1 106 0

Иран „лети” с Rolls - Royce

Стефанаки Йоанис

Иранската авиокомпания Aseman Airlines постигна споразумение с Rolls - Royce за закупуване на до 100 авиационни двигатели, съобщи АП. Агенцията се позовава на изявление от иранското министерство на градското развитие.

Aseman Airlines иска освен да закупи авиационни двигатели на Rolls - Royce, но и да получава резервни части и техническо обслужване.

Сделката с британската компания е успех за Иран. Гражданската авиация на страната пострада силно по време на периода на западни санкции. Постигнато споразумение за ядрената програма на Техеран ще позволи на иранските авиокомпании да имат достъп до най-модерните технологии в самолетостроенето.

Aseman Airlines са в преговори с германската компания TUI за наемането на три Boeing 738. Освен това постигна споразумение с Lufthansa за техническо обслужване на самолетите й.

Освен това до 21 март 2018 г. Airbus и Boeing ще доставят 9 самолета на Иран.

Официалните власти на Иран също подписаха споразумение с Lufthansa за техническо обслужване на националния превозвач. Анализите на специалистите показват, че през следващите години Иран трябва да отдели милиарди долари, за да закупи около 200 самолета. Сделката ще позволи да се смени тотално остарелия авиационен парк на страната и да се гарантира сигурността на гражданската авиация.

Иран също така води преговори с холандската консултантска компания NACO за модернизация и развитието на летището в Техеран.

Несигурната обстановка в съседен Ирак предоставя възможност на Техеран да се превърне в център на авиотрафика в региона.

Иран (Ислямска Република)


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай