2 236 20

Предлагат да се конфискуват колите, заредени с незаконно гориво

Мартин Христов

Българската петролна и газова асоциация предложи да се конфискуват автомобилите на шофьори, за които се докаже, че са заредили незаконно гориво. Асоциацията настоява и за строги санкции по примера на Полша, където данъчни измами с горива се наказвали с до 25 години затвор.

Да бъде създаден борд, който да наблюдава пазара на горива - това е едно от предложенията на бранша, за да се намали сивият сектор. Това съобщи Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Бордът ще следи за нарушения и опити за избягване на плащането на акциз и ДДС при вноса на горива, както и за схеми, които ощетяват бюджета при търговията на дребно.

Според Златев идеята за създаването на борд срещала подкрепата на държавата и контролните институции. В него щели да участват експерти от финансовото министерство, агенция "Митници", НАП и от петролния бранш.

Според Златев имало различни схеми за ощетяване на бюджета при горивата - контрабанда, избягване на данъчно облагане и ДДС схеми, продажби на некачествено гориво с неясен произход. Златев посочи, още че 54 танкера с горива, за които не са платени всичките дължими данъци, са внесени в България през 2016 г. Танкерите минали през митнически складове на пристанища, където няма изискване за контролни уреди и липсва постоянен митнически контрол. Според Златев всеки втори литър гориво от внос е контрабанда.

Според представители на големите бензиностанции сивият сектор на горива у нас е около 30%, което ни поставя на челно място в Европа.

Това е твърде сериозен дял. Измами има още при вноса на горива, като се започне с митническите складове и нелегални разтоварища в Русе и други по река Дунав, минавайки през ведомствените бензиностанции, където се продава горивото, както и през укриване на акциз и данъци, каза пред журналисти днес Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/.

Запитан за твърденията на Веселин Марешки, че има картел в търговията с горива Делчев каза, че Марешки прави предизборна кампания, а дали има картел ще се произнесе Комисията за защита на конкуренцията.

Делчев посъветва хората да внимават къде зареждат и, че ако цените са неразумно ниски е ясно че някъде по веригата се крият данъци или има проблеми с качеството на горивата.

Той посочи, че и сега има популярни търговски вериги, които правят измами с търговията с горива,контролните органи ги знаят и остава само да си свършат работата.

Проблемът със сивия сектор на горивата изисква комплексни мерки, това заяви Руслан Стефанов, директор на „Икономическа програма“ в ЦИД. По думите му нерегламентираният сив сектор на горивата е в размер на 1,600 млрд. лв.

Мерките за справяне с контрабандата на горива, които той предлага, е първо да имаме ежегоден и правдоподобен анализ и формиране на официално число за сивия сектор на горивата.

Икономическият експерт Красен Станчев пък предложи два метода, които могат да помогнат нерегламентираният сектор на горива в страната да се изсветли. А именно авансово деклариране на очакваните търговски продажби за една година и агенцията по приходите да оценят риска при вътрешнообщата търговия, особено при малките оператори (търговци).

По думите на Розалия Димитрова, директор на Агенция „Митници“, през последните 3 години акцизът върху горива заема дял между 45-48% от общия събран акциз в бюджета на държавата.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шейха
  Отговор
  1 13:07  09.03.17
  Къде го зареждате това нелегално гориво :)....Дайте координати :)
 • МДАМ
  Отговор
  2 13:12  09.03.17
  Като зареждаме от бензиностанцията, че качеството е едно високо високо. Каквото идва на бензиностанцията такова е и на другият вид бензиностанций. Просто на едното се плащат акцизи а за другото не. Явно искат и тези 30% да ги лапат здраво.
 • Роман дизел
  Отговор
  3 13:21  09.03.17
  Зареждайте само с бандерол.
 • me be re
  Отговор
  4 13:33  09.03.17
  Аз предлагам де се унищожават бензиностанциите зареждащи калпаво гориво. Всекик е патил от калпава газ, бензин и дизел.

