3 242 10

Българите луди по „Розово сърце“

Повишава се интересът към българските сортове

Българите луди по „Розово сърце“
Венцислав Михайлов

Селскостопанска академия отчита повишаване на интереса към българските сортове семена. През последните години на пазара все по-голям дял заемат и родните плодове и зеленчуци. В момента половината от предлаганата продукция в търговската мрежа е наше производство, докато само преди 2-3 години съотношението беше 80% към 20% в полза на чуждата селекция.

Новите сортове и хибриди зарзават се създават основно в Института по зеленчукови култури ”Марица“ в Пловдив. Наблюдава се все по-голямо търсене на старите местни сортове, които се отличават с традиционните за българите вкусови качества. Пример за това са доматите „Розово сърце“. Земеделските стопани започнаха да търсят семена са разсад още през 2014 г, когато сортът се изпитваше в ИАСАС. Година по-късно, когато селекцията беше призната, бяха произведени 8 пъти повече семена, които се оказаха недостатъчни. През 2016 г. производството беше увеличено с още 50%.

Българските сортове пипер остават едни от най-качествените и търсени от потребителите. Само за последната година семената за разсад от „Куртовска капия 1“ са увеличени с 12%, а при „Букетен 50“ – с близо 50%.

Търсенето на български сортове грах и фасул се възстанови през периода 2015-2016г . Отглеждат се както старите, така и новите сортове грах „Марси“ и фасул „Пагане“, „Тангра“ и „Еврос“.

Прословутото късно зеле „Кьосе“ и „Балкан“, въпреки чуждата конкуренция, остават най-добрите и предпочитани от родните производители и потребители. Същото се отнася за пъпешите „Хибрид 1“ и „Хибрид 15“. За последните две години всички произведени семена са продадени и се оказват недостатъчни спрямо търсенето.

При лука най-предпочитан е „Асеновградска каба“, чието семепроизводство е възстановено. При празия лук основен сорт за страната остава „Старозагорски 72“.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 01:54  18.02.17
  От 1 г. си купувам от пазара само "розово сърце" и не искам да чувам за други сортове.Верно-на външен вид другите също са красиви,изящно подредени и излъскани с влажно парцалче както българските така и турските или каквито са там,но...за сравнение на вкуса и дума не може да става.Но както е известно всяко нещо си има цена и разликата в цените е почти 1:2 така че...едно е да си "луд" по нещо,друго е да можеш да си го позволиш!

  Коментиран от #2, #3

 • misli posle govori
  Отговор
  2 08:30  18.02.17

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Препоръчвам ти "биволско сърце", за салати и прясна консумация. За туршия "Рома"
 • йес мамо
  Отговор
  3 20:03  18.02.17

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Приятелю, а да си чувал нещо за мотика, село, двор, баба и дядо, копане, поене, поливане, чепкане на треволяци? баварката няма да ти пречи на това повярвай! Представи си, че имаш или си си взел едно малко дворче от декар или 800 квадрата, товариш се в Събота сутринта ако не вали и отиваш и му удряш едно обръщане. В Неделя след каавето му удряш едно правене на вади. Другата Събота му удряш едно бучене на колове. После в някакъв найлонов покров плантацийка си правиш стотици разсадчета от "розово сърце" и ги поливаш така и наглеждаш да не измръзнат и да пораснат? А някоя Събота и неделя ги разсаждаш по коловете и чакаш лятото да лапкаш салатка? Ама де у вас с Баварките такава романтика а? като сте сложили едни лъскави анцузи, едни високи скорости, едно фукалявене пред кифлите? Никва романтика няма във вас сега с Баварките, никаква. бачо ти, с Ладюхата е толкова романтичен? карал съм я нятварена цялата с разсад. А с велосипед и две кофи разсад минавал ли си Хаимбоаз? бачо ти е минавал. тираджиите едва не абортираха от изумление. Ама де романтика у вас? Па ако има и нясоя романтичка отпред с байка да носи още две кофи и да върти педалите, ли върти, върти? Изкачваш баира за норматив.

  Коментиран от #4

 • onq s konq
  Отговор
  4 22:50  18.02.17

  До коментар #3 от "йес мамо":

  Не искам да ти звучи като хвалба,но не само съм чувал,НО И ГО ИМАМ това за което ми приказваш.100 квадрата вила/по 50 на два етажа/,горният "полуетаж" всъщност е облицован изцяло с чам,навсякъде е с ламинат по пода върху дървени плоскости,прозорците до един са ПВЦ,ваза с бетониран под,огромен гараж долепен до постройката с метална врата,, лятна кухна.Бойлер,баня с испански теракот,хладилник и ел.фурна.Ток,питейна вода.Отделно СОНДА с ел.помпа за поливане,чиято вода става за пиене според сертификат на ХЕИ и...няма свършване!А какво поливам?-ами двор 850кв.м с овошки и каквото си посея.Накрая ще добавя и 2 бр.ел косачки + храсторез.И вс това ми е на 15км. от жилището ми в града.Нещо да кажеш?Само ще добавя,че и още един куфар пари да налея във вилата,пак ще са малко:)

  Коментиран от #5, #7


 • кроко
  Отговор
  5 11:26  19.02.17

  До коментар #4 от "onq s konq":

  Брао, конь, въпреки че си ти е малко объркана политическата ориентация, винаги си бил пич!
 • АгроГрадинаБГ
  Отговор
  6 15:13  19.02.17
  Страхотен сорт! Качествени семена може да намерите в www.agrogradina.bg и по конкретно -> http://www.agrogradina.bg/Домат-Розово-сърце
 • йес мамо
  Отговор
  7 17:30  20.02.17

  До коментар #4 от "onq s konq":

  Eee, признавам издигна ми се в очите. Тогава ти си от малкото с коне и баварки, които знаят какво е лопата и мотичка! Браво на теб! Само дето не разбрах, след като имаш тая хубава вила и градинка, какъв чеп го дириш във вмирисаната на газьол кутийка в града, до която се стига след куп задръствания и пцувни? Аз сега си правя на село малка къщичка - остана плана от мама от соца още, че не ми се променя. Но дворчето макар и малко дава 5-6 квадрата именно от Розово сърце...мама ги купи от някакъъв магазин и аз рекох да продължа традицията...страхотни са. Някои стават по около 13-15 см но издължени. Не мога да им се наситя като пораснат. Затова снимката така ме възбуди носталгично, че чакам пролетта да бучна няколко коренчета... Браво на теб, човеко с коня! Разбираш от тънките неща.
 • АгроГрадина
  Отговор
  8 00:08  01.12.18
  Mоже да го закупите от онлайн магазина https://www.agrogradina.bg/semena-domat-rozovo-surce още много и различни сортове домат може да намерите в онлайн магазина: 💻 https://www.agrogradina.bg/semena-domati 💻 💻 💻 💻 www.agrogradina.bg 💻 💻 💻 може и да поръчате на телефон ☎ ☎ ☎ 0888 32 07 24 ☎ ☎ ☎ изпращаме с избран куриер до всяка точна на България
 • 9 17:16  01.01.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Петров
  Отговор
  10 13:47  14.02.19
  Миналата година си купих от https://www.agrogradina.bg/semena-domat-rozovo-surce и съм адски доволен! Тази година ще заложа само на този сорт!

Напиши коментар:


Публикувай