Last news in Fakti

19 Май, 2017 13:33 7 841 4

Фирма за скъпоструващи лекарства е свързана с Марешки

  • „трейднет българия“-
  • веска марешка-
  • веселин марешки

В Търговския регистър фирмата „Трейднет България“ преди е била на Веска Марешка, но през 2012 година Марешка продава фирмата на една гражданка от Русия

Фирма за скъпоструващи лекарства е свързана с Марешки - 1

Реекспортът на скъпоструващи лекарства не би създавал проблем, ако нито един пациент, нуждаещ се от тях, не е останал без лекарства. В предаването „Открито“ по БНТ, Валя Ахчиева уличава фирма „Трейднет България“, която е свързана с майката на Веселин Марешки в паралелен износ на животоспасяващи лекарства, които НЗОК заплаща у нас и които са предназаначени за износ в Европа.

Нито един експерт или институция не е установил кой извършва паралелния износ, колко и как печели, нарушение ли е това престъпление ли е това и как пациентите да бъдат защитени. С официален документ в „Открито“ се оповестява решение на КЗК, което посочва фирмите за реекспорт на скъпоструващи испасяващи живота на тежко болни хора лекарства. Абзац от решението на Комисията посочва конкретни имена на фирми които осъществята паралелен износ на скъпоструващи лекарства.

На 22.12.2016 състав на КЗК с председател Юлия Ненкова се произнася по производство от проверка по извършване на секторен анализ на пазара на търговия на дребно с лекарствени продукти заплащани напълно или частично от НЗОК. Анализът обхваща периода 2010 – 215 година. Документът съдържа 86 страници –цифри, данни, таблици, диаграми…като научен труд. „Забелязва се, че в периода 2013-2015 в сравнение с предходния период 2010-2012 паралелният износ осъществяван от 15-те дружества нараства многократно като близо половината от изследваните от комисията фирми за паралелни износи като „Рацио Лек”, Трейднет България“, „Беста Мед“, „Динерас България“, „Ремеди трейдинг“, „Рекс Фармасютикълс“, „ББ Фарм“, „Акта Фарма“, „Стинк“ стартират дейността си като такива през и след 2012 година.“

Измежду тези изброени фирми прави впечатление името на фирмата Тейднет България, защото е срещана в редицата от фирми, които излизат в Търговския регистър на името на Веска Марешка, 73-годишната майка на депутата Веселин Марешки. А и Веска Марешка представлява фирмата „Фармнет“, която е търговец на едро на лекарства, разказва в „Открито“ Валя Ахчиева. Установява се, че в съвета на директорите освен нея – Веска Марешка, влиза и съпругата на Марешки – Светлана Марешка, както и Веселин Божков. Самият Веселин Марешки е бил в съвета на директорите до май 2015 година, когато е излязъл от фирмата „Фармнет“. А в предишно разследване на „Открито” беше показано, че „Фармнет“ снабдява с „Хумира“ аптека Марешки в Силистра и тази аптека е на първо място в България за 2014г. по получени пари от НЗОК за „Хумира“- скъпоструващият биологичен продукт за болни с диагноза ревматоиден артрит. Затова в предаването е насочено вниманието към фирмата „Трейднет България“, която според КЗК осъществява паралелен износ на скъпоструващи лекарства, заплащани напълно или частично от здравната каса.

В Търговския регистър фирмата „Трейднет България“ преди е била на Веска Марешка, но през 2012 година Марешка продава фирмата на една гражданка от Русия – Нина Василевна Катченко, разкрива Валя Ахчиева чрез справка в регистъра. От тогава до днес Нина Василевна от град Дубовка е собственик и управител на фирмата „Трейднет България“ и осъществява реекспорт на скъпи лекарства заплащани от НЗОК. Седалището на фирмата от Варна се мести в Ихтиман на улица „Ивайло 39“. От пълномощното издадено в Русия става ясно, че Нина Василевна е упълномощила Веска Марешка да я представлява пред държавни институции в България и да извършва всички действия с дейността на дружеството, т.е Веска Марешка върши работата на фирмата „Трейднет България“ като пълномощник на руската гражданка Нина Василевна.

Но според законите у нас, упълномощеното лице не носи отговорност, само представляващия носи отговорност. Според документите „Трейднет България“ ЕООД на руската гражданка Нина Василевна е получила разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти от Изпълнителната агенция по лекарствата. В решението е посочен и адресът на склада на едро на фирмата – Велико Търново, западна промишлена зона, ул. „Никола Габровски 73Е“. Посочено е и името на отговорния магистър –фармацевт по чл. 197, т. 2 от Закона за лекарствата Бистра Илиева Бенкина- Георгиева. От регистъра на Изпълнителната агенция по лекарствата се вижда и нещо зашеметяващо – колко много заявления са подадени от името на тази фирма „Трейднет България“ от началото на тази година досега – за 2017. Виждат се и намеренията за износ на скъпоструващи лекарства. И пише в кои страни иска фирмата да изнася тези лекарства. „Афинитор“-лекарство, което се използва при рак на гърдата, ще се изнася за Румъния. Пак за Румъния- „Вотриенд“ -лекарство за рак на бъбреците, „Золадекс“- при рак на простата….

За Германия, Полша, Дания, Италия- има намерение да се изнасят -„Зупрекса“ при шизофрения, Вимпат за елипелсия…и още редица животоспасяващи, скъпоструващи лекарства, заплащани напълно или частично от НЗОК у нас. На административен адрес във Във Велико Търново в „Открито“ Валя Ахчиева намира складът, от който тръгват за цяла Европа лекарствата, които са заплащани от НЗОК у нас. На този адрес в промишлената зона във Велико Търново се оказва, че има две фирми – едната дистрибутор на лекарства, която доставя медикаментите за аптеки „Марешки“, другата извършва паралелен износ на скъпоструващи лекарства заплащани напълно или частично от НЗОК.

Цялото предаване може да видите тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 варненско

    9 4 Отговор
    Че той Марешки за какво толкова драпа за да се намести в статуквото ?
    Сега пак ще реве като магаре че някой искал да му "вземе бизнеса" !!!
    Фенове на марешки пйте си хапчетата и продължавайте да му вярвате !
  • 2 hffg

    6 2 Отговор
    Абе стига са го разследвали и съдили тоя Марешки че пак ще осъди държавата ние ше плащаме накрая.
  • 3 гощо

    1 1 Отговор
    Стана зам прецедател на събранието и цените на бензиностанцията му се повдигнаха!!!
  • 4 Гост

    0 1 Отговор
    Дами и господа кристално ясно е че Магарешки е поредния мастит бизнесмен, който прави схеми за да краде.А власта е средство за още по-крупни кражби.Само се чудя имали заблудени да гласуват за него срещу един резервоар безплатен бензин!!!