370 0

Ръст на пътуванията на българите в чужбина

Стефанаки Йоанис

Пътуванията на българи в чужбина през януари 2017 г. са се увеличили с 20.4% спрямо същия месец миналата година. Посещенията на чужденци в България също са скочили, като са с 10.9% повече, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голям ръст на пътуващи българи има в посока Италия – повече от два пъти. Близо наполовина са се увеличили пътуванията към Великобритания и Франция. Същевременно намаляват пътуванията към Португалия - с 18.9%, Словения - с 13.2%, и Холандия - с 12.3%.

Най-голям дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през януари 2017 г. се формира от пътуванията с други цели – малко повече от половината. В този тип пътувания попадат гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия. На втора позиция са пътуванията със служебна цел, а на трето - пътуванията с цел почивка и екскурзия, като най-предпочитани са били Франция и Румъния. Общият брой пътували българи за първия месец на годината е 369.5 хиляди.

През януари страната е била посетена от 454.6 хил. чужденци, което е с 10.9% повече спрямо същия период миналата година. От НСИ уточняват, че делът на гражданите от Европейския съюз (ЕС), които са влезли в България, е най-голям – 47%. Увеличават се посещенията на граждани от почти всички държави в ЕС, но пък намаляват тези на граждани от други европейски страни. Най-голям е спадът от Сърбия - с 6.3%.

През януари 45% от пътуващите към България чужденци са дошли с цел почивка и екскурзия. Най-висок процент по този показател има от граждани на Израел и Македония.

България


Напиши коментар:


Публикувай