Тези 80-100 млн като изчезнат държата ще започне да ги търси от другаде. и от къде мислите че ще дойдат. В момента с част от тея пари се плащат загубите на НЕК.

    Коментиран от #13

  • 10 ръководител движение

    3 0 Отговор
    Мисля че е време на пусна "Южен поток" с помощта на ЕК
  • 11 antimediator

    2 8 Отговор
    Руснаците продължават да ни манипулират.
    Какво искат да кажат?
    - Сменете си правителството, изберете нашите измекяри от БСП и ДПС и ще ви пуснем една тръба.Сметките по тръбата ще ги скрием и засекретим та да не разберете колко " голями" кярове ще има България от това.
    Толкова щеше да ни е и " печалбата" от нефтопровода Бургас -Александруполис.Само кярове ни носи "дружбата" с по-голямия брат.
    Така спечелихме и от Белене.Руските измекяри като Р.Овч на своя глава поръчаха реакторите и сега всички ще ги плащаме.
  • 12 Другата Варна

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    Ей, виртуален енергетик, я излез от дупката дето си се заврял и се поразходи малко сред хора. Ти с 80млн. ще решаваш проблемите на държавата ли бе? Знаеш ли колко са приходите от туризъм сравнени с тея от тая л...яна тръба? А знаеш ли колко хора си вадят хляба от туризъма? А ясно ли ти е че малко да се о...рете и туристите ще избягат? Не ти ли е ясно че всеки те уважава когато си независим. Когато имаме пари от туризъм ще си купим и по-скъп (втечнен) газ. А иначе като ти врътнат пак кранчето "братушките" ти дето ни продават най-скъпия газ в Европа ще скимтиш ли пак че оня от Банкя ти е виновен. Ти сам си си виновен че си толкова...едностранчив (меко казано). Втория фактор за парите в тоя град са моряците и добре че са те, че такива като теб дето обикаляли по ВЕЦ-вете имате от кого да крадете. Да не си от тея дето "лекуват" електромерите енергетико? От разните ...фили не можем да се отървем - все ни натрапват обичта си към поредната "велика" сила. ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и ми е през .... балалайката какво искат орките. Да си пускат тръбата към гаджалите и после ще гледаме "Лебедово езеро" в изпълнение на Ердо-муз и Вова Пути. Слагам слънчевите колектори + батерийка от Елон и дърпам шалтера на Енергото. Айде "на късо" ...енергетика

    Коментиран от #14

  • 13 Другата Варна

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "МДАМ":

    МДАМ-чо ти можеш ли да смяташ поне малко. Кое е по-голямото число 80 млн от такси или НАД 3 МИЛИАРДА от туризъм. Освен това таксите за Турция вече ги отпишете след пускането на Турски поток. Та едва ли ще ви останат и половината. Има една приказка - Скъп на триците, евтин на брашното. Та и вашата с "Варна"та е същата. Четете и мислете преди да се продавате като някакви ...фили. Смешници.

    Коментиран от #20

  • 14 Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Другата Варна":

    За да не изтрият коментарът ми няма да те обиждам понеже нищо друго не заслужаваш.
    Зад гърба си имам повече от 20 години стаж. Минал съм и през туризма, после през индустриалният сектор и морският бизнес. Имам преки наблюдения върху посочените от теб сектори за доста години. Едва ли ще ме изненадаш с данни един път заради преките ми наблюдения в цитираните от теб сектори и втори път като икономист, който следи внимателно статистиката и бюджетите на по- големите градове. - С нищо не можеш да ме изненадаш! През 2011 год. филмата ми в годишната класация Гепард бе на 2 място във Варна след фирмата на Домусчиев и на 11 място в страната. Израстнах по времето на САЦ-а в бифшият комплекс на ЦК на БКП и там бяха първите ми стъпки в туризма още като ученик. Работих и по златни пясъци. Половината ми рад работеше в туризма по морето. - След 2000год. започнах да снабдявам БМФ, ТЕЦ-вете и по- големите индустриални предприятия в страната в продължение на почти 10 години с технически материали и резервни части.
    Все още снабдявам от време на време част от малкото кораби които пристигат тук на пристанищата ( основно Варна -Запад).
    Внасях стоки от трети страни и ЕС чрез морски или сухопътен транспорт...
    Как мислиш да ли имам опит?

    Коментиран от #18, #21

  • 15 Гост

    9 0 Отговор
    Хора вие с ума си ли сте, не виждате ли какво се случва около нас, за какъв туризъм ми говорите, в Гърция и Турция туризмът е в пъти по-развит, а си изтъркаха обувките да ходят да се молят на Путин газа, сега освен таксите за транзит на газ, които директно им влизат в джоба цената на газа е такава, че в Гърция заработиха ГЕЦ (газова ел. централа), а в Турция газификацията е в пълен ход. Колкото до нас ние изпуснахме 400 млн. на год. от транзит на газ и още 80 млн. след 2019, когато Русия отреже Украйна, колко прави това само за 10 години всеки сам може да си сметне, а който не може ... жалко за него.

