13 Април, 2017 18:03 1 646 0

Беларус изплати дълга си към Газпром

  • газпром-
  • беларус-
  • минск-
  • александър лукашенко

Минск дължеше на руския газов гигант $726,2 млн. долара

Беларус изплати дълга си към Газпром - 1
Снимка: Shutterstock

Беларус изплати пресрочения си дълг към "Газпром" за доставки на синьо гориво през 2016 - 2017 година в пълен обем от 726,2 милиона долара. Това се посочва в съобщение на руския газов холдинг, цитиран от ТАСС.

По-рано премиерът на Русия Дмитрий Медведев съобщи, че Москва и Минск са постигнали решения, които удовлетворяват и двете страни по цената на газа и доставките на петрол.

Руското правителство одобри и пакет от документи по петролно-газовите въпроси в отношенията с Минск. По думите на Медведев протоколът определя реда да формирането на цените за Беларус за периода до 31 декември 2019 г. и предвижда да се подготви до 1 януари 2018 г. предложение по програмата за формиране на общ пазар на газа за евразийския икономически съюз към 2025 г.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че до края на годината Беларус ще плаща за руския газ по 130 щ.д. за 1000 кубични метра.

От началото на 2016 година Беларус водеше преговори с Русия за намаляване на цените на газа. Минск настояваше за цена от 73 долара на 1000 кубични метра вместо действащата от 132 долара.

В отговор на недоплатените от Беларус над 700 млн. долара за доставения от Русия газ Москва намали доставките на безмитен петрол в Беларус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА