21 Май, 2017 08:00 8 030 14

Германия: един милион вакантни работни места

  • германия-
  • работни места-
  • трудова борса
Германия: един милион вакантни работни места - 1
Снимка: БТА/АР

Никога преди в Германия не е имало толкова много работни места. В същото време в страната има почти три милиона безработни и един милион незаети работни места. Как се обяснява това противоречие?

Данните за германския трудов пазар са повод за много суперлативи. Така например откакто се води такава статистика (от 1991 г.), никога досега не имало толкова много хора, заети в трудовия процес - цели 43,7 милиона. Данните обяви по-рано през седмицата Федералната статистическа служба във Висбаден.

Точно преди една седмица пък Институтът за проучване на трудовия пазар и професиите IAB обяви друг рекорд: че в момента в Германия има малко над 1 милион незаети работни места. Институтът е провел анкета с почти 8 хиляди работодатели от всички браншове. В общия брой вакантни работни места са включени и тези, които не са били обявени в местните агенции по труда.

Плодовете на икономическия бум

Икономистът от IAB Александер Кубис обяснява този феномен пред ДВ така: германската икономика печели от подема в световната икономика и от засиленото вътрешно потребление. Това прави възможно създаването на заетост в Германия - процес, който продължава от известно време насам. Увеличаването на работните места, от своя страна, генерира вакантни места, които след време трябва да бъдат запълнени отново, обяснява експертът.

Как е възможно тогава в Германия да има един милион незаети работни места, когато почти три милиона души търсят работа? Феноменът се наблюдава не само на трудовия пазар, а и в сферата на професионалното обучение.

В свой доклад от април т.г. германското правителство установява, че далеч не всички желаещи младежи си намират места за обучение. Въпреки това министърката на образованието Йохана Ванка стига да извода, че "рядко преди младежите са имали по-голям шанс да си намерят интересно място за професионално обучение".

Основна промяна на трудовия пазар

Александер Кубис от IAB обяснява това привидно противоречие по следния начин: "През последните години настъпи тотална промяна на трудовия пазар. Досега ние имахме един т.нар. пазар на работодателите, което означава, че фирмите можеха да си избират работници сред относително много кандидати. Сега обаче все по-малко кандидати се борят за все повече места. Тоест, кандидатите (за работа или място за обучение) могат да си избират коя оферта да приемат", казва той.

Министърката на образованието Йохана Ванка казва по този повод, че офертите на работодателите не се покриват с представите на младите хора за професионалното им бъдеще.

Глад за висококвалифицирани специалисти

От години насам представители на германската икономика твърдят, че в Германия се чувства остър недостиг на квалифицирани кадри. Александер Кубис не споделя това мнение. "От цифрите, с които разполагаме, става ясно, че в Германия няма повсеместна липса на специалисти. На 100 вакантни места се падат по 260 безработни. В някои региони и професионални групи все пак се чувства недостиг", признава той.

Проучването на IAB показва, че в някои браншове почти не се търсят работни места - например в селското и горско стопанства. В други сфери обаче търсенето е голямо. Към момента най-много незаети места има в логистиката и складовото стопанство. Строителният бранш също продължава да търси работна ръка. Същото се отнася и за здравеопазването, където липсват средни медицински кадри и болногледачи. "В момента на фирмите им отнема средно 82 дни, докато назначат някого на вакантно място. А през 2010 година назначаваха нови работници след 70 дни търсене", казва Кубис.

Важен критерий е и доброто образование. При един милион вакантни места фирмите назначават само на всяко пето работно място хора без квалификация. При 64 процента от свободните работни места изискването към кандидатите е да имат завършено професионално обучение, а в 16 на сто от случаите - висше образование.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    65 4 Отговор
    От това си правя заключението,че ,,пришълците"са дошли в ЕС не да работят,а да се възползват от социалната система на германците,от което пък си правя извода,че тия мигранти по нищо не се различават от нашите цигани.Отиват там където има келепир.Тогава защо да ги прибираме по държавите си?И тях ли да храним?Те се множат като мишките,мислите ли ,че след време ще можем да смогваме да изкарваме и за тяхната прехрана.Отворете си очите,отглеждаме собствените си УБИЙЦИ.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 незнайко

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Браво, перфектен коментар, но никой не се замисля върху това, което сте написал.
  • 3 Хасан

    34 2 Отговор
    Това е дисбаланса в света...богатите стават по богати и бедните по бедни...Бежанците и източно еврпоейците отиват на Запад за спокойствие и високи доходи..Ако Билла Хамбург дава ако не същата поне половината заплата в Билла Пловдив то българина няма да остави семейство и деца и да отиде в Гермаия

    Коментиран от #8

  • 4 mitko kulturista

    28 3 Отговор
    В Германия е пълно с антисоциални местни Германци ,алкохолици,за който се грижи държавата цял живот. Който е бил там може да го потвърди.
  • 5 УМЕН ГУЩЕР

    8 1 Отговор
    Тъкмо ще има място за Човека Долар който виси цял ден в форума и ръси умнотии който живее на 4 км. от Операта и е самозван шер холдер
  • 6 Morgoth

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Няма значение дали са дошли да работят или да стоят на помощи. Ако нямат квалификация и не знаят езика няма как да заемат местата на липсващите висококвалифицирани специалисти.
  • 7 Morgoth

    27 0 Отговор
    Проблема на Германия е комплексен. От една страна много от техните млади са се омързеливили и не им се работи за парите които им предлагат, защото социалната система им предлага твърде много без да си мръднат пръста. От друга имигрантите с които се пълнят и на които се надяват да им работят запълват основно нискоквалифицираните работни места, докато тези с висока добавена стойност, които реално изкарват парите на Германия стоят празни.
    Не случайно лекари и програмисти от Източна Европа масово се заселват в Германия. Те са точно това от което немците са нуждаят, а в замяна получават богата и уредена държава за децата си, каквато тук няма да намерят.
  • 8 Morgoth

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    "... богатите стават по богати и бедните по бедни ..." - това е клише което не е вярно. За последните 50 години населението на Земята се увеличава с бързи темпове и в същото време броя на гладуващите намалява. Разбира се глабализацията направи едни хора изключително богати, но това по никакъв начин не прави бедните по-бедни.
    Проблема идва от това, че до скоро 90% от хората са работили ниско квалифицирана работа, която сега е автоматизирана, а на нейно място има друга, която обаче иска висока квалификация. Образователните системи не успяват толкова бързо да наваксат и да създадат необходимите кадри. От друга страна е и капацитета по IQ на съответните страни - хората с под 100-110 в много специалности просто не могат да се справят, а това е над средното т.е повечето са под него.
  • 9 Фалшиви новини

    27 1 Отговор
    Работа ли - не ме търси . Алахакбаровци да не са луди да бачкат ,след като държава им дава детски и др.придобивки , а те са с по 5-7 деца .Абдула ще пуши тревичка и ще насилва деца и жени,че неговата от непрестанно раждане -амортизира..

    Коментиран от #12

  • 10 Гого

    19 0 Отговор
    Кво стана с бежанците що не ги впрегнат да работят а забравих те са дошли да си живеят живота на социални помощи!
  • 11 ЦОЛЕ

    18 0 Отговор
    СПОКОЙНО ,ДВА ПЪТИ НЕ УСПЯХА ДА ЗАТРИЯТ ЕВРОПА ,ТРЕТИЯ ЩЕ УСПЕЯТ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ААААААА

    6 0 Отговор
    Това не е вярно.
    Поредната измамна новина.

    Като да кажеш че в България безработицата намамлява
  • 14 Ромче с лимонче,Манго със сламка.

    2 0 Отговор
    Айде всичкото ,,тъмно-зелени"булгаре у Дойчланд-Мойчланд,яко пари,жени,коли,палати.Държавата,ще се прочисти,пък и ако приемат закона за уседналост, тия мургавите няма да могат,да гласуват,оттам и ДПС,Местан и Дром,Евророма,няма да цицат толкова.Превърнаха България в гето,ми писнало миже навсякъде мургави,в трамвая,в баничарницата,в магазина,и т.н.Добре,че поне засега на работа ми ги няма,просто сме си правили събрания със шефа,на който сме категорично птотив да се наемат ,,тъмно зелени'' във фирмата.Всички се обединихме,че това би донесло само беди.