    Коментиран от #17

  • 16 Хасан

    0 3 Отговор
    Единственото решение за България е туризма.. Да направят безвизово с Турция и само комарджиите ще изхранят Варна.. И нощния живот -алкохол,жени,клубове
  • 17 onq s konq

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Хаха!!!Я пак повтори че ТУРСКИЯ ТУРИЗЪМ е в пъти по-развит от нашия,щото мн ми хареса!Всъщност обективно погледнато в Последно време Турция наистина яко дръпна напред с ДЖИХАДИСТКИЯ ТУРИЗЪМ,ама това няма как да го кажеш щото ще ти се сбърка основната идея на "русофил",плюещ всичко "българско и родно"...като комплект от 10 плюещи кобри,вързани на възел:)
  • 18 трололюбец

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    И като се събуди , какво да видиш , потен и отвит !!! И вземи поне научи правописа , че трябва гадател за да ти чете човек измишльотините
  • 19 misli posle govori

    1 0 Отговор
    http://export.government.bg/ianmsp/chujdi-pazari-spisak/Rusia
    Стокообмен на Република България с Руската федерация

    млн. щ.д.
    Години Стокообмен Износ Внос Салдо
    2006 4168.5 228.4 3940.1 - 3711.7
    2007 4159.3 446.3 3713.0 - 3266.7
    2008 5983.4 614.4 5369.0 - 4754.6
    2009 3533.0 407.5 3125.5 - 2718.0
    2010 4735.3 584.7 4150.6 - 3565.9
    2011 6492.2 754.1 5738.1 - 4984.0
    2012 7527.6 722.0 6805.6 - 6085.8
    2013 7135.9 775.8 6360.1 - 5584.3
    2014 6020.8 706.2 5314.6 - 4608.4
    2015 3942.9 439.0 3503.9 - 3064.9

    Като се изравнят салдата признавам, че икономическитени отношения са взаимоизгодни, а не сме заддунавска губерния на руската федерация.
    Туризмът е най-бързо оборотната област от нашата икономика, която вкарва парици, другото се размива във времето и се вкарват множество променливи величини.Например сега, ние знаем, че тази година ще имаме 8-9% повече туристи и приходи от 2016г.
  • 20 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Другата Варна":

    Шшшш, ей!! Я се стегни малко, в момента е толкова осрано и бетонирано, но пак има туризъм. Кво ще ти пречи една тръба, излизаща от едно дере по черноморието ни? Как ще ти спъне туризма? А от тези 3 милиарда, по твои думи, приходи от туризъм, колко реално се отчитат и колко данъци се плащат, като имаш предвид че 95% от тур. индустрия се държи от мутри и схемаджии, които укриват приходи и не плащат осигуровки?

    Иначе за втечнения газ вече стана ясно - това ви беше целта на троловете - руския да ни дойде през турция по-скъпо, та да може амриканския втечнен АКО дойде, да е на конкурентни цени! Ти за турци ли работиш, бе тролле?
  • 21 Другата Варна

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "Варна":

    Виж сега - от кратката ти автобиография излиза че наистина си чадо на СозиализЪма, но от онези "много-Старнно" развитите. Нали се сещаш - идеала на правешкия селянин. И общо-взето си "минал" покрай няколко области без навярно да вникнеш в тях. Това че си снабдил няколко кораба като тех-шипшандър ли ти даде знанията за "морски бизнес"? Във Варна всички знаят как се пробиваше да снабдиш кораб на БМФ - с връзки и "подаръци" под масата. То и затова накрая докарахте БМФ до фалит - за да може някой "наш" да го купи на безценица. Да не си доставял нещо и на Корабостроителния завод? Защото и той фалира по същата схема.
    Да се върнем на темата - не ни трябва Южен поток. Условията на Путлер бяха да си запази собствеността върху тръбата и той да реши(грубо казано) кой от неговите олигарси да я строи. Абе вие копейкаджиите за национално чувство не сте ли чували? Как така ушанките ще построят тръба през България и тя ще е тяхна собственост и те ще решават какво, колко и кога да пускат през нея. А вие ще пляскате с възторг и ще чакате "евентуални" печалби. От където и да го погледнеш е тъпо, глупаво и против националния ни суверенитет. Разберете, в България има в момента 3 печеливши бизнеса с основен принос - Туризъм, Гастарбайтери и Селско стопанство. И трите падат "в канала" ако не сме с Европа. Над 3 милиарда евро са само парите от гастарбайтерите за миналата година. Искаш пак да се върнат визовите режими и ограничения ли? Туризъма е с подобни приходи а селското стоп
  • 22 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    я пак щели руснаците да правят южен поток и вече българия не била виновна за предния провал:)!абе нали щеше да правят турски да ни заобикаля?демек една лъжа и две истини .наистина не сме прецакали сделката за потока,путин я прецака умишлено и хвърли вината на българия,а мераците за южен поток си остават:)!иначе оборота падна изцяло в наша полза,евтините суровини го намалиха на половина и българия е източвана като никога до сега толкова слабо от руснаците.виждам обаче че има фенове тва да се промени,особено голям е този дето имал сам фирма във варна и сам си товари,разтоварва и продава ,демек селски лъжец!

