15 Март, 2017 10:37 1 440 0

Прикритите условия на работа понижават доверието на кандидатите

  • работа-
  • интервю-
  • условия-
  • задължения
Прикритите условия на работа понижават доверието на кандидатите - 1
Снимка: Shutterstock

Наталия Симеонова е следващият кандидат в проекта на Human Capital Store „Кандидатите споделят”. Тя разказва за неприятния си опит с работодател след некоректно представени условия на работа от агенция за подбор на служители. Замисляме се по каква причина условията за дадена позиция остават прикрити. Има ситуации, в които приоритетът на HR консултантите се съсредоточава върху осъществяване на проекта, по който работят и те приемат роля „продавачи на работа”, вместо да бъдат медиатори и да намират пресечна точка между интересите на кандидати и работодатели. В други ситуации HR консултантите не разполагат с пълната информация за търсенето, по което работят и така оставят впечатление в кандидатите за прикрито или изопачено представяне на позицията. Всяка от причините предполага неприятен изход – разочарование както от срана на кандидатите, така и от страна на работодателите. Резултатът е недоверие към Агенциите за подбор на служители.

HCS: За какви позиции кандидатствате в момента?

Наталия: Кандидатствам в областта на администрацията и рекламата.

HCS: Колко години е Вашият професионален опит?

Наталия: 15 години.

HCS: Защо търсите работа?

Наталия: Съкратиха ме от последната ми работа.

HCS: Какви канали за намиране на работа използвате?

Наталия: Търся чрез обяви в сайтове, чрез приятели и се свързвам с агенции за подбор на служители.

HCS: Имате ли впечатление за метод, използван в процеса на подбор, който според Вас е най-ефективен?

Наталия: Кандидатствах по обява за работа, публикувана от агенция за подбор на служители. Те направиха всичко необходимо – свързаха се с мен, поканиха ме на интервю, през процеса на целия подбор поддържахме контакт и получавах обратна връзка за развитието на кандидатурата ми.

HCS: Бихме искали да поговорим и за случай, който според Вас е пример за лоша практика при процеса на подбор?

Наталия: Бях на интервю в голяма, международна, корпоративна фирма по препоръка на моя позната, която работи там. След интервюто имахме уговорка да се свържат с мен, за да ми дадат отговор. Не получих обратна връзка, а това е много важно за всеки кандидат.

HCS: Какво е мнението Ви за най-неефективен метод, използван в процеса на подбор?

Наталия: По време на интервю да не бъдат представени коректно условията за работа. Това създава неверни очаквания от страна на кандидата, грешни впечатления на работодателя и обикновено води до прекратяване на взаимоотношенията, в случай че се достигне до назначение.

HCS: Какво е важно за Вас, за да приемете дадено предложение?

Наталия: Позицията да бъде в областта на моето търсене, да получа коректно отношение от работодателя, адекватно заплащане и добри условия на работа.

HCS: Как търсите информация за бъдещ работодател?

Наталия: Намирам в интернет мнения за фирмата и се допитвам до хора, които я познават или работят там.

HCS: Има ли нещо, което Вие искате да добавите?

Наталия: Особено важна за мен е обратната връзка. Кандидатите за работа я очакват и в зависимост от нея развиват представянето си. Обратната връзка е критерий за сериозно отношение на работодателя.

HCS: В края на разговора ни, какво е посланието Ви към читателите?

Наталия: Внимателно избирайте бъдещия си работодател, като не се притеснявате ясно да поставите и да отстоявате своите очаквания.

HCS: Какви са Вашите препоръки към проекта „Кандидатите споделят”.

Наталия: Имам препоръка към агенциите за подбор на служители – да бъдат откровени с кандидатите, за да съдействат успешно на хората, които си търсят работа и да можем да си бъдем взаимно полезни.

Мнение за бивш, настоящ или бъдещ работодател може да споделите на
otkrito.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА