20 Февруари, 2017 14:21 1 275 7

Бизнесът е гладен за инженери и икономисти

  • работници-
  • бизнес-
  • специалности
Бизнесът е гладен за инженери и икономисти - 1

Работодатели изпитват липса на кадри основно сред специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника.

Това показват данни от проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред фирми, които членуват в работодателската организация, съобщиха от (БТПП).

Предпочитани специалисти от членовете на БТПП през следващите 5-10 години ще бъдат служителите с техническо образование, икономическо и с профил "информатика". Проучването е на тема "Образование".

В отговор на въпрос какво компаниите предприемат, ако не могат да намерят квалифициран персонал, преобладаващата част /69 на сто/ информират, че инвестират в обучения на вече наетите служители.

Около 60 на сто наемат нови служители, които квалифицират допълнително за дейността им и само 4 на сто търсят служители от други държави, когато не могат да открият подходящи кадри у нас.

Около 12 на сто инвестират в технологии, за да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност, а едва 5 на сто съобщават, че нямат затруднения с намирането на квалифицирани служители.

Младите хора се нуждаят от придобиване на повече знания при обучението им в университетите, това е мнението на 61 на сто от анкетираните компании. Седемнадесет на сто от фирмите не са удовлетворени от знанията и уменията на младежите, получени по време на следването им. На другия полюс са 13 на сто компаниите, които съобщават, че са доволни във висока степен от подготовката на студентите. Едва 9 на сто са напълно удовлетворени от подготовката на студентите в България

Липсата на професионални умения е най-посочваният от работодателите (според 79 на сто) пропуск при младите хора, липсата на умения за екипна дейност сред младежите е проблем за 39 на сто от фирмите, недостатъчната езикова подготовка е затруднение за 33 на сто от анкетираните, 31 на сто от компаниите смятат, че липсват предприемачески умения на младите хора.

Според 28 на сто от анкетираните на младежите им липсват базисни икономически знания. Работодателите имат най-малко негативни оценки за компютърната подготовка на младите хора - 11 на сто от тях виждат пропуски.

Повече от половината отговорили компании (51 на сто) са съобщили, че се е налагало обучение на назначения персонал, поради спецификата на дейност на фирмата, 41 на сто от работодателите са обучавали служители допълнително, защото при образованието им не са получили достатъчно или адекватни знания, а само 8 на сто не са обучавали наетите младежи допълнително.

Преобладаващата част от фирмите смятат, че образованието трябва да бъде обвързано с търсените специалисти от работодателите. Необходимо е да се осъществи реална връзка между образование и практика, да има промяна във финансиране на образованието, като не се използва само критерия "брой учащи".

Сред другите препоръки на бизнеса са да има външно, анонимно оценяване на нивото на завършващите средно образование или университет и от резултатите от него да бъдат обвързани с финансирането на учебното заведение


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 georgi

    13 0 Отговор
    Да дава заплати и няма да е гладен за роби.
  • 2 РАМБО

    6 0 Отговор
    630 лв. заплата за висше образование ?
    Тия работодатели бая ще погладуват за кадри , грешка - за Роби !
    На всичко отгоре искат висше за да натискаш 10 копчета на една машина и накрая с цялото си висше образование хващаш високотехнологичния стрийм моп и чистиш машината !
  • 3 студент

    4 1 Отговор
    а ужким толкова много млади хора следват икономика та чак нямало да има работа за всички
  • 4 misli posle govori

    4 0 Отговор
    Съвсем скоро, няма да има и нискоквалифицирани, така както е тръгнало в рамките на още 4-5г. вероятно това ще се случи
  • 5 незнайко

    4 0 Отговор
    Наистина е смешно, да се иска висше техническо образование, за да се командва автоматична машина ! Какво ще правят тези които завършват само гимназия ? ЗАТОВА МЛАДИТЕ БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ.
  • 6 дивака

    3 0 Отговор
    650 лв. бруто - това заплата ли е
  • 7 Гого

    1 0 Отговор
    Това е извинението на работодателите да не се вдигат заплати и да не дават пари. Работна ръка има пари няма няма как да се случат нещата със заплата 460 лева. Работодателите ще ти измислят хиляди причини за да не ти дадат по висока заплата според мен и цените които са в момента минималната заплата трябва ада е поне 800 лева.