    Коментиран от #23, #25

  • 23 Айай

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Ами да го направят, щом е изгоден! Дяволите тук на постовете ни смачкват с бюрократични пречки, за да не правим ние българите нищо едро, на чужденци ни подаряват и крадат и лапат и все ненаситни, защо пък да не се направи Южен поток? Това ще ни осигури пряк излаз на тръбата и въпреки новите енергоизточници, все още дълъг период света ще има нужда от газта - каквото и да говорим. АЕЦ газ, ВятърниЕИ, водни ЕИ соларни и други ще са може би по-диверсифицираният избор на захранване. Ако е само един, ресурсите се изчерват в едно направление. повечето, забавят темпото на всеки ресурс като изчерпване. Но не е добра идея тръбата да влиза в курортно селище и околия. Тя може да се пусне примерно в по-глухи райони, надолу към южното черноморие, като се подсигури срещу изтичания, кражби. така и коруртноят бизнес и енергодоставката биха били някакъв приход. да се отхвърлят руснаците е идиотизъм! да се приеме губеща сделка също е идиотизъм. Сделката не е губеща - Унгария иска газ, други ще купят. Света се електрифицира, но дори производството на електричество ще изисква други енергодоставки. то и колелото върви с гуми, но производството на "Спринт" е повечето на газ май? Ето, свързани са нещата. Очаквам пак да бъдае изкаран "руски трол"? Но аз съм учил Економикс, освен това ценя флора и фауна. И зная, че може да се печели и да се запази и дивата флора фауна. но трябват умни нелоби тикви на власт. Не зная такива ли са тези тук? досегашните не бяха.
  • 24 Айай

    2 0 Отговор
    И още нещо - доста хора казват - да сме станели независими от русски доставки! но това е почти невъзможно? защото на власт са именно две крайно противни и алчни враждебни на българското лобита - руссофоби и крайни руссофили. Първите отричат тотално Россия. Оня с коня е жив пример и ссс. Другите пък са готови да целунат дори руски ботуш ако ги срита от любов? А умните хора, търгуват, печелят, развиват се. на над Юдомафията не ни позволява и ни пречи отдавна да си добиваме и развием свое нефтопреработване и газодобив - в шелфа си имаме доста газ. но го дават на всеки чужденец и най-вече на световните юдофирми? Ами нямаме Секюрити нямаме юристи да разчистят тая враждебна мафия да не ни смачква, значи няма как да сме независими. тогава умното е да търгуваме и ако ще е търговия, какво по-пряко от тръба директно с Россия? Ето Ердоган е в НАТО не не му пречи да търгува нали? А местните ни врагове като Боко и другите ни гробокопачи оплюват според който ги тупа на момента или американос или русснаците? подлизурковци са отдавна начело - не визирам Радев, той е нов и е военен освен това. Визирам бившите ни марионетки и понастоящем пак зад кадър и кандидати за да са пак чужди марионетки и наши лапачи. Е, като мине тръбата, все ще закачим по някой лев, поне в бюджета - това ще ни намали рекета теоретично за паразитите на постове - те са ненаситни и като им запуше гърлото парата от Йжен поток, ще намалят надяваме се рекета над нас. може пък и да е за доброто ни? А, е е
  • 25 Айай

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    А най-икономически изгодно би било тръбата да мине в Северната част под Дунав, но не в плодородните полета, а в подножието на хълмистата част. Така би се намалил разхода и пътя на тръбата, което би спестило и на инвеститорите пари и време и би насочило тръбата през Сърбия-Унгария, които са сигурни клиенти. А който иска друг да купува! Ето това би бил един пряк и взаимоизгоден в този наш свят проект. Обан иска газ, но ако не е Южен поток ще го купува през Гърция от Турецки поток. Е, както я направитеV Казвам, че руссофобията е тъпо нещо. но пък трябва от сделката и ние да имаме и някакъв процент изгода... дори и за да нахраним излишните ни паразитни хиляди бюрократи и да не ни дерат. А и 2% такса от БВП за НАТО иска пари, на нас не ни дават да правим бюрократите, нямаме. тая държава се яха от врагове от 790 години и насам. И пак се точат да седнат на изборите. Само дето едните дърпат към лондон-Анкара-Уошингтън-Брюксел...но няма такива май, които да дърпат към София-нас? А при пряк излаз на подДунавската равнина в горната хълмиста част, пътят на тръбата би се спестил с поне 100 км надолу и под ъгъл да речем с 200. това не е малка сума и време и труд и материали... Тези пари може да се инвестират в сигурност и екология на трасето. Абе не е сложно.

    Коментиран от #26

  • 26 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #25 от "Айай":

    не е изгоден затова не се прави.руснаците нямат пари за тяхната част и няма да си ги върнат скоро ако я направят.путин затова се отметна в последния момент и обвини българия ,а всъщност проблема бе технически и русия можеше да го реши.за българия проекта е икономически неатрактивен,но пък е стратегически и може да се прави,въпреки че пари няма да се изкарат.лошото е че всеки руски проект в българия работи като кгб резидент.нека видим лукоил как деиства,така ще бъде и с групата руснаци част от проекта както и българските креатури около тях.порочността по темата бе заложена от първанов ,които засекрети проекта та да не знае българския народ кво се е договорил,но медиите около комнетата обясняваха ква била далаверата и как сме я изпуснали като се провалил проекта.да за тях далаверата се прецака ама българския народ не е загубил нищо.иначе тва дето си писал за 2 та процента и нато не е вярно.сащ искат да отделяме не за нато ,а за собствената си армия 2%.та казано в заключение,българия трябва да има опция д купува газ и други суровини от целия свят ,както и доставките да се правят от много и различни фирми за да има конкуренция и реални пазарни цени.дали ще купуваме от русия или от египет е без значение за българия ,важно е цената да е ниска.