 • Домашно
  Отговор
  5 14:12  09.03.17
  А, ако си произвеждам сам :) На бензиностанцията аз как да разбера какво гориво ми сипват? Като няма държава, да натоварим хората.
 • Нема такава тъпня
  Отговор
  6 14:37  09.03.17
  Ха ха смех
 • кроко
  Отговор
  7 15:17  09.03.17
  Защо ли въобще не съм учуден, предложението е толкова типично за България - като има проблем с нелегалните горива, да го тропнем на гърба на хората, щото така е много по-лесно!!! Иначе ще трябва да се борим с укриващите акциз за 1 милиард на година, а това е трудно и опасно, много по-лесно е на бедния човечец да му вземем колата и да се бием в гърдите че сме свършили работа и се борим с нелегалните горива! Тиквата ако е премиер, съм сигурен че ще приеме подобно предложение, типично в негов стил е!
 • ккккк
  Отговор
  8 19:22  09.03.17
  Вместо да конфискуват колите от автокъщите на джамбазите със въртяни километражи те търсят на Моисеи жезъла....
 • гост
  Отговор
  9 19:24  09.03.17
  Когато получаваме ЕВРОПЕЙСКИ заплати тогава няма да зареждаме незаконно гориво.
 • Дядо поп
  Отговор
  10 19:58  09.03.17
  Тоя Златев,къде живее та ръси такива простотии?При бай Тошо народа караше краден бензин въпреки,къде по- големи санкции,та сега ще го уплашат.А и това е начин малко да се изравни резултата,да не водят с много големите разбойници от администрацията,но от друга страна съм сигурен,че и те имат пръстче в тази лапачка.
 • незнайко
  Отговор
  11 22:02  09.03.17
  А заредени с НЕКАЧЕСТВЕННО гориво от законни бензиностанции, кой ще ги конфискува ? Големите "ДЖИПОВЕ", пак никой няма да ги ПИПНЕ !
 • БАТЕ ЖОРО
  Отговор
  12 09:24  10.03.17
  докато налозите върху горивата са 50% от себестойността им, няма да се спре контрабандата и това е целият смисъл на налога. иначе за какво е? именно за да се контролира пазара от властимащите и да се печели от контрабанда.
 • 1234
  Отговор
  13 18:28  10.03.17
  Откъде да знае човек кое гориво е с акциз кое не е,и двете са еднакво фалшиви,пък щели да ни вземат колите.Не се напиха на сиромашка кръв тия по.ерковци.Те се договарят да продават скъпо и ако някой почне да продава малко по нармално ,и като не могат да го премахнат от пазара защото печели клиенти сега ще ни вземат колите.Л..нари,като не могат да се справят с нищо защо се натискат за власт само да крадат те ли?
 • Ото
  Отговор
  14 20:20  10.03.17
  Хитро? Значи сте огладнели и за коли? а откъде да знам какво е горивото на бензиностанцията? аз слизам, идва човека казвам му колко да налее и плащам. Трябва ли да викам на всяко зареждане лаборатория да изследва дали бензина е далавераджийски? това не е ли работа на контролни органи? вие май от ден на ден се чудите как да ни довършите хората тук с тия разпоредби? няма страшно, купил съм си 2 литра сулфат и като ми накипи ще отидав рая. Но вие какво ще правите като няма койд а ви зарежда после горивата? Ке я духате...като няма клиенти...
 • ЗОРО
  Отговор
  15 20:23  10.03.17
  От утре всеки с автомобил да тегли лаборатория за изследване на горивата с теглич! Ако не намерите, вземете от предлагащите наредбата за временно ползуване! Окей?
 • Гост
  Отговор
  16 21:06  11.03.17
  А при проверката на качеството на горивата като намериха некачествено гориво в големи вериги бензиностанций,що неги затвориха.Ами смръдльовците даже не посмяха и имената на бензиностанцийте да кажат.Некачествено гориво снеясен произход.Ами като цяла зима зареждах дизел на лукойлската бензиностанция ,в Елин Пелин инафтата беше все едно си сипал прясно мляко в нея ?Това го виждах защото зареждах в прозрачна туба .И Златев ще говори за качество.Защо с гръцка нафта буса дава 7.5 разход а нашенска пот 9 не пада.НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
 • гощо
  Отговор
  17 10:07  12.03.17
  Сега ще обявят,че само големите вериги гарантират легално гориво и секира за дребните отново!!! Как ще разбираме кое гориво какво е? Виждаш бензиностанция спираш зареждаш?!?!? От къде да знам аз този какво гориво продава?!?!??! Пак някакви тъпотии по Български!!!!
 • ТоШибиян
  Отговор
  18 11:59  12.03.17
  Имам 1 въпрос до кога ще плащаме за нещо (енергията)която е налична около нас и е безплатна ? И ЩЕ ГОРИМ въглеводороди и ще изпускаме отровни пари за да се движим?като безплатната енергия е около нас и технологията за това се крие за да може да сме роби и да ни краде държавата по безброй параграфи
 • ТоШибиян
  Отговор
  19 12:01  12.03.17
  Щяли да ми конфискуват колата за която съм работил защото съм намерил вратичка да не плащам рекета на картелите и световната мафия заради това че съм заредил за по малко пари и не съм хим се отчел и на тях.....война война до унищожение трябва
 • 20 06:20  14.03.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай