31 Март, 2017 14:23 8 413 4

Винетки в Германия от 2019 г.

  • германия-
  • магистрали-
  • аутобан-
  • винетка
Винетки в Германия от 2019 г. - 1
Снимка: АП/БТА

Дори и да е критикувана у нас – винетката получи рамо в Германия. Горната камара на парламента (Бундесрата) подкрепи предложението за въвеждане на пътни такси от 2019 година, пише ДПА.

Цената на винетката ще се движи между €67 и €130 евро на година. По-малко ще плащат собствениците на нови автомобили със сертификат Евро 6. Колите с дизелов двигател ще се таксуват по-скъпо от тези с бензинов, уточнява "Дойче веле".

Чужденците, преминаващи през Германия, могат да избират между винетки за 10 дни, два месеца и една година. Цените зависят от отделянето на вредни емисии от модела автомобили и варират между €2,50, €50 и €130. Най-малко плащат най-новите модели автомобили, електрическите коли, автомобилите, карани от инвалиди, и бусове и камиони между 3,5 и 7,5 тона са освободени от такси.

Винетките ще се купуват онлайн и полицията ще проверява наличието им електронно по номера на автомобила. Ще има обаче и каси по границите, на които таксата може да се плати в брой.

Има съмнения обаче дали таксите ще донесат планираните €500 млн. Целта на новата такса е чрез нея да бъдат събрани пари за обновяване на германските пътища, които в някои части на страната са в лошо състояние.

Съседите на Германия – Австрия, Холандия и Белгия се обявиха срещу въвеждането на пътни такси. Те дори заплашиха да си търсят правата в съда.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Deborg

    0 0 Отговор
    2,5 евро за 10 дни?!!
  • 2 Лиляна Меркел

    6 1 Отговор
    Европа на 2 скорости... не на 2, а на 3, а ние на задна!
  • 3 Morgoth

    6 1 Отговор
    Правилно е! Сега немците вкарват пътния данък в горивото и затова имат най-скъпия бензин, а транзитните никога не зарежат в Германия. В резултат губят не само техния пътен данък, но и акциза за горивата, който е в пъти по-голям.
  • 4 Г . Али

    0 1 Отговор
    Последно сега в Германия плаща ли се за винетка или не . Р