    Коментиран от #27, #28, #29, #30

  • 27 Айай

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Но щом не е изгоден проекта, защо тогава Турция подписа Турски поток? До там разстоянието е повечко, освен това дълбочината по шелфа май при нас е по-плитка? Ако техните специалисти са оценили, че Турция има полза от проекта, защото и ще доставя и на Европа от юг, тогава как се оказва, че при нас Южен поток не е изгоден, след като е по-кратък пътя, освен това има поне двама-трима гарантирани купувачи, не включвам и нас? Дори и транзит да минава, то нищо не пречи на нашите политици да подпишат примерно някаква квота при някаква цена на пазара, с клаузата, че България си запазва правото да купува над договорените количествма по личен интерес от всеки доставчик? Ето това не разбирам? как така, по-скъпото заобикалящо ни е изгодно, а по-прякото минаващо през нас не е изгодно? не сме задължени да купуваме! можем просто да прокараме. не считай че съм лоби пряко, но какво му е неизгодното, щом в доста сайтове се описва, че ЕС има все по-нарастващи нужди от газ? Е, Северен поток е единият. Северен поток 2 - втори вариант. Турски поток - 3. Ако мине и Южен поток - 4, това би захранило част от наждите на Балканите и част от Полша и други. не разбирам, защо да е неизгоден? вероятно, защото местните лобита подписват неиздгодни за нас клраузи? Това е най-вероятното.

    Коментиран от #31

  • 28 Айай

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Доколкото четох, проектовата документация за Южен поток бе изкупена обратно от Газпром. Но Турски поток, а и Южен поток се правят от консорциум, където има доста италиански германски и други участници. Щом те са преценили, че си струва да инвестират в този строеж, тогава не е ли логично да се запитаме: нима те биха си хвърляли парите на вятъра? това са играчи, занимаващи се с такива не един проекти. Имат цели лаборатории и консултантски екипи за проучвания на терен, възвръщаемост и други критерии. Те биха ли инвестирали дори и като изпълнители в проекта, ако считат, че няма печалба? Защото на всички е ясно, че с нашата бюрократична мафия на власт ние пари на практика няма как да извадим дори за този проект. та една ескадрила Гриппени не купиха тия лапачи, ти очакваш Южен поток да направят? Значи онези в консорциума са си направили сметката, че е изгоден Южен поток, щом са инвестирали в него. Друг е въпроса, че боко под диктовката на Хилъри отказа това и се оправда с Брюксел.

    Коментиран от #32

  • 29 Айай

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Помниш ли, когато стана дума за Южен поток и Алексей Милер отправи покана, тогава нещо Боко и останалите се разтичаха да търсят инфо за пакета - даже не бяха го чели, но гордо заявиха, че е неизгоден, че не си струва? А помниш ли, че малко преди категоричното им отрицание, Хилъри скорострелно пристигна тук на посещение? Е, вероятно разговора е протекъл така: - Боце, ако дадеш път на проекта вадим досието ти от ЦРУ, спираме ти парите в банките и ще я духаш! А Баце е измънкал: Както кажеш како ма! нема а та посрамим я! И скорострелно отрече проекта. А даже не го бяха чели.... Е, това се помни даже в прессата е документирано в много издания. та дали наистина не е изгоден, а се саботира, заради чужди интереси, пък било и за шифтовия газ - скоро след това дадоха зелен светофар да се сондира масово за шистата. Е, боко няма да признае тия факти, то какво ли не ни лъгаха и будалкаха и едни и други, но фактите са си факти - ИСТИНАТА. А дали е неизгоден? не ми се вярва. Газта още много десетилетия ще е нужна за медицински производства за петролни производства, за отопление дори.Трябва или да захраниш гарантирано с ток и резерви цяла Европа, за да е ненужна газта или да ползуваш нея и постепенно да я намалиш...! А това не става като Хари Потър за миг. Поне 25-30 години още ще е много нужна. масовите електромобили и те искат поддръжка. А не се преминават производства на газ на ток за ден...милиони трябват за едно...

    Коментиран от #34

  • 30 Айай

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    И най-вече - ГЕРМАНИЯ???? Това е високотехнологична мощна икономика. Ако тя не се отказва да строи Северен поток 2, а това се строи за поне 2-3 десетилетия да доставя, тогава как може Южен поток да е неизгоден? САМ си отговори...! дали пък лобитата на другите потоци не са саботирали нашитя, като прибавим и шистовото лоби от САЩ? на това мирише.... А Боко за власт и пари би казал две противоположни неща за десет минути. не помниш ли какво бе тук десетилетия? Абе много бързо забравяте ада?

