1 Март, 2017 19:52 1 447 1

Валутният борд срещу политици – клептомани

  • валутен борд-
  • политици-
  • банки
Валутният борд срещу политици – клептомани - 1

Най-после ми стана ясна причината за пробите за сваляне на валутния борд. "Най-важният ефект от продължаването на борда е това, че националната банка не може да рефинансира банките в страната", казва Красимир Ангарски.

Значи драмата не е толкова в слабия надзор на БНБ, който доведе до фалита на КТБ и до провала на няколко банки при стрес тестовете. А в това, че централната банка не може да крепи неустойчивите банки чрез директно финансиране.

Това написа в профила си във Фейсбук финансистът Владо Панев.

Всички други приказки - за загубата на конкурентоспособност, за ниски доходи, за високи такси, са празна работа. Всъщност борда е точно спирачка да не можем да харчим много повече от това, което изкарваме.

Макар и лавинното нарастване на държавния дълг и фалита на КТБ да доказват, че когато има желание за кражби, начини се намират. Та при положение, че социологическите проучвания показват, че и след 26 март на власт ще останат политици-клептомани, валутния борд е задължително да бъде опазен.

Защото наличието му вади на бял свят золумите на властта с една идея по-рано. А това, което трябва да направим е регулаторите да действат адекватно, така че банковата и финансовата система да се развиват устойчиво и по правилата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    2 2 Отговор
    Алоууу, всичко което изкарваме отива в търговските обекти и банките които не са Български.

    Само на теб ли не ти стана ясно че сме роби?