2 839 8

Българите луди по „Розово сърце“

Повишава се интересът към българските сортове

Венцислав Михайлов

Селскостопанска академия отчита повишаване на интереса към българските сортове семена. През последните години на пазара все по-голям дял заемат и родните плодове и зеленчуци. В момента половината от предлаганата продукция в търговската мрежа е наше производство, докато само преди 2-3 години съотношението беше 80% към 20% в полза на чуждата селекция.

Новите сортове и хибриди зарзават се създават основно в Института по зеленчукови култури ”Марица“ в Пловдив. Наблюдава се все по-голямо търсене на старите местни сортове, които се отличават с традиционните за българите вкусови качества. Пример за това са доматите „Розово сърце“. Земеделските стопани започнаха да търсят семена са разсад още през 2014 г, когато сортът се изпитваше в ИАСАС. Година по-късно, когато селекцията беше призната, бяха произведени 8 пъти повече семена, които се оказаха недостатъчни. През 2016 г. производството беше увеличено с още 50%.

Българските сортове пипер остават едни от най-качествените и търсени от потребителите. Само за последната година семената за разсад от „Куртовска капия 1“ са увеличени с 12%, а при „Букетен 50“ – с близо 50%.

Търсенето на български сортове грах и фасул се възстанови през периода 2015-2016г . Отглеждат се както старите, така и новите сортове грах „Марси“ и фасул „Пагане“, „Тангра“ и „Еврос“.

Прословутото късно зеле „Кьосе“ и „Балкан“, въпреки чуждата конкуренция, остават най-добрите и предпочитани от родните производители и потребители. Същото се отнася за пъпешите „Хибрид 1“ и „Хибрид 15“. За последните две години всички произведени семена са продадени и се оказват недостатъчни спрямо търсенето.

При лука най-предпочитан е „Асеновградска каба“, чието семепроизводство е възстановено. При празия лук основен сорт за страната остава „Старозагорски 72“.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • onq s konq
  Отговор
  1 01:54  18.02.17
  От 1 г. си купувам от пазара само "розово сърце" и не искам да чувам за други сортове.Верно-на външен вид другите също са красиви,изящно подредени и излъскани с влажно парцалче както българските така и турските или каквито са там,но...за сравнение на вкуса и дума не може да става.Но както е известно всяко нещо си има цена и разликата в цените е почти 1:2 така че...едно е да си "луд" по нещо,друго е да можеш да си го позволиш!

  Коментиран от #2, #3

 • misli posle govori
  Отговор
  2 08:30  18.02.17

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Препоръчвам ти "биволско сърце", за салати и прясна консумация. За туршия "Рома"
 • йес мамо
  Отговор
  3 20:03  18.02.17

  До коментар #1 от "onq s konq":

  Приятелю, а да си чувал нещо за мотика, село, двор, баба и дядо, копане, поене, поливане, чепкане на треволяци? баварката няма да ти пречи на това повярвай! Представи си, че имаш или си си взел едно малко дворче от декар или 800 квадрата, товариш се в Събота сутринта ако не вали и отиваш и му удряш едно обръщане. В Неделя след каавето му удряш едно правене на вади. Другата Събота му удряш едно бучене на колове. После в някакъв найлонов покров плантацийка си правиш стотици разсадчета от "розово сърце" и ги поливаш така и наглеждаш да не измръзнат и да пораснат? А някоя Събота и неделя ги разсаждаш по коловете и чакаш лятото да лапкаш салатка? Ама де у вас с Баварките такава романтика а? като сте сложили едни лъскави анцузи, едни високи скорости, едно фукалявене пред кифлите? Никва романтика няма във вас сега с Баварките, никаква. бачо ти, с Ладюхата е толкова романтичен? карал съм я нятварена цялата с разсад. А с велосипед и две кофи разсад минавал ли си Хаимбоаз? бачо ти е минавал. тираджиите едва не абортираха от изумление. Ама де романтика у вас? Па ако има и нясоя романтичка отпред с байка да носи още две кофи и да върти педалите, ли върти, върти? Изкачваш баира за норматив.

  Коментиран от #4

 • onq s konq
  Отговор
  4 22:50  18.02.17

  До коментар #3 от "йес мамо":

  Не искам да ти звучи като хвалба,но не само съм чувал,НО И ГО ИМАМ това за което ми приказваш.100 квадрата вила/по 50 на два етажа/,горният "полуетаж" всъщност е облицован изцяло с чам,навсякъде е с ламинат по пода върху дървени плоскости,прозорците до един са ПВЦ,ваза с бетониран под,огромен гараж долепен до постройката с метална врата,, лятна кухна.Бойлер,баня с испански теракот,хладилник и ел.фурна.Ток,питейна вода.Отделно СОНДА с ел.помпа за поливане,чиято вода става за пиене според сертификат на ХЕИ и...няма свършване!А какво поливам?-ами двор 850кв.м с овошки и каквото си посея.Накрая ще добавя и 2 бр.ел косачки + храсторез.И вс това ми е на 15км. от жилището ми в града.Нещо да кажеш?Само ще добавя,че и още един куфар пари да налея във вилата,пак ще са малко:)

  Коментиран от #5, #7


 • кроко
  Отговор
  5 11:26  19.02.17

  До коментар #4 от "onq s konq":

  Брао, конь, въпреки че си ти е малко объркана политическата ориентация, винаги си бил пич!
 • АгроГрадинаБГ
  Отговор
  6 15:13  19.02.17
  Страхотен сорт! Качествени семена може да намерите в www.agrogradina.bg и по конкретно -> http://www.agrogradina.bg/Домат-Розово-сърце
 • йес мамо
  Отговор
  7 17:30  20.02.17

  До коментар #4 от "onq s konq":

  Eee, признавам издигна ми се в очите. Тогава ти си от малкото с коне и баварки, които знаят какво е лопата и мотичка! Браво на теб! Само дето не разбрах, след като имаш тая хубава вила и градинка, какъв чеп го дириш във вмирисаната на газьол кутийка в града, до която се стига след куп задръствания и пцувни? Аз сега си правя на село малка къщичка - остана плана от мама от соца още, че не ми се променя. Но дворчето макар и малко дава 5-6 квадрата именно от Розово сърце...мама ги купи от някакъъв магазин и аз рекох да продължа традицията...страхотни са. Някои стават по около 13-15 см но издължени. Не мога да им се наситя като пораснат. Затова снимката така ме възбуди носталгично, че чакам пролетта да бучна няколко коренчета... Браво на теб, човеко с коня! Разбираш от тънките неща.
 • АгроГрадина
  Отговор
  8 00:08  01.12.18
  Mоже да го закупите от онлайн магазина https://www.agrogradina.bg/semena-domat-rozovo-surce още много и различни сортове домат може да намерите в онлайн магазина: 💻 https://www.agrogradina.bg/semena-domati 💻 💻 💻 💻 www.agrogradina.bg 💻 💻 💻 може и да поръчате на телефон ☎ ☎ ☎ 0888 32 07 24 ☎ ☎ ☎ изпращаме с избран куриер до всяка точна на България

Напиши коментар:


Публикувай