    Коментиран от #35

  • 31 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Айай":

    сега за турския поток.първо тои е реално проект между две държави турция и русия. турция иска от русия 17 млрд.кубика за себе си и евентуално ще останат още толкова ,които са краино недостатъчни дори за региона ,камо ли да се карат на някъде.,второ намален е на половина като капацитет и трето хич не е ясно дали ще се състои макар че въпреки липсата на икономически смисъл проекта има политически такъв на фона на руско-турските отношения.сега защо южния е неприемлив икономически за българия.щото по таиния договор ще печелим около 300 млн. годишно от такси ако е натоварен на 100%,но ще ни струва 4 млрд да го изградим.демек ще се изплати за безброи години в зависимост от лихвата и степента на натоварване.хубавото е че ще имаме възможност да станем като украина ,а именно първи след русия и да правим номера ако ни оттърва :)!не е вярно че потреблението на газ се вдига,напротив пада .причините са много ,глобалното затопляне е една от тях алтернативните източници друга ,шистовия газ трета и т.н.,има статистики ако те вълнуват може да попрочетеш.другия проблем е че русия използва газа като оръжие и чрез него се опитва да ни изнудва ,което е неприемливо за европа,така че трябва да се развият опции за неруски газ при нова криза на отношенията европа-русия.
  • 32 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Айай":

    консорциумите не са ивеститори ,а изпълнители.тях ги боли за печалбата на проекта.освен тва прекалено много надценяваш българските политици във възможностите им да спрат този проект.отговори си на въпроса би ли стопирал борисов международен проект с произтичащите от това последици?както ти казах проекта го спря путин и просто прехвърли вината на българия,а подопечните му медии я подеха и излъгаха маса народ.тои умишлено не изпълни предписанията на европеиската комисия и наруши европеиското законодателство което направи проекта неизпълним.орешарски глупака реши да деиства напук на европа и тогава получи звучен шамар ,което го свали и от власт.та тва е истината.сега руснаците го ползват този проект като коз.идват избори и се почна ,как щял да се случи пак .демек мобилизира се проруската колона в българския народ,а тя бе допълнително подсилена от грешките на борисов при управлението му.

    Коментиран от #33

  • 33 Айай

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Убууу? Ако щете стройте поток, ако щете не стройте! Аз вече се научих да вия като чакал от студ, на спирката, докато чаках буса да дойде по час и половина преди това. Такас викнах, че мога да вия профессионално даже в цирка... Още един придобит неочакванно занаят от мен. деаже уличните кучета ме заглеждаха с бяс, докато виех от студ. така, че и без газ ще мина... Ай лика нуш, ало, ало отива спи! теориите са си теории. И всеки е прав по своему! не зная какво ще става, някои казват, че щял да се построи. Ако е така, значи ще е изгоден. Ако не е така, значи няма. да си чукат манерките екстрасенкските дето виждали бйдещето, аз виждам само настоящето.
  • 34 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Айай":

    идеята ти че хилари клинтън е дошла заради южен поток се подкрепя от путинофилите ,но не е подкрепена с никакви реални доказателства,а и проблема на българина е че си миcли че само и точно него постоянно го гласят да го прецакат:)!то реално и няма логика клинтън да иска да прецака проекта ,а италия да иска да го спаси:)!демек клинтън която водеше балансирана и обща с европа политика е искала да прецака европа,европа също е искала да прецака европа със забраната на еврокомисията за проекта и накрая ,борисов се оказва големия виновник и българите курви :)))!тва е толкова комплексарско че дори не е за коментиране!дори обаче да го приемем за вярно т.е. проекта да са го пререцакали европа и сащ ,що путин се сърди на българия и ти що обвиняваш борисов?няма как българия да прокара проект в европа спрян от европа,нали?

    Коментиран от #41

  • 35 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Айай":

    северен поток няма да има докато путин е на власт.ще го бламират балтика и полша,заедно с румъния ,а трябва да го бламираме и ние.освен това в северен поток путин не прави тези номера като в южен щото там му излиза исапа.та интересите наистина са големи,а ти че виеш на спирката от студ ,не е щото няма южен поток :)!та дали ще се строи както казах за българия няма да има икономически дивидент,но пък ще станем важни за страните дето ще чакат газа да мине през нас.4 ри млрд.ще ги отгладуваме ,както другите дето забиха в разни проекти или окрадоха ,та не е проблем да се строи,но руснаците сега няма от къде да извадят своя дял,а и с тази евтина газ хич не им е зор за потоци и патоци!

