656 1

Марош Шефчович благодари на България за газовата връзка с Гърция

Мартин Христов

Заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович благодари на България за огромната работа, извършена по изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция. Това съобщиха от пресцентъра Министерството на енергетиката.

България получи признание за постигнатия напредък по стратегическия инфраструктурен проект и в заключителната декларация на участниците в Третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор, която се състоя днес в Баку, Азербайджан.

„Нашата страна е неразделна част от развитието на Южния газов коридор чрез проектите си за интерконектори Гърция - България (IGB) и Турция – България (ITB). Двата интерконектора чрез българската национална газопреносна система и газовите връзки с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа до Южния газов коридор”, заяви в изказването си пред форума българският служебен министър на енергетиката Николай Павлов.

Проектът IGB ще направи възможна доставката на договорените за България 1 млрд. куб. метра годишно азербайджански природен газ от Шах Дениз 2 от 2020 г.
Междусистемната газова връзка с Гърция e и ключовото звено за реализация на инициативата на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане „Вертикален газов коридор“ за доставки на природен газ от Юг към Север.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Варна
    Отговор
    1 19:43  23.02.17
    Марио Шевчович е много благодарен на България най- вече за отказването от Южен поток и за подкрепата на "Източен Кръг", който проект е на собствената страна на Шевчович и е аналог на нашият проект. Който не вярва да влезе в страницата на East Ring

Напиши коментар:


Публикувай