10 Май, 2017 11:59 2 507 8

Не е проблем първи да попитате за заплащането

  • цвяткова-
  • интервю-
  • работа-
  • мтел
Не е проблем първи да попитате за заплащането - 1
Снимка: Shutterstock

Един от въпросите, пред които всеки кандидат за работа се изправя, е дали първи да отвори темата за заплащането или да изчака потенциалният работодател да отвори темата. В действителност не е проблем да зададете този въпрос, но е добре преди това да сте наясно какво точно се изисква от вас. Как да стигнете до интервю за работа, какво да питате и как да отговаряте на някои въпроси, които задължително ще получите, отговаря за читателите на Факти.бг Гергана Цвяткова, експерт „Привличане на таланти“ в Мтел.

Госпожо Цвяткова, какво трябва да съдържа едно CV, за да гарантира на кандидата, че ще бъде поканен на интервю?

Това, което със сигурност ни прави впечатление, е едно структурирано, подредено, хронологично издържано CV, в което много лесно може да се проследи опитът на кандидатa и да се види неговият индивидуален подход.Не е проблем първи да попитате за заплащането

Със сигурност CV-та, в които кандидатът не е вложил усилие да изрази себе си и да покаже своята индивидуалност, трудно биха изпъкнали сред останалите. Автобиографии, които показват „out of the box“ мислене и различно, креативно отражение на профила на кандидата, са първите, които ни правят впечатление, и нямаме търпение да се срещнем с тези хора на живо.

Как се прави CV тип „out of the box“?

Всеки тип маркетингова позиция, например, предполага такъв тип подход. Позиции, свързани със създаването на нови продукти, комуникационни кампании или проекти, също дават възможност на кандидата да се отличи, представяйки опита си по един по-интригуващ и запомнящ се начин.

Могат да се използват стилизирани изображения, пиктограми, разчупен дизайн – има достатъчно онлайн платформи и приложения, които позволява на хората да създадат уникално CV, лесно и просто.

Кои са трите любими въпроса, които им задавате по време на интервю?

Много ми е трудно да отлича само три въпроса. Бих казала, че любими са ми тези, които в най-голяма степен дават информация за мотивацията на кандидата и най-много говорят за това каква личност стои срещу мен.

Един от тях е въпросът „Ако не ставаше въпрос за пари, настина ли бихте работили това, за което кандидатствате?” или „Какво всъщност бихте правили?”. Този въпрос може да разкрие много информация за начина, по който човек възприема себе си, дава му възможност да изрази страстта си и веднага показва доколко има допирни точки с позицията. Идеята е да усетим какво го движи, какъв тип среда предпочита, какво би го провокирало да бъде креативен и да се чувства на точното място.

Друг много любим въпрос ми е „За какво най-често Ви благодарят колегите?”, който е нюанс на въпроса „Какви са Вашите най-силни страни?”, но ни позволява да избягаме от клишетата на заучените фрази. Бих го определила като стойностен, защото ни дава информация доколко човек е аналитичен, познава себе си и е склонен да си даде реалистична самооценка.

По този начин човек започва да мисли за себе си не в „три думи“, а за реална ситуация, в която е получил признание.

Третият въпрос, който ми носи информация отново за личността на човека, е „Какво не би Ви липсвало от предишната работа?”. Зададен по този начин, въпросът дава възможност на човека, без да се притеснява, да изрази причините, поради които си тръгва от последния си работодател, и това, което не би искал да среща в новата си позиция.

Кое е правилното – кандидатът или потенциалният работодател да отвори въпрос за парите?

Има различни ситуации. Това, което бих препоръчала от моя опит, е кандидатът да избягва това да е първото нещо, за което пита.

Ако вече се е заинтересувал достатъчно от спецификата на позицията, ролята, преките отговорности, екипа, изградил си е ясна представа какво се очаква от него и заплащането е много силен критерий, тогава той може да отвори темата за възнаграждението.

Обикновено тези въпроси идват в края на събеседването от страна на HR или човека, който води интервюто. В много редки случаи от моята практика, кандидатите сами са отваряли тази тема.

Как кандидатът да отговори на въпроса „Вие какво заплащане очаквате?”

Факт е, че много хора се притесняват от този въпрос и как точно да отговорят на него. За мен начинът, по който един кандидат може да отговори, така че да даде информация на отсрещната страна и в същото време по никакъв начин да не се злепоставя, е да посочи своя минимум, под който трудно би могъл да приеме предложение за работа. Всичко останало би било стреляне в тъмното за заплата, която би могъл да получи или пък не.

Как кандидатът да разбере колко компанията е заделила от бюджета си за неговата позиция?