    Коментиран от #37, #38

  • 36 Прасчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "южен паток":

    Тук съм Патьо южен, даалдисах в морето да начертая с тебешир къде да мине маркуча за газта. Ако не ни пуснат газ по маркуча приготвяй фасула.
  • 37 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Аре спри се, бе трол лъжлив, само лъжи дрънкаш!! Нали ти казах да пишеш че твоето е ПЛАТЕН КОМЕНТАР, за да знаят хората че си платен трол и говориш лъжи:
    1 има разлика дали ще купуваш рускинга директно то Русия, или ще го купуваш през Турция, разлика това с кого може да се договаря и съответно разлика в цената.
    2 как Русия ще те изнудва за цената, ако газопровод с голям капацитет идва директно у нас и от нас към други тяхни клиенти? Не е ли ние да сме в позиция да притискаме?
    3 как ще намаля потреблението на газ ЗАРАДИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ, ти тъп ли си??! Строят се нови газопроводи и се обсъждат проекти за други такива? Глобалното затопляне имаш ли идея какво е? И с 20градуса да скочи температурата, енергоизточници пак ще трябват защото тРоя газ не се ползва само за отопление в домакинствата: ползва се за топла вода в западните страни, а там температирата не е „стайна”. И НАЙ-ВАЖНОТО ТРОЛ ПРОСТ И ЗАГУБЕН, ползва се в индустрията! Там глобалното затоплане не върши работа, тролчик малоумен! В Хермания има 6% ръст на използвания газ за 2016 спрямо 2015.
    4 Шистовия газ до кога да си говорим за негативните ефекти върху природата от неговото добиване? И как сметна че е по-евтин от руския газ, троле нещастен? Това ли
    5 Северен Поток 2 е 50% собственост на акциите на Газпром, останалите 50% са на BASF, Газ дьо Франс иОМВ. Още лъжи по темата дали частни фирми инвестират ще пробваш ли?
  • 38 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    6 За лъжите че Путин е спрял Южен Поток си ясен: ТРЯБВА ДА ОПЛЮЕШ РУСНАЦИТЕ ЩОТО ЗА ТОВА ТИ ПЛАЩАТ. Обаче и дума не казваш за хвалбите на тиквата че като спрял проекта, върнал България на международната сцена. Путин ли го накара да се хвали, а трол тъп и лъжлив?
    7 Всички тези игри с руските газови проекти са за:
    - да могат да изнудват Русия в международен план;
    - за да може като се забави някой проект, да има шанс за други проекти, които иначе стават безперспективни, ако руснаците откъснат определена част от потенциалния пазар;
    - да може да се отклонят доставки на газ към други проекти, за да печелят други страни, както в случая с Южен поток, за който ЕС орева орталъка че не отговарял на правилата им, обаче щом е газопровод към Германия, значи автоматично Северен поток 2 става по правилата;
    - евентуално ако някъде дойде газ от другаде, руския да е достатъчно по-скъп че да има възможност за конкуренция. Иначе ако ние или други страни по веригата си купувахме евтино руски газ, няма как да върви американския втечнен, шистовия или някой друг проект ако решат да правят. Това е за теб тъпия трол, диверсификацията и газовата независимост - да е скъпо че да може и други да продават, не само руснаците!

    Коментиран от #39

  • 39 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "кроко":

    пак ли бе кроко?не ти ли омръзна да ти ритам шишарката?
    през турция няма как да купуваме бе ако бе прочел щеше да знаеш.турски поток няма свободна мощност за българия :))).едната тръба турците я искат за себе си ,а другата не стига за никъде :)!всъщност турски поток не е международен ,а двустранен.тва го различава от южен ,а именно капацитета на тръбите и ангажимента към турция.та пак като с бензина от австрия :)))))!
    глобалното затопляне влияе върху потреблението на газ щото газа основно се ползва за отопление:)!статистиката не съм я измислил аз ,за твое голямо съжаление.в германия има 6 %по-висока употреба на газ от 2015 заради студената зима бе кроки иначе глобално пада потреблението на газ за европа ,а руския падаше в относителната му конфигурация ,докато руснаците не свалиха цените с над 60%,което ги направи конкуренти и то сериозни на шистовия ,но остави русия без доходи.
    сега наистина шистовия не е по евтин в европа ,но положението е временно,а негативите за природата са сериозни при всяко черпене на газ включително и на конвенционалния такъв.
    северен поток2 няма и собственост също няма,а и ние писахме за турски поток какъвто също няма :)!
    сега да те питам как борисов накара европеиската комисия да обяви проекта за неизпълняващ европеиското законодателство?отговори на въпроса ми.в статията горе точно за това говорят и руснаците ,сетили се накрая че всъщност европеиската комисия спря проекта.
    и престани да лъжеш,няма решение на европеиската ком

    Коментиран от #40, #45

  • 40 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    и престани да лъжеш,няма решение на европеиската комисия даващо зелена светлина на северен поток2.
    за мен газовата независимост е да мога да купувам евтин газ независимо от кого.българия е единствената европеиска страна която до скоро нямаше възможност да купува друг газ освен руски и го правеше на наи-високите цени в европа ,заедно със сърбите.сега като европа и сащ притиснаха руснаците цените паднаха тва обаче не ти харесва виждам и искаш да се върне старото положение!
    та да бъда конкретен както обикновенно за да ти запуша за пореден път устата.ти кроки си лъжец.излъга за:
    1.не падало газовото потребление в европа.лъжа първа.http://www.vestnikataka.bg/2016/02/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D1%81-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BC/
    2.турски поток щял да бъде някакъв фактор на доставки.тва е вртората ти лъжа.капацитета на турски поток е много малък и няма свободни мощности.или ако има са незначителни.
    https://ria.ru/economy/20161010/1478910261.html
    3.имало северен поток 2.няма такова животно и скоро не се очаква.
    4.борисов спрял южен поток.тва е лъжа щото борисов няма как да влияе на европеиската комисия която спря проекта ,поради несъвместимостта му с европеиското законодателство.
    понеже лъжеш безогледно ще те спукам за тези ти лъжи :)))!след бензина,батак ,алепо сега и тук .

