Last news in Fakti

24 Април, 2017 12:33 4 615 16

Лошо! Руският газ няма да поевтинее за България

  • газ-
  • газпром-
  • българия-
  • русия

София готви единна позиция за „Газпром“. Искаме от Брюксел да удължи срока за представяне на нашата позиция

Лошо! Руският газ няма да поевтинее за България - 1
Снимка: БТА

В момента няма предпоставки руският газ да поевтинее за България. Все пак държавните дружества в енергетиката - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Български енергиен холдинг", са готови със становището си по предложените ангажименти на "Газпром" по делото с ЕК. Това разкри пред медиите служебният министър на енергетиката Николай Павлов.

Той призна, че

има доста неясноти по тези ангажименти

и по тази причина дружествата са подготвили въпроси, които ще бъдат изпратени на ЕК най-късно до края на днешния работен ден. Чакаме отговор и ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, защото информацията не е достатъчна, посочи министърът.

Енергийният министър Николай Павлов направи изявленията след участието си в срещата, инициирана от премиера Огнян Гердижков с ГЕРБ, начело с нейния лидер Бойко Борисов, на която Министерството е информирало за становището на държавните дружества в енергетиката по предложените ангажименти на "Газпром" по делото с ЕК.

На 13 март ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят

в срок от 7 седмици становища относно представените от "Газпром" ангажименти. В тази връзка министърът посочи, че срокът 4 май не е преклузивен.

Енергийният министър отбеляза, че предложените ангажименти от страна на "Газпром" в частност са факт по договорите на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българският енергиен холдинг. Приемаме ги за позитивни, но искаме да бъдат разширени, за да може да бъде защитен интересът на дружествата и на държавата, заяви министърът. Сред тях той посочи това, че българската страна в лицето на "Булгаргаз" няма забрана за износ на природен газ. Бившият енергиен министър Делян Добрев отбеляза, че страната ни подкрепя и в договорите на други държава да няма забрана за реекспорт. Другите два пункта се отнасят до междусистемната свързаност и до отказа от претенции към български контрагенти по отношение на "Южен поток", което, с подписването на окончателното инвестиционно решение, България е решила през 2012 г, отбеляза министърът.

В отговор на въпрос служебният министър посочи, че

за да се стигне до договаряне на нова цена на синьото гориво са необходими поредица от стъпки,

а Делян Добрев изтъкна, че в сегашната процедура се говори за клаузи в договорите, а не за нови цени. Ако има нови преговори, те ще бъдат на по-късен етап, допълни Добрев.

Служебният министър на енергетиката информира, че ще инициира изслушване и дебат в НС, което се очаква да стане до края на седмицата. Това според министъра се налага, защото за изготвяне на национална позиция е нужно всички парламентарни групи да бъдат запознати и да има общо становище. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова също отбеляза важността на консолидиринето около единната позиция на България по темата. Тя посочи, че страната е важно да запази позицията на България като транзитен център и максимално да се защитят интересите ни чрез възможността за последващи преговори с "Газпром" и предоговаряне на по-добри условия и цени, свързани с доставката на природен газ.

Това е една тема, която касае абсолютно всички и тема, която по никакъв начин не трябва да се политизира от политическите партии, защото тук става въпрос за национални интереси, става въпрос за национална сигурност. Това каза депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова. Тя припомни, че трябва да сме обединени и единни в позицията си, имайки в предвид и това, че съвсем скоро ЕК ще излезе с решение, свързано с делото,

което се води срещу „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и БЕХ във връзка със сигнала,

депозиран през 2011 година по отношение претенции за нарушение на монополно положение от страна на трите държавни дружества.

"Колегите ни увериха, че са направили проучване, свързано със срока и не е на лице риск България да загуби своето право и в последствие да добавя и да допълва своето становище", допълни още Петкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истината

    24 0 Отговор
    Значи, каква далавера правят нашите тарикати, купуват от руснаците и го изнасят на дъмпингови цени, разликата плащаме ние!
    Ясно! Да сте живи и здрави и да си купите нови Бентлита тази година, а на нас дупе да ни е яко, другарки и другари.
  • 2 истината

    17 1 Отговор
    Забележете и друго изумително нещо! Има цели три "държавни" фирми с един и същ предмет на дейност. Разделили са си баницата на три части, за да има по равно и да не се сърдят, обаче са си направили сметката без кръчмаря, чичко Путин, който, съвсем нормално е да ни вдигне газта и им да им спре ре-експорта.
    Дилемата сега е, колко висока цена може да понесе българският данъкоплатец.
  • 3 С К по К - ски!

    8 11 Отговор
    И аз бих вдигнал цената на газта за онзи който хапи ръката която му дава ръка по братски! А и каква има населението от евтина газ - ще печели Мутрагеньо Големанов Олигархин а Каишков? Той ще опъва каиша! Докато поддържаме Санкциите срещу Русия точно така трябва да се отнасят и с нас - " Извинявайте че се познаваме"! И "Sorry to meet you"! Уважавам К , но не уважавам техните К-КИ номера!

