Last news in Fakti

27 Април, 2017 19:58 2 393 20

Полша ще внася газ от САЩ

  • газ-
  • полша-
  • сащ
Полша ще внася газ от САЩ - 1
Снимка: АП/БТА

Полша подписа първата си сделка за покупка на втечнен природен газ от американски доставчик в стремеж да намали зависимостта си от доставките от Русия, съобщи Националното радио на страната.

Сделката помага на Полша да намали зависимостта си от руските доставки. Като част от усилията в тази посока миналата година бе отворено пристанище Швиноуйшче, което ще снабдява Полша и други страни в региона с втечнен газ, припомни премиерът Беата Шидло.

Първата доставка ще пристигне на балтийското пристанище Швиноуйшче в началото на юни от терминал Сабине Пас, намиращ се в Луизиана.

Това ще бъде първата пратка на втечнен природен газ от САЩ за Северна Европа. Американският посланик във Варшава Пол Джоунс вече коментира, че изграденият терминал на Балтийско море дава възможност на страната да се превърне в газов хъб за региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    16 11 Отговор
    Освен да направите и една флотилия от кораби, които нон-стоп да разтоварват на терминала, че иначе не виждам къв хъб и ква зависимост ше борите с тоя втечнен газ от САЩ. И щом ще ползват американски втечнен газ, защо реват против северон поток 2 поляците. Те нали ще са независими, да му мислят немците, които ще станат по-зависими.

    Иначе краварчетат много реват за скъпия петрол че Русия дърпала, ама не казват че америкаснкия шистов газ е нерентабилно да се добива при цена на петрола (като алтернативно гориво, оформящо цената на газта) под 70 долара за барел.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 кроко

    5 13 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Руските подлоги беснииииии...
  • 3 antimediator

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Нещо си нервен ?!
    Рано или късно Русия няма да диктува условията от позицията на силата, защото ще бъде примерно 15-та или 20-та икономика в света.
    Толкова ли ти е мила като ни продаваше газта на двойна и тройна цена ?!
    Или ти си като комунистите, готов си да обясниш ,че руското л..но мирише най-хубаво.
  • 4 Марио Ангелов

    2 3 Отговор
    Честито ,скоро и на нас може да ни докарат?

    Коментиран от #6

  • 5 ПУСНИ ПИТОМНО ГОНИ ДИВОТО

    7 4 Отговор
    САМО ДЕТ ЦЕНАТА Е ТРОЙНА СПРЯМО ГАЗА НА УШАНКИТЕ.

    Коментиран от #7

  • 6 законен

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Марио Ангелов":

    Може , ама като си направим тръбите до Гърция , Сърбия и Хърватска , иначе няма откъде
  • 7 законен

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "ПУСНИ ПИТОМНО ГОНИ ДИВОТО":

    На това се надявате , нали , ама ядец , цената е същата и ще пада
  • 8 Кирил Младенов

    3 3 Отговор
    Краварите искат да доведат до край Русия, за да я разделят и се докопат до пр. ресурси. Съмнително е дали ще успеят.

    Коментиран от #10

  • 9 Kcaniba

    5 0 Отговор
    Това са амерски напъни за конкуренция срещу Русия!!!
    Сън не спят, че не лапат нищо от руската газ!!!
    Продажните полски куйви ще купуват три пъти по скъп газ, за разлика от Германия или Холандия

    Коментиран от #11, #13

  • 10 трололюбец

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил Младенов":

    Май по-скоро т.н. руски ресурси ще станат мнооого прехвалена и застояла стока , от която никой няма нужда , особено пък на цените за които си мечтае "Бащицата" , а иначе "федерацията" си е едно празно студено и миризливо блато , пълно с комари и мечки , където даже руската номенклатура не ще да живее , та камо ли някой нормален човек !!
  • 11 трололюбец

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Kcaniba":

    В света само за последните 2-3 години са открити НОВИ залежи на газ , повече отколкото е световното потребление за 100 г напред , а търсенето не само не се увеличава , а спада , в Европа примерно с 30% за последните 10 г. Та на кой викаш му е притрябвал газ от зад полярния кръг , като може да си я добива пет пъти по-евтино в задния двор ???
  • 12 Кирил Младенов

    5 1 Отговор
    В Кувейт даже и комари и мечки няма, ама има петрол и краварите затова са там. В Сибир има петрол, мечки и комари, но няма кравари, респ. евреи.
  • 13 трололюбец

    0 4 Отговор

    До коментар #9 от "Kcaniba":