    Коментиран от #44

  • 41 Айай

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Абре Стояне, бачо Стояне, аз не обвинявам Борисов, че спрял потока. АЗ обвинявам Борисов че играе като панаирджийски клоун, а е Министър - излага себе си, излага нас, заради такива никойн ен и има и за парцал по света, такива ни сриват реномето още като изръсят някаква дивотия там или направят някаква парадоксално противоречива постъпка. Не съм съдия, че да съдя Борисов, аз съм човек от тая държава и народ. И след като я духам, имам право и да не харесвам виновните затова нали? А те са стотици хиляди, не е само Борисов. Много преди него ни закопаха, много и след него няма да нип ростят, съдя по историята на тая държава ин арод - не се учи от грешките си и това е. Борисов не бе чел документацията, не бе запознат с подробностите, а категорично отрече проекта - това ме вбеси. Ние си лаем тук, но това са официалните водачи на България - всяка тяхна грешка е смърт за нас. А колко грешки направиха Борисов? Защо вдигат прага на пенсиониране? това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - сключваш пенсионен договор и внасяш вноски, а ти вдигат срока? това е нелигитимен вече договор юридически. ти просто внасяш в непреподписан договор...и утре ще ти го вдигнат още. това сап рестъпници Стоянчмо, а са много. борисов е само един от многото. Това ме дразни - че плащам данъци на престъпници, че се съобразявам с престъпници и техните простотии от постовете. разбираш ли? И дразни ме още, ме няма от Омуртаговите българи сред военните горе и висшите ченгета. Нито един не спря тезци, не им предяви о

    Коментиран от #42

  • 42 Айай

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Айай":

    Да вземем всеки ден промяната на Законите. Това е ВИСШЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! НС са престъпници, те не трябваше да съществуват в този вид! Народно събрание трябваше да се състои само докатос е оформят Законите, след проучвания референдууми до всеки, който иска да изкаже мнениев писменн вид! След което се анализират, оформят - не по лобита, а по справедливост и се УЗАКОНЯВАТ! От този момент ако са правилните, нямат право да ги променят! защото промениш ли Закона, всичко останало отива по дяволите. И затовас ме в хаос, заради стотици хиляди като Борисов. Създадоха училище за политици? А какво учат там? И като излязат правят простотии и лобират. А ние си я духаме все така? Дав земем пенсионният договор - това е двустранен договор подписан между държавата и индивида, при който на определени условия се внасят вноски с цел пенсия при пенсиониране - дотогава плащаш на предните внасяли. Да, но борисов и ЕС едностранноп роменят правилата на договора? Това е престъпление от ЕК и Борисов-мафия! защото договора веднъж променен и нарушен, става юридически нелигитимен. Ние вече можем и да не внасяме - не сме длъжни защото договора ни е променен от гадините на постове тук. Разбираш ли, защо са за разстрел и Борисов и останалите и предните? защото са престъпници, мачкат ни, не се събораозяват с никакви почтенни правила, а плямпат за евроценности - явно и евроценностите са като техните. Ето затова не харесвам политици - може би Радев, Ташева и още няколко са малцината които ми до

    Коментиран от #43

  • 43 Айай

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Айай":

    Нека погледнем какво става в България отдавна - тоталитарна лъжовмна демагогска мафиотска власт, започнала от узурпирането на властта от Чавдарци и продължаваща и досега - уж сме в НАТО, а хранят свои хора по постовете на триблирани агенции и бюра, а не купиха 1 ескадрила Триппен? И това цели 26 години? Уж сме в ЕС, а ни налагат минимална заплата като да умрем от глад? И това отдавна? Уж сме демокрация, е ни чуват нас хората народа ни им пука за нас? само ни будалясват тия лъжеприятели от постовете и предизборно? Е, това ли е Българията, която ви оставиха Аспарух Тервел Асен Петър Север Ивайло....? това е кочина на мафията и робски народ. Защо говоря срещу Борисов ли? та кажи нещо хубаво за тия? Не е само срещу Борисов, а срещу всички на постовете горе от 70 години насам - те ни съсипаха, ограбиха, смазаха, пречат. Единици са изключение - Вучков, Ташевни, и други малцина. Как да ги хваля? как да ги харесвам? Иска ми се да видя доброто в решенията им и не мога бе? Все избиват на тоталитарно ДСарски диктатури и все ни натрисат пречки. какво му е хубавото на Борисов и на Орешарски и на предните? та те смазаха почтенни хора и неща с техните дивотии решения, ние я духаме та да ги хваля ли? Е, аз не съм по плюенето - тук си позволих да поочерня малко нета с вижданията си, защото такива са фактите. Не защото искам, не ми харесва, гади ми се дори като мисля за тия. А за да прочете света и малко по-различен ъгъл от хвалбите на тия. Критиката често е по-полезна от х
  • 44 Айай

