727 1

Забавяне на газовата връзка с Гърция може да ни струва договора с Азербайджан

Искането на "Булгаргаз" синьото гориво да поскъпне от април с 32 на сто е разумно и обосновано, каза още Петьо Иванов.

Мартин Христов

България ще загуби европейски средства, договорени по предприсъединителната програма, ако реалният строеж на българско-гръцката газова връзка не започне догодина, предупреди шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов.

Евентуално забавяне може да струва на страната ни и договора за доставка на синьо гориво от Азербайджан, каза Иванов пред БНР.

Рискът е продиктуван от това, че ако ние до 2020 година не въведем в експлоатация газопровода, съответно няма да имаме възможност да пренасяме количествата природен газ и ще сме в нарушение на нашите договорни отношения с Азербайджан. Без обезпечаването на тези количества тръбата много трудно може да бъде конкурентоспособна, съответно да бъде изградена, обясни шефът на БЕХ.

Искането на "Булгаргаз" синьото гориво да поскъпне от април с 32 на сто е разумно и обосновано, каза още Петьо Иванов.

Смея да твърдя, че действително това са реални цифри, и въпреки или ако бъде увеличена с около 30% цената на газа, в района ние ще продължаваме да бъдем достатъчно конкурентоспособни, заяви Иванов.

"Булгаргаз" трябва да внесе окончателното си предложение за цената на природния газ до утре. От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поискаха от компанията да потърси вътрешни резерви, за да не се налага голямо поскъпване.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Червена баба
    Отговор
    1 10:33  09.03.17
    Като дойде Корни на валаст със сигурност спира всичко ще е различно от Расия

Напиши коментар:


Публикувай