    Коментиран от #5

  • 4 гост 2

    7 2 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: В момента няма предпоставки руският газ да поевтинее за България...“ ЗАЩО? ВСИЧКИ ОТГОВОРНИ ПОЛИТИЦИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СЪДА ЗА ТЕЖНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ- ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ Р. БЪЛГАРИЯ! В МОМЕНТА БЪЛГАРИЯ ИМА ИСТОРИЧЕСКАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИСКА ПОЕВТИНЯВАНЕ НА РУСКИЯ ГАЗ ЗА БЪЛГАРИЯ ДО 60% ОТ СЕГАШНАТА МУ ЦЕНА, КАТО КОМПЕНСАЦИЯ ЗА 300 % ПО- ВИСОКАТА ЦЕНА, НА КОЯТО ОСЕМ ГОДИНИ РУСИЯ НИ ГО Е ПРОДАВАЛА, ОТКОЛКОТО ЦЕНАТА, НА КОЯТО ГО Е ПРОДАВАЛА НА ГЕРМАНИЯ! ЦАЦАРОВ НА СЕКУНДАТА ДА ПОИСКА “ГЛАВИТЕ“ НА ВСИЧКИ НАКАЗАТЕЛНООТГОВОРНИ ЛИЦА ЗА ИЗВЪРШВАНЕТО НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПО ЧЛ.103 И ЧЛ. 105 ОТ НК - Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.
    Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

    Коментиран от #14

  • 5 гост 2

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "С К по К - ски!":

    Аз бих подала жалба срещу Вас за извършване на престъплението “предателство към Р. България“. Ако сте бг. гражданин, ще бъдете съден по българския НК, ако сте чужд гражданин, ще бъдете глобен за неспазване на чл. 4 от ЗЧРБ.Чл. 4. Чужденците, които пребивават в Република България, са длъжни да спазват законите и установения правов ред, да са лоялни към българската държава и да не уронват престижа и достойнството на българския народ
  • 6 Azazel

    10 4 Отговор
    Хора, освен да мислите към коя страна да се надупите първо, не ви ли хрумва и, че освен геополитическите конспирации, които съзирате във всичко, има и чисто търговски доводи. Не може да сравнявате цената за малка България, с цените за огромни пазари като Германия и всеки, който някога се е занимавал с бизнес и търговия, знае, че при преговори, количеството дава пряко отражение на цената на едро. Добавете и преносът - колко се плаща за пренос до Германия и колко до България. Единственото, в което са прави коментиралите по-горе, е че "държавните" фирми определено отхапват солиден дял от баницата, хранят с него политически партии от целия спектър, и крайната цена за потребителите им е последна грижа.

    Коментиран от #8

  • 7 Честит нов парламент

    4 1 Отговор
    "Все пак държавните дружества в енергетиката - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Български енергиен холдинг", са готови със становището си по предложените ангажименти на "Газпром" по делото с ЕК. Това разкри пред медиите служебният министър на енергетиката Николай Павлов"
    Когато няма готова позиция има неяснотии. Отново не се намира държавната ясна и категорична позиция, която да сащити националните интереси. Не се забелязва и желание някой в следващият парламент да изгради такава категорична позиция след като влязоха там още ДС агенти.
  • 8 Венци

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Azazel":

    Да, разбира се, че обема на потребление има отношение към цената ,но не може да я покачи с 35% +. Да не говорим, че Великобритания ,която е 4 пъти по далеч също получава по евтин газ с 28 % по евтин.
    И страдащи са не само пенсионерите със сметките за парно. Това е само видимата част от айсберга. Но производства като циментопроизводството напр. не могат да издържат на такава ценова атака, затова и все по често ще виждате турски или румънски цимент вместо български. За износ пък да не говорим.

    Коментиран от #9

  • 9 Azazel

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Венци":

    Принципно си прав, но ще се съгласиш, че Великобритания е в далеч по-лоши отношения с Русия от нас, така че накъде се дупят официално нашите политици не е толкова важно, колкото какъв процент от цената на газа отива под масата за рушвети за тях, както и за въпросните държавни фирми, и кой знае за какво още...
  • 10 Водещия

    8 4 Отговор
    Всичко е много просто Борисов и компания плюят Русия дори бившият президент не спира да посочва колко е лоша Русия без да му дреме че ако не е Русия... скъпи управляващи държите се като равни с Русия обиждате и после ревете ама тя е лоша.. нашата икономика е срината, успяхте да я направите такава
  • 11 А не Венци

    5 2 Отговор
    Тази дума ПРЕКЛУЗИВЕН , ко ши рачи да кажи ве? Ти за кого пишеш за нас или за вас?
  • 12 Russia

    6 4 Отговор
    Нави европа.Среднен палец за бг.
  • 13 Ники

    8 0 Отговор
    Шефът на БЕХ Петьо Иванов е съученик на Делян Добрев от хасковската езикова гимназия. Дори са седяли на един чин. Согурно е случайно.. 😀😀😀
  • 14 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    Аз така като ви чета се сещам за Евгени Бакърджиев , дето и той много се канеше, а не го пуснаха да слезе от самолета , и му подадоха готов написан договор и въпрос ИСКАТЕ ЛИ ГАЗ ИЛИ НЕ ИСКАТЕ. Но на вас може да ви окажат и по-голяма чест. Да ви заведат при големият кран за България, и да ви дадат собственоръчно да го навиете до STOP.
  • 15 Извод:

    3 1 Отговор
    Яжте повече фасулец
  • 16 Креолиян

    1 0 Отговор
    Нали росенчо плю по альоша отказа да иде на парада на победата щото там имало оръжия за убиване та сега не квичете за цената щото вие офцете го избирахте росенчо...русия трябва да наложи забранаризобщо да продава гас на бълхария да мрът от студ