1 164 3

17 британски банки прали пари на руската мафия

Близо $740 млн. са минали през сложна схема за легализация на капитали

17 британски банки прали пари на руската мафия
Венцислав Михайлов

Руската мафия е прала пари във Великобритания. Това разкрива в. „Гардиън”. Финансовият регулатор и полицията за борба с валутните измами разследват водещи на Острова банки като HSBC, Barclays, Lloyds и Royal Bank of Scotland, които заедно с други 17 финансови институции са участвали в сложна схема за за легализация на капитали, придобити от престъпна дейност.

Правителството на Тереза Мей разследва твърденията, че водещи банки в страната са участвали в схема за изпирането на $740 млн. на руската мафия. Икономическият секретар на финансовото министерство Саймън Кърби посочи, че ведомството ще преследва всеки, който се опитва да злоупотребява с финансовата система на Великобритания, но в същото време не трябва да се забравя, че Островът прави повече от всяка друга страна, за да се справи с прането на пари.

Преди дни депутати от намиращата се в опозиция Лейбъристката партия разкриха, че във Великобритания е действала сложна операция за легализиране на капитали, свързани с руското правителство и наследника на КГБ – ФСБ.

„Световна пералня” е имала за цел да помогне на Русия да избегне ограниченията в легализирането на капитали. Индикации сочат, че от тази възможност се е използвала и руската мафия.

В същото време британските власти разследват защо HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays и други 17 банки не са предприели нищо, за да разследват и ограничат подозрителните трансфери.

Министърът на финансите в опозицията Джон МакДонъл заяви, че обясненията на Саймън Кърби не са достатъчни и те показват, че той не осъзнава сериозността на ситуацията, пред която е изправена Великобритания.

Джон Макдонъл припомни, че HSBC е заплашена от разследване в САЩ за пране на пари, а Barclays е проверявана за нейната роля в манипулирането на лихвите.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Варна
  Отговор
  1 19:20  21.03.17
  Има една подробност! HSBC формира около 70% от БВП на Англичаните... - Ако срутят тази банка, англичаните ще умрат от глад
 • Брат ми
  Отговор
  2 20:42  21.03.17
  Еврейска му работа...:(
 • кроко
  Отговор
  3 22:49  21.03.17
  А великия Путин разбира се не е знаел нищо !

Напиши коментар:


Публикувай