Last news in Fakti

26 Април, 2017 15:40 2 966 15

Решено: Минималната пенсия в Словения - 500 евро

  • словения-
  • пенсия-
  • пенсионери-
  • парламент-
  • евро-
  • 500 евро-
  • минимална пенсия

Решението бе прието с единодушие в парламента

Решено: Минималната пенсия в Словения - 500 евро - 1
Снимка: Shutterstock

Парламентът в Словения прие без нито един глас против изменения в закона за пенсионното и инвалидно осигуряване, които правят минималната пенсия 500 евро, съобщи Slovenske Novice.

Целта на промените е минималните пенсии в страната да бъдат с такъв размер, че да не се налага дори най-бедните пенсионери да търсят от държавата допълнителни помощи.

Опозиционните партии в парламента първо погледнаха скептично на предложението, което според тях е популистки ход от страна на управляващите, целящ да привлече подкрепа от избирателите в последната година на мандата на настоящия кабинет.

Въпреки това законът бе приет единодушно от всички политически сили в словенския парламент. Според данните на правителството 45 200 словенски пенсионери ще получат минимална пенсия от 500 евро.

Статистика на пенсионното осигуряване сочи, че в началото на тази година месечна пенсия под 500 евро са получавали 98 200 пенсионери, като всички от тях са имали необходимия трудов стаж и възраст за пенсиониране.

Словения е член на Европейския съюз от месец май 2004 година насам. Страната стана член на еврозоната в началото на 2007 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    33 0 Отговор
    Ако ,и нашите депутати бяха такива
  • 2 ГЕРБ

    42 0 Отговор
    Чакаме коментар защо в Словения може а у нас не?
  • 3 кирил

    20 24 Отговор
    защото словения винаги е била западна държава и там руски ботуш не е стъпвал
  • 4 Дедо Грую

    15 8 Отговор
    В грешка си, Кире, стъпвал е.

    Коментиран от #7

  • 5 тука е така

    16 1 Отговор
    Словения винаги е била по-богата от Б-я!!!За да имаме достигане на такъв начин на живот тук трябва да има годишен ръст от 6-8% поне 10г!!!

    Коментиран от #6

  • 6 ТиквунЯ

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "тука е така":

    С тази мафия и корупция, може и да стигнем ръст 6-8% ама в 4-тата Българска държава, когато национализмът, саможертвата, честта и достойнството, отново станат градивни думи в характера на населението...
  • 7 кпсс

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо Грую":

    Стъпвал ама друг път.Словения граничи с Италия и Австрия ,а там дебаркират американските войски и съвместно с английски и италианското партизанско движение настъпват към Берлин.Руснаците окупират България през 1944 и нашите войски заедно с тях се бият в Сърбия.Битката при Драва.Учете я тази история ще ви трябва.

    Коментиран от #11

  • 8 гост

    15 0 Отговор
    Реално държавата ни има ръст и пари, но отиват в гушите на мафиотите, а не в държавната система, която от своя страна да ги разпределя като социални придобивки, пенсии, инфраструктура и др. Само вижте как една отсечка на магистралата струва 75млн, а прибират още 50млн, парите от санирането са на 70% усвоени от фирмите на мутрите и само 30% отиват реално до блока. И много, много други случаи, които можеше да вдигнат пенсиите реално до 300лв минимална и да живнат най-бедните.
  • 9 до 2

    7 0 Отговор
    Защо може в Словения - защото приватизацията им не е правена от бившата им комунистическа партия /Костов и Нинова/, защото нямаше грабеж с РМД-та, защото заводите отидоха в ръцете на реални инвеститори, защото хората там не чакат държавата да ги нахрани, като две трети от северозапада ни , а и не само там, защото работят и защото имат западен манталитет. Защото не можеш да разбереш дали си в Словения или в Австрия и Италия и най-вече защото няма такива където питат защо у нас не може, а работят за да може!
  • 10 WTF

    8 0 Отговор
    Еми 50 милиона са изтекли за канавка от 4 километра, работа свършена за 1 месец. Ето там отиват парите. Всяка една държавна поръчка е формулирана по такъв начин, че "наши" фирми да бъдат допускани и да печелят! Това е грозната картинка от десетки години насам. Щом за една болница (Пловдив) се купува скенер, който е поне 2 пъти по-скъп от реалната стойност, тогава е ОЧЕВАДНО! Само че народа гледа да има пържола на масата и ракията да е студена. Това за скенера не можем да го свържем с нас...
  • 11 ник

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "кпсс":

    Словенско беше 45г. част от бивша Югославияр демек 75% руско влияние.Начело с маршал тито, обаче поради географска близост със запада имаше много западни заводи и затова взимаха големи заплати още тогава по 1500 марки грубо казано, сърбите много ги беше яд че те взимат по 900.а са една държава.
  • 12 Пич

    4 1 Отговор
    Тук нашите хранят бежанците с толкова, а пенсионерите гладуват
  • 13 Morgoth

    6 1 Отговор
    Словения е най-богатата славянска страна. Тя има 3 пъти по-висок брутен вътрешен продукт на калпак от населението от нас. По повечето показатели тя е по-близо до запада отколкото до изтока. Изобщо не правете грешката да я сравнявате с България. Словения граничи с две от най-богатите европейски страни - Австрия и Италия, докато ние граничим с Турция и Гърция.
  • 14 и Още

    1 0 Отговор
    И още нещо! Страна с безкомпромисно правосъдие и ниски нива на корупция, слабо повлияна от комунизма. Еми това е !
  • 15 ШАРАН БГ

    2 0 Отговор
    Само един коментатор казва нещо много важно - словенците / както и всички народи били в рамките на Австро-унгарската империя/ имат манталитет на "бели" хора!! Словенците нямат нищо " народно" или "национално" - при тях всичко е ДЪРЖАВНО! Техните политици мислят преди всичко за своята ДЪРЖАВА! Държавният им съвет е от 40 човека , избрани ПРЯКО. Държавното им събрание е от 92 души. И изобщо имат достойно за подражание държавно устройство, ама нашите политици не могат да се лишат от привилегиите на социализЪма. А и тази наша система дава възможност за по-качествено "усвояване " на всякакви средства от едни и същи хора! Някой от нашите пенсионери може и да дочакат 150 евро минимална пенсийка, ама хляба вече ще струва навярно 5 /пет/ лева 700 грама !?