Трудно би разбрал това по време на интервю. В нашия случай това е информация, която би получил в етапа на оферта. Начинът, по който кандидатът е отговорил на въпроса „Какво възнаграждение очаква?”, не е водещият критерии, за да решим дали ще бъде избран.

Всяка компания, която има изградена структура на длъжностите, има рамка за стартово заплащане и заплащане след пробен период, съобразено с изискванията за позицията. Тя е направена именно с цел да има финансов стимул за служителя не само в началото, но и напред във времето, докато извървява следващите стъпки в кариерата си.

Какво задължително не трябва да правят кандидатите по време на интервю?

Като начало не трябва да закъсняват за интервю или да пропуснат да предупредят за неочаквано настъпила невъзможност да дойдат.

Също толкова неприятно впечатление прави, ако кандидатите идват неподготвени за позицията, за която кандидатстват, или не са проучили компанията. Ако отговорът на въпроса „Как си представяте работата/позицията?” е „Аз очаквах Вие да ми разкажете, защото толкова много CV-та пуснах напоследък, че вече се обърках за какво кандидатствам.” , кандидатът гарантирано няма да бъде приет сериозно. Едва ли с демонстриране на подобен интерес и мотивация може да очаква да продължи в следващи стъпки на подбора и да стигне до оферта за дадената позиция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ядеитн

    9 2 Отговор
    Га си дирих шофьоре - мераклии - бол, ама взех двамата дето се самозаклаха за по 500 лв. на "интервюто". Товариха по 5-6 тона стока на ден и въртяха гевреко прилично мишоците, преди да ги изгоня .
  • 2 kandidatemigrantп

    13 1 Отговор
    Докато има заплати по 500-600 лв,няма да има кой да работи!!!

    Коментиран от #7

  • 3 ЗНАЧИ ДА ЗНАЕТЕ

    18 2 Отговор
    Една сериозна обява за работа винаги трябва да съдържа и предлаганата работна заплата . Видите ли обява в която не е посочена работната заплата значи работодателя е с нечисти намерения и само дето не е обявил че търси хора на минимална заплата или без заплащане . Това са некоректни и нечестни обяви , бъдете сигурни че като започнете работа много от условията за които сте се подписали да работите ще се нарушат във ваша вреда . Все едно да видите стоките в магазина и да нямат изписана цена . Стоки които са без цена значи не са за продан ! Не питайте за цената а ги подминавайте . Защото ако питате ще ви отговорят не виждаш ли че все още нямат цена . Така е по пазарите и магазините . Същото е и с обявата за работа . Щом няма обявена работна заплата значи искат да се трудите при условията от обявата - тоест за без пари защото в обявата не е спомената работна заплата . Трябва да бъде като по света - разговора за започване на работа започва първо с въпроса . . . КОЛКО ? Първо това !! Това ще ви спести излишно лигавене и безсмислено търкане на зъби .
  • 4 Илиян

    9 0 Отговор
    Че кой търси работа?Всеки умен човек сам ще си създаде работа.

    Коментиран от #6

  • 5 Гого

    1 2 Отговор
    Ако погледнете повечето обяви за за работа няма обявено заплащане загадка при повечето робовладетели най най ниската оферта печели.
  • 6 Ядеитн

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Илиян":

    Тъй така. Кой е кадрърен - без ляб няма да остане!!!

    А разни мишоци дал Господ доволно.
    Мога без зор да давам и по илядо лева , ама като е пълно с мишоци, дето се натискат да ми бачкат за 500, че и ръката ми да цалуват що да им давам повеке?
    Кой му не изнася - свят голем - да бега и да се невръща!
  • 7 Ядеитн

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "kandidatemigrantп":

    Има, има!!!
    По Софията може и да нема, ама другаде има доволно.
    Кога шитнах фирмата и съкратих народа - даже ми реваха шашкънете, че немало работа.
  • 8 гост

    1 0 Отговор
    В обявите "конкурентно заплащане" означава 500лв бруто. Недопустимо е инженери със реални знания да ги поробват за по 600лв и винаги с обещания, че може и до 2х.лв да стигнат, ама месец след месец, година след година все има някакви спънки обещаното да стане реалност. Един сериозен работодател ще го заложи това в договора, какво те очаква, а не на обещания и честна дума понеже такова животно при българските предприемачи е много рядко нещо.
    Не защитавайте шефовете, управителите и директорите които очевадно правят престъпления, отклоняват средства и водят двойно счетоводство. Всеки ден на мълчание е отдалечаване от вашето достойно и заслужено заплащане. Подавайте сигнали, топете ги щом те се гаврят с вас. Има работа, дори на село се изкарват много повече отколкото в града.