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "стоян георгиев":

    И за последно Стоянчо, понежже си обещах никога повече да не се вписвам в социални мрежи, защото ми писна да пиша едно и също а губя време, ще кажа - нямам никакво намерение да плюя Борисов или тия. Аз писах и до Борисов и до други, целта бе да се оправят справедливо Законите и така да се прилагат - много от Законите са добре направени, просто трябва дас е систематизират, доизчистят, въведат малко но важни неща, да не се разпръскват по противоречиви алинеи членове и параграфи и ще се оправят. Иска се няколко месеца работа. Хайде година да е. Но цели 28 години не се направи? не е ли много? 27 пропиляни години и смърт за нас, бедност робия... не е ли много? Ако ти харесва - бъди куче роб, на мен не ми харесва! нямам за цел да плюя, а плюя за да се замислят! Който те хвали не ти е приятел! Който само те плюе не ти еп риятел! Който ти казва кусурите в лицето и ти обясни защо, той ти е приятел! Значи аз съм приятел на България, на народа, на Борисов и на тия там? тогава защо ме мразите и презирате? заради доброто ви го направих. но няма вес да пилея време - горчи ми от това. Исках да ти докажа, чеборисов е виновен в случаят. Не, защото е спрял потока, а защото го спря преди дас е запознае с подробностите му даже - не знаеше какво спира. Значи Хилъри и ЕК са го накарали... тогава какво уважение иска? не струва!

    Коментиран от #46

  • 45 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Лъжлив трол, нямам време да търся всички лъжи, но ето ти някои, и коментираме само лъжата ти че не си ревал за умерената опозиция срещу Асад в Алепо, за другите изписани лъжи в темите, нямам време да те изобличавам:
    https://fakti.bg/world/159419-siriiskata-armia-napredva-kam-alepo
    пост №3 - "в алепо джихадисти няма"

    https://fakti.bg/world/159371-ruski-samoleti-sa-atakuvali-49-celi-na-islamska-darjava
    пост №7 - "ще видиш в новоосвободените зони каква благодарност ще получат асад и компания от благодарното население:)!"

    https://fakti.bg/world/175288-novi-vazdushni-udari-v-siria
    пост №3 - "руснаците почват пак хибридната воина но сега в сирия.бомбандират и после отричат :))!!!така или иначе тва примирие няма да го бъде!" - това относно договореното примирие между САЩ и Русия и руските бомбандировки по "бунтовниците" в провинция Алепо!!

    Та, сега трол лъжлив, да ти рева за цивилните жертви в Алепо, но видя хората, които се радвах след като ги освободиха. Но рева и за бунтовниците в Алепо, ревеше че Русия не се борела срещу ИД, а срещу противниците на Асад! А миналия ден ги нарече радикални и обвини Русия че им дала коридор да се изтеглят и взели че се присъединили към ИДИЛ!!!! Защо - защото ти плащат да плюеш, защото си един трол лъжлив. Нещо друго ще се опиташ ли да излъжеш по темата?

    След като се подготвя за потреблението на газ в Германия, ще ти натрия лъжливата сура със собствените ти л..на!
  • 46 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Айай":

    като цяло съмсъгласен с теб за положението в страната,но то не се подобрява когато се прииначават истини или се защитава с полуистини.южен поток както ти казах е стратегически проект за българия без икономически дивидент,а че борисов е част от олигархичната структура на прехода ,тва няма спор.само че да ти кажа ,не е виновен борисов,а народа на тази страна дето е неспособен да излъчи адекватен елит.проблема ни не е от вчера за съжаление и тва е нашата огромна трагедия.за сравнение с останалите държави в европа ние сме наи-зле.
  • 47 гневен

    1 0 Отговор
    Че е крайно време да се обрнем кьм Русия е повече от ясно.Че Бьлгария има нужда от южен поток е очевадно.Разходете се до Александропулис (Гьрция) и вижте какво правят гьрците.Строят си газовата трьба и вьобще не им пука от гейския Европейски сьюз. Че Бойко Борисов и мафиотската му структора ГЕРБ сьсипаха Бьлгария е повече от очевидно. Кога този льжец Бойко ще влезе в затвора никой не знае. Крайно време е да заиграе тоягата

    Коментиран от #48

  • 48 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "гневен":

    няма страна на балканите дето да е обвързана повече с русия от нас.тва ни е голямата трагедия ,щото руснаците са ни учители и водят след себе си мизерията ,която усещаме на гърба си като техни ученици.гърците имат мнооооооого по-слаби връзки с русия както политически така и икономически или културни.там руснаците нямат усещане че са си у дома за разлика от тук и немогат да дават преки нареждания ни на политиците ни на бизнеса за разлика от българия.южен поток няма да има докато русия не реши политическите си проблеми с ес и сащ и българия неможе нищо да направи в тази посока.нито можем да го строим нито да го спрем,щото ние сме част от ес и трябва да спазваме обшатата политка,а и самия тръбопровод не е двустранна сделка ,а част от международна такава в която ес има последната дума!