24 Март, 2017 19:42 1 227 0

ТБ „Виктория” отново без купувач

  • виктория-
  • банка-
  • бнб
ТБ „Виктория” отново без купувач - 1

Българската народна банка (БНБ) не разреши на „Търговска банка Д” да купи ТБ „Виктория“, дъщерната банка на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка АД (КТБ), съобщи пресцентърът на централната банка.

От централната банка обаче потвърдиха, че „Търговска банка Д” е финансово стабилна и покрива регулаторните и надзорни изисквания.

От БНБ все пак смятат, че предложената от "Търговска банка Д" не би гарантирало стабилизирането на финансовото състояние на „Търговска банка Виктория“ ЕАД в дългосрочен аспект и изграждането на устойчив бизнес модел на управление.

Освен това внесената стратегия би изисквала постоянна капиталова и ликвидна подкрепа от страна на „Търговска банка Д“ АД, което в дългосрочен период би подкопало нейната финансова стабилност, аргументират се от БНБ.

Очакваше се сделката за ТБ „Виктория” да доведе до нова консолидация в сектора, след като през 2016 г. „Пощенска банка” погълна клона на „Алфа банк” в България.

Сделката все пак беше част от одобрения от ЕЦБ пакет за финансово стабилизиране на гръцките банките и техните клонове на Балканите.

Процедурата по продажбата на ТБ „Виктория“ стартира в края на 2015 г., когато Фондът за гарантиране на влоговете в банките даде зелена светлина на синдиците.

В момента ТБ „Виктория“ е сто процента собственост на Корпоративна търговска банка. През 2014-та година тя също бе поставена под специален надзор, но за разлика от КТБ бе отворена през декември същата година. След стрес - тестовете банката показа подобрен резултат, което бе поводът синдиците на КТБ да удължат срока за оферти за придобиването на ТБ „Виктория“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА