1 173 1

Валутният борд срещу политици – клептомани

Валутният борд срещу политици – клептомани
Стефанаки Йоанис

Най-после ми стана ясна причината за пробите за сваляне на валутния борд. "Най-важният ефект от продължаването на борда е това, че националната банка не може да рефинансира банките в страната", казва Красимир Ангарски.

Значи драмата не е толкова в слабия надзор на БНБ, който доведе до фалита на КТБ и до провала на няколко банки при стрес тестовете. А в това, че централната банка не може да крепи неустойчивите банки чрез директно финансиране.

Това написа в профила си във Фейсбук финансистът Владо Панев.

Всички други приказки - за загубата на конкурентоспособност, за ниски доходи, за високи такси, са празна работа. Всъщност борда е точно спирачка да не можем да харчим много повече от това, което изкарваме.

Макар и лавинното нарастване на държавния дълг и фалита на КТБ да доказват, че когато има желание за кражби, начини се намират. Та при положение, че социологическите проучвания показват, че и след 26 март на власт ще останат политици-клептомани, валутния борд е задължително да бъде опазен.

Защото наличието му вади на бял свят золумите на властта с една идея по-рано. А това, което трябва да направим е регулаторите да действат адекватно, така че банковата и финансовата система да се развиват устойчиво и по правилата.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бай хой
    Отговор
    1 09:54  02.03.17
    Алоууу, всичко което изкарваме отива в търговските обекти и банките които не са Български. Само на теб ли не ти стана ясно че сме роби?

Напиши коментар:


Публикувай