Last news in Fakti

5 Април, 2017 11:58 1 962 2

Прекратиха концесията за летище София

  • летище софия-
  • концесия
Прекратиха концесията за летище София - 1

Правителството прекрати процедурата за отдаването на концесия на Летище „София". Това съобщи на брифинг говорителят на правителството Ирина Белчева.

Преди седмица служебният министър на транспорта Христо Алексиев се обяви против и решението чрез концесията на летището да се спасяват Българските държавни железници.

Не може държавата да решава проблемите на БДЖ като създава другаде проблеми, посочи Алексиев.

Според него и в критериите за офертите на кандидатите за концесионери се дава тежест на еднократното концесионерно възнаграждение – 55%.

Доста сериозно са неглижирани показателите като инвестиции в летището – 15% и развитие на летището – 25%. Да не говорим за сигурност на летището – 5%. Това какво означава – държавата явно с тази концесия иска да получи едни къси пари, които ще отидат някъде и не се интересува от развитието на летището, макар че го предоставя на концесия за 35 години, коментира Христо Алексиев.

По думите му по този начин фокусът отива в неправилна посока.

Служебният министър Христо Алексиев още преди седмица обяви, че процедурата ще се прекрати с основния мотив, че условията, поставени към концесионера, не обслужват обществения и държавен интерес. Според него, концесията ще доведе до отлив на пътници и до поскъпване на летищните такси. Не е направено достатъчно за популяризирането на процедурата, което води до слаб интерес.

През 2016-та година кабинетът „Борисов - 2“ обяви процедурата, като на два пъти се удължава срокът за подаване на оферти. Предвиждаше се срокът за отдаване да е 35 години и с първоначално концесионно плащане да се покрият дълговете на БДЖ към облигационерите. Нетната печалба за срока се изчисляваше на 1 милиард и 200 милиона лева.

Синдикатите също нееднократно призоваха концесията да бъде спряна, защото летище София е част от националната сигурност. БСП също искаше прекратяването й.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верният

    11 4 Отговор
    Браво г-н Президент това което обещахте го изспълнявате.Гордеем с Вас.
  • 2 правилно

    5 1 Отговор
    Въпросът е, че сега ще дойде отново Бойко и новото правителство ще го даде на Фрапорт и така заедно с Варна и Бургас ще настане един монопол ум да ти зайде. приказка - държавата на монополите. После чакаме развитие - да бе.