9 Март, 2017 12:58 2 649 20

Предлагат да се конфискуват колите, заредени с незаконно гориво

  • незаконно гориво-
  • бензиностанции

Българската петролна и газова асоциация предложи да се конфискуват автомобилите на шофьори, за които се докаже, че са заредили незаконно гориво. Асоциацията настоява и за строги санкции по примера на Полша, където данъчни измами с горива се наказвали с до 25 години затвор.

Да бъде създаден борд, който да наблюдава пазара на горива - това е едно от предложенията на бранша, за да се намали сивият сектор. Това съобщи Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Бордът ще следи за нарушения и опити за избягване на плащането на акциз и ДДС при вноса на горива, както и за схеми, които ощетяват бюджета при търговията на дребно.

Според Златев идеята за създаването на борд срещала подкрепата на държавата и контролните институции. В него щели да участват експерти от финансовото министерство, агенция "Митници", НАП и от петролния бранш.

Според Златев имало различни схеми за ощетяване на бюджета при горивата - контрабанда, избягване на данъчно облагане и ДДС схеми, продажби на некачествено гориво с неясен произход. Златев посочи, още че 54 танкера с горива, за които не са платени всичките дължими данъци, са внесени в България през 2016 г. Танкерите минали през митнически складове на пристанища, където няма изискване за контролни уреди и липсва постоянен митнически контрол. Според Златев всеки втори литър гориво от внос е контрабанда.

Според представители на големите бензиностанции сивият сектор на горива у нас е около 30%, което ни поставя на челно място в Европа.

Това е твърде сериозен дял. Измами има още при вноса на горива, като се започне с митническите складове и нелегални разтоварища в Русе и други по река Дунав, минавайки през ведомствените бензиностанции, където се продава горивото, както и през укриване на акциз и данъци, каза пред журналисти днес Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/.

Запитан за твърденията на Веселин Марешки, че има картел в търговията с горива Делчев каза, че Марешки прави предизборна кампания, а дали има картел ще се произнесе Комисията за защита на конкуренцията.

Делчев посъветва хората да внимават къде зареждат и, че ако цените са неразумно ниски е ясно че някъде по веригата се крият данъци или има проблеми с качеството на горивата.

Той посочи, че и сега има популярни търговски вериги, които правят измами с търговията с горива,контролните органи ги знаят и остава само да си свършат работата.

Проблемът със сивия сектор на горивата изисква комплексни мерки, това заяви Руслан Стефанов, директор на „Икономическа програма“ в ЦИД. По думите му нерегламентираният сив сектор на горивата е в размер на 1,600 млрд. лв.

Мерките за справяне с контрабандата на горива, които той предлага, е първо да имаме ежегоден и правдоподобен анализ и формиране на официално число за сивия сектор на горивата.

Икономическият експерт Красен Станчев пък предложи два метода, които могат да помогнат нерегламентираният сектор на горива в страната да се изсветли. А именно авансово деклариране на очакваните търговски продажби за една година и агенцията по приходите да оценят риска при вътрешнообщата търговия, особено при малките оператори (търговци).

По думите на Розалия Димитрова, директор на Агенция „Митници“, през последните 3 години акцизът върху горива заема дял между 45-48% от общия събран акциз в бюджета на държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шейха

    20 0 Отговор
    Къде го зареждате това нелегално гориво :)....Дайте координати :)
  • 2 МДАМ

    18 0 Отговор
    Като зареждаме от бензиностанцията, че качеството е едно високо високо. Каквото идва на бензиностанцията такова е и на другият вид бензиностанций. Просто на едното се плащат акцизи а за другото не. Явно искат и тези 30% да ги лапат здраво.
  • 3 Роман дизел

    11 0 Отговор
    Зареждайте само с бандерол.
  • 4 me be re

    15 1 Отговор
    Аз предлагам де се унищожават бензиностанциите зареждащи калпаво гориво. Всекик е патил от калпава газ, бензин и дизел.
  • 5 Домашно

    13 0 Отговор
    А, ако си произвеждам сам :) На бензиностанцията аз как да разбера какво гориво ми сипват? Като няма държава, да натоварим хората.
  • 6 Нема такава тъпня

    8 0 Отговор
    Ха ха смех
  • 7 кроко

    19 1 Отговор
    Защо ли въобще не съм учуден, предложението е толкова типично за България - като има проблем с нелегалните горива, да го тропнем на гърба на хората, щото така е много по-лесно!!!