    В следващите 5-6 г. ще започне масов промишлен добив на газ от газови хидрати , широко разпространени във всички морета и океани , а в Черно море особено много , вече работят няколко пробни инсталации . Запасите са практически стотина пъти по-големи от всички конвенционални находища и всички страни с излаз на море ще могат напълно да покриват собствените си нужди и да изнасят . Отделно инсталациите за втечнен газ и танкерите се удвояват на всеки пет години . Та на кой викаш му пука какво ставало в Русия ??
  • 14 трололюбец

    0 2 Отговор
    Русенската компания "Булмаркет" ще изгради три терминала за втечнен природен газ (LNG) по програма LNG Masterplan Rhein-Main-Danube, съобщи дружеството.
    Първият етап от проекта е изграждане на терминал в Русе, който ще се реализира и с грант от Европейската комисия (50% от стойността му) по програмата. Терминалът в Русе трябва да бъде реализиран до края на 2015 г. и да заработи с пет клиента, а до средата на 2016 г. - с общо 30. Предвижданията са първоначално продажбите да бъдат около 3000 т месечно, а терминалът да бъде обвързан с всички видове транспорт. За реализацията му ще бъдат усвоени 2,5 млн. долара. Подкрепата е от Изпълнителна агенция на Европейската комисия за иновации и Networks (INEA), които чрез своята програма LNG Masterplan се стреми да развие терминали за втечнен природен газ по поречието на Дунав.При успешна реализация ще продължи финансирането на останалите два етапа - изграждане на терминали в София и в Пловдив, закупуване на допълнително оборудване на клиенти и за транспорт. На 1 юли в София, в офиса на юридическа компания Делойт, бе подписан договор между Булмаркет ДМ ООД, международната финансова корпорация IFC (част от групата на Световната банка) и Европейската банка за възстановяване и развитие за финансиране на русенската компания.Контрактът е за 32 млн. евро, като допълнително 5 млн. евро ще бъдат отпуснати след реализиране на първия етап от изграждането на терминалите, а Булмаркет ДМ има собствено финансово участие в размер н
  • 15 ЕБС

    0 1 Отговор
    Контрактът е за 32 млн. евро, като допълнително 5 млн. евро ще бъдат отпуснати след реализиране на първия етап от изграждането на терминалите, а Булмаркет ДМ има собствено финансово участие в размер на 7 млн. евро.

    Средствата ще бъдат използвани за разширяване на инфраструктурата на LPG бизнеса на компанията, други съоръжения и рефинансиране на инвестиционен дълг към българска банка.

    Този проект е алтернатива на руския газ, коментират от компанията, която планира да се превърне в първия вносител и дистрибутор на втечнен природен газ в България.
  • 16 Кирил Младенов

    2 0 Отговор
    Програмите за добив в Ч.море са намерение, но в тръбите тече газ, а не намерение. Който иска да чака, да се топли 5 г. с намерение. Определено ще е безплатно. С горивото не говоря нито на рус.,нито на англ., а го ползвам сега.

    Коментиран от #17

  • 17 трололюбец

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кирил Младенов":

    В тръбите тече и ще тече газ , щото без него Русия е жива умряла , но никога вече на цените които бяха досега и най-вече никога вече по една тръба , така че никой няма да чака , а напротив , ако не си чул Газпром очаква БЪЛГАРСКОТО становище , а не обратното , за твое най-голямо съжаление
  • 18 Иво

    2 0 Отговор
    От където и да внасят газ в България цената не пада, вносителите все ни стрижат.
  • 19 Кирил Младенов

    2 0 Отговор
    Съжалявам за това, че щом се чака БЪЛГ. стновище трябва да плащам още по-скъпо. Не ми пука нито за руските пияници, нито за американските кравари, респ. техният общ олигарх, който е интернац. еврейство. Не ми дреме и за които и да е мнение. Всеки е свободен да го изрази.Пука ми само за мен.
  • 20 Бай хой

    2 0 Отговор
    Венциииииииийр кажи ЦЕНИ бре. Започна също като комунистите едно време с доставки от съветския съюз по братски без цени. Сега от новия съветски съюз или прерията на крава бойс.

    От мен ша знайш холерите са лекета но не се минават. Говедарския газ е твърде скъп и холерите ще внесат само за парлама казано на латински.

    И какви философи ама дървени по долу 9 инсталации в понтика, хъбове без пъбове, бряхр брях.

    Ами хъбовете на тиквата ще струват няколко милиарда, почти колкото една атомна електроцентрала ама това само за строителство и ще ни дадат възможност да купуваме няколко пъти по скъп газ от говедарите. Дали си струва да се келешим на братушките за да пълним гушите на окупаторите.