Last news in Fakti

22 Април, 2017 19:41 2 672 19

Турция към западния бизнес: Още сме демокрация!

  • турция-
  • бизнес-
  • демокрация-
  • компании-
  • сащ-
  • мехмет шимшек-
  • западни

Западните компании няма от какво да се притесняват, смята турският вицепремиер

Турция към западния бизнес: Още сме демокрация! - 1
Снимка: Shutterstock

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек увери западните компании, че демократичните устои на Турция не са подкопани след провелия се референдум.

Над 51% от турските гласоподаватели гласуваха „за“ конституционните промени, които ще дадат повече правомощия на държавния глава. На Запад тези промени бяха посрещнати с недоверие.

„Турция не променя курса към авторитарен режим. Това, за което гласувахме на 16 април, не е промяна на режима. В Турция още е демокрация“, заяви Шимшек, цитиран от „Хюриет“.

Турският вицепремиер проведе среща с представители на големи западни компании като „Епъл“, „Боинг“, „Хъниуел“, „Локхийд Мартин“ и „Кока Кола“. На срещата във Вашингтон са присъствали и представители на неправителствени организации.

„В Турция законите продължават да властват и това няма да се промени. Да, извънредното положение в страната ни продължава, но това е за осигуряване безопасността на населението“, заяви Мехмет Шимшек.

Турският политик подчерта, че Турция продължава да бъде „част от западния свят“ и това няма да се промени. По думите му конституционните промени целят да „преодолеят няколко структурни проблеми“ в турската политика.

Шимшек каза също така, че Турция се нуждае от Европейския съюз, както Европейският съюз се нуждае от Турция. Той добави, че Анкара води конструктивни отношения с американския президент Доналд Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost88

    11 1 Отговор
    Деюре да а дефекто, а дано ама надали !
  • 2 Амии!!!

    8 0 Отговор
    Не е сигурно!
  • 3 Киро

    11 2 Отговор
    Запада към Турция:

    Добре, добре, вярваме ви...МУУАХАХАХАААА
  • 4 Хасан

    5 16 Отговор
    При диктатурите няма референдуми
  • 5 onq s konq

    12 7 Отговор
    Турция винаги ще си остане демократична държава,независимо че начело ще застане диктатор.Така и ще се преименува - ДДТ/Демократична Диктаторска Турция/!
  • 6 Хасан

    8 10 Отговор
    Малко е трудно да стане диктатура, защото турците си обичат свободата.. Никога не са били под чуждо владичество

    Коментиран от #8

  • 7 Gost88

    4 7 Отговор
    Хасанчо,въртиш сучиш все назад гледаш!
  • 8 стоян георгиев

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    турците хасане са народ от бая време, но са държава само на 700 години,помисли как са живяли и къде преди да си я създадат :))!освен това към днешна дата територията на османската империя е поделена от много други държави където турците са малцинствена група ,както е и у нас.
  • 9 стоян георгиев

    5 4 Отговор
    бизнеса ще реши всичко в турция.след като се стабилизира руско-европеиската ситуация ,турците са пътници ако ердоган не е паднал до тогава.щото турците избират ердоган заради просперитета дето доиде с него ,но като почнат европеиските рестрикции и просперитета си отиде ,ердоган ще има големи проблеми.те вече са започнали ,но развитието им ще е след руско-европеиската криза.затова сега двамата диктатори си играят на приятели .
  • 10 варна

    8 2 Отговор
    Бай Хасане, при диктатура няма референдуми, ама след тях има диктатура. Той и Адолф есе явява честни и почтенно на избори, ама после става фюрер.
  • 11 впечатлен

    2 1 Отговор
    Както каза самият мераклия за еднолична власт с верни слуги около себе си Ердоган, той е смъртен. Направил този зулум в името на демокрацията. Усещането е, че толкова си е повярвал, че ако можеше би изловил тези близо 50% несъгласни с безумните му идеи и би ги натикал всички до един в занданите. Досега все си мислех, че само при нас демокрацията е криворазбрана. Сега се оказа, че така е и в южната ни съседка. Поведението на Ердоган не е нормално. Не може държавен глава да проявява признаци на лудост и същевременно да се гласи за дълго безконтролно властване, много е вредно за държавата. Най-страшното е, че с лъжи и манипулиране на изборните резултати той разедини народа и го постави на прага на гражданска война. Сам се стъписа от това, което направи. Напоследък се въздържа от коментари. Хайде да видим накъде ще тръгне Турция сега. Европейският съюз в името на мира е доста дипломатичен с всички диктатори, но май трябва да смени курса.
  • 12 Хасан

    2 4 Отговор
    Стояне, това за турците и тяхната държава.. Защо мислиш че броенето за една държава почва с идването в Европа??? Историята на Америка се пише с встъпването на колонизаторите, историята на България с идването на Аспарух.. Или историята на турците с идването им в Анадола??? Прабьлгарите нямаха ли някаква държавно устройство по поречието на Волга?? Каква е селджукската държава??

    Коментиран от #15

  • 13 Хасан

    1 5 Отговор
    За Европейския съюз трябва да си "послушен ".а Ердоган не е.. Това е проблема.. Човека гони интересите на своята държава.. Не иска Турция да се съобразява с Европа а Европа да се съобразява с Турция.. Сменя 200 годишната парадигма.. И това не е лошо

    Коментиран от #16

  • 14 ЕБРЕ ДЕЕЕЕЕ

    2 0 Отговор
    По време на озбори , на всякъде е така . Всичко е за вътрешна употреба . След изборите , пак старата песен. Също като при назе. Нов бардак със старите косми
  • 15 стоян георгиев

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    така е хасане турците са народ преди идването им в европа,но до тогава живеят в други държави.демек не се връзва твърдението ти че никога не са били завладявани.
  • 16 стоян георгиев

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    нищо не си разбрал хасане.ес има принципи дето турция не може да спази за да влезе в съюза и благодарение на ердоган се отблъсква от демокрацията все по-силно и по-силно,което неминуемо води и до конфликт с европа,които конфликт ,го имаше и преди идването на ататюрк поради пълнатата неадекватност на османската империя към европеиските ценности и стандарти.сега чети мнооого внимателно хасане.без европеиските икономически и политически стандарти турция ще се превърне в обикновен централно- азитски султанат ,което ако е хубаво за теб едва ли е хубаво за поне 70 милиона от турците живеещи в турция.при султаната няма мерцедес ,няма маикрософт ,няма канализация и болници има магарета ,ла.на и огромна мизерия,справка османската империя до 1920 година.
  • 17 ГЕРБ

    2 0 Отговор
    Фесовете сами се прее.аха. Хахахах
  • 18 Грос

    0 0 Отговор
    хАсан не е турчин, а провокатор на антитурски настроения - което е похвално. Продължавай все така хАсане!
  • 19 Сойка Присмехулка

    2 0 Отговор
    То и Северна Корея се води Корейска народно-демократична република (КНДР), ама това не означава, че там е демокрация. Нали?