    Иначе ще трябва да се борим с укриващите акциз за 1 милиард на година, а това е трудно и опасно, много по-лесно е на бедния човечец да му вземем колата и да се бием в гърдите че сме свършили работа и се борим с нелегалните горива! Тиквата ако е премиер, съм сигурен че ще приеме подобно предложение, типично в негов стил е!
  • 8 ккккк

    8 2 Отговор
    Вместо да конфискуват колите от автокъщите на джамбазите със въртяни километражи те търсят на Моисеи жезъла....
  • 9 гост

    10 0 Отговор
    Когато получаваме ЕВРОПЕЙСКИ заплати тогава няма да зареждаме незаконно гориво.
  • 10 Дядо поп

    4 0 Отговор
    Тоя Златев,къде живее та ръси такива простотии?При бай
    Тошо народа караше краден бензин въпреки,къде по-
    големи санкции,та сега ще го уплашат.А и това е начин
    малко да се изравни резултата,да не водят с много големите
    разбойници от администрацията,но от друга страна съм
    сигурен,че и те имат пръстче в тази лапачка.
  • 11 незнайко

    6 2 Отговор
    А заредени с НЕКАЧЕСТВЕННО гориво от законни бензиностанции, кой ще ги конфискува ? Големите "ДЖИПОВЕ", пак никой няма да ги ПИПНЕ !
  • 12 БАТЕ ЖОРО

    4 0 Отговор
    докато налозите върху горивата са 50% от себестойността им, няма да се спре контрабандата и това е целият смисъл на налога. иначе за какво е?
    именно за да се контролира пазара от властимащите и да се печели от контрабанда.
  • 13 1234

    3 0 Отговор
    Откъде да знае човек кое гориво е с акциз кое не е,и двете са еднакво фалшиви,пък щели да ни вземат колите.Не се напиха на сиромашка кръв тия по.ерковци.Те се договарят да продават скъпо и ако някой почне да продава малко по нармално ,и като не могат да го премахнат от пазара защото печели клиенти сега ще ни вземат колите.Л..нари,като не могат да се справят с нищо защо се натискат за власт само да крадат те ли?
  • 14 Ото

    4 0 Отговор
    Хитро? Значи сте огладнели и за коли? а откъде да знам какво е горивото на бензиностанцията? аз слизам, идва човека казвам му колко да налее и плащам. Трябва ли да викам на всяко зареждане лаборатория да изследва дали бензина е далавераджийски? това не е ли работа на контролни органи? вие май от ден на ден се чудите как да ни довършите хората тук с тия разпоредби? няма страшно, купил съм си 2 литра сулфат и като ми накипи ще отидав рая. Но вие какво ще правите като няма койд а ви зарежда после горивата? Ке я духате...като няма клиенти...
  • 15 ЗОРО

    4 0 Отговор
    От утре всеки с автомобил да тегли лаборатория за изследване на горивата с теглич! Ако не намерите, вземете от предлагащите наредбата за временно ползуване! Окей?
  • 16 Гост

    4 0 Отговор
    А при проверката на качеството на горивата като намериха некачествено гориво в големи вериги бензиностанций,що неги затвориха.Ами смръдльовците даже не посмяха и имената на бензиностанцийте да кажат.Некачествено гориво снеясен произход.Ами като цяла зима зареждах дизел на лукойлската бензиностанция ,в Елин Пелин инафтата беше все едно си сипал прясно мляко в нея ?Това го виждах защото зареждах в прозрачна туба .И Златев ще говори за качество.Защо с гръцка нафта буса дава 7.5 разход а нашенска пот 9 не пада.НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
  • 17 гощо

    4 0 Отговор
    Сега ще обявят,че само големите вериги гарантират легално гориво и секира за дребните отново!!! Как ще разбираме кое гориво какво е? Виждаш бензиностанция спираш зареждаш?!?!? От къде да знам аз този какво гориво продава?!?!??! Пак някакви тъпотии по Български!!!!
  • 18 ТоШибиян

    2 0 Отговор
    Имам 1 въпрос до кога ще плащаме за нещо (енергията)която е налична около нас и е безплатна ? И ЩЕ ГОРИМ въглеводороди и ще изпускаме отровни пари за да се движим?като безплатната енергия е около нас и технологията за това се крие за да може да сме роби и да ни краде държавата по безброй параграфи
  • 19 ТоШибиян

    2 0 Отговор
    Щяли да ми конфискуват колата за която съм работил защото съм намерил вратичка да не плащам рекета на картелите и световната мафия заради това че съм заредил за по малко пари и не съм хим се отчел и на тях.....война война до унищожение трябва
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.