21 Май, 2017 17:35 10 522 11

Швейцария забрани строителството на АЕЦ

  • аец-
  • швейцария-
  • референдум-
  • резултат
Швейцария забрани строителството на АЕЦ - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцария е известна с честите си референдуми. В последното проведено допитване днес швейцарците гласуваха „против” строителството на АЕЦ, като се застъпиха за използването на възобновяемите енергийни източници. Според данните към 16.00 часа, 58.5% от жителите на Швейцария поддържан „Енергийна стратегия-2050”, съгласно която нови атомни електроцентрали няма да се строят повече на територията на страната.

Програмата на правителството предвижда развитие на програмата за възобновяеми енергийни източници на мястото на атомната енергия. Също така ще се работи и в посока намаляване на потреблението на енергия за сметка на въвеждането на нови енергийни стандарти, както и данъчни привилегии за тези, които се занимават с енергийни иновации.

Швейцарците за втори път гласуват по въпрос, касаещ националната енергийна стратегия. През ноември 2016 г. те гласуваха „за” това действащите швейцарски АЕЦ да продължат работата си до крайния експлоатационен срок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    22 17 Отговор
    Хайде сега баш специалистите да ни обяснят как швейцарците са се объркали. Бъдещето е на зелената енергия и умните хора го осъзнават.

    Коментиран от #3

  • 2 Насо

    13 6 Отговор
    Не ,те са много умни и хитри хора. И реално никои човек е иска такава бомба на територията си. Половината планета си държи парите там. Ако не се лъжа те дори нямат армия или е минимална,защото никой не би допуснал да ги нападне. Парите са там. Така че те нямат нужда от АЕЦ сами да си вкарват таралежа в гащите. Тока е в пъти в пъти по-скъп от въглища от ТЕЦ Марица изток Гълъбово. Но никои няма полза да направи Белене, защото хиляди хора ще останат без работа. И държавата ще плаща милиони неустойки към американци ако не се лъжа.Затова на референдума ХОрата гласуваха не, затова тока ще расте с всяка изминала година. Вместо да пада. Зелена енергия ако не се лъжа до 2020г. Държавата е длъжна да купува тока от слънчевите фотоволтаични централи на около 70 ст.,което е адски много. Ако сте направил фотоволтаици сте цар до 2020 само гушите. Тава за близо над 20 г. само лапане. За всичко това написано по горе съм виновен само АЗ не не е така аз съм гласувал за всичко добро за България. Моля замислете се ,не че има значение избора е направен вече. Сега ще сърбаме попарата.

    Коментиран от #5, #10

  • 3 Гост

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Ето, обяснявам веднага - ти си неграмотен и не може да прочетеш повече от два реда!

    "Публикувано във факти.бг: Швейцарците за втори път гласуват по въпрос, касаещ националната енергийна стратегия. През ноември 2016 г. те гласуваха „за” това действащите швейцарски АЕЦ да продължат работата си до крайния експлоатационен срок."

    А ето за какво са гласували днес:
    "Публикувано във факти.бг: Според данните към 16.00 часа, 58.5% от жителите на Швейцария поддържан „Енергийна стратегия-2050”, съгласно която нови атомни електроцентрали няма да се строят повече на територията на страната."

    Та г-н "зелена" мафия, много си далеч от истината ако смяташ, че швейцарците ще си затворят АЕЦ-ите!

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    А ти г-н "атомна" мафия недей да четеш като дявола евангелието . Най-старата швейцарска АЕЦ ще затвори още 2019 г , също отдавна гласувано и отдавна ясно . Останалите ще бъдат закрити поетапно до 2034 г , далеч преди проектните си срокове :
    http://www.mediapool.bg/shveitsariya-se-otkaza-ot-yadrenata-energetika-s-referendum-news264137.html

    Коментиран от #6, #9

  • 5 dexter

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Насо":

    Там казармата е задължителна и я напускаш с оръжието, с което си служил
  • 6 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Швейцария е забранила строителството на нови аец.Не е забранила използването на ел.енергия произведена от аец.Винаги може да си внесе примерно от Франция.И както се уточнява в статията в страната често се провеждат референдуми.Каква е гаранцията че след някакво увеличение на цената на тока в бъдеще,няма да има нов референдум на същата тема?
  • 7 Червен интернационал

    7 7 Отговор
    Алтернативна енергия е измислена още преди много години,но ЧИФУТСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ НЕ ПУСКА КОКАЛА,както и хитлеристкия поздрав го считат за обида а поздрава с стиснат юмрук е нещо съвсем естествено !!!!!!!!!
  • 8 гост

    10 0 Отговор
    Много интелигентно решение. Хем не се правят на големи природозащитници да спират веднага АЕЦ от действие, без да им е изтекъл експлоатационния период, един вид предсрочно, хем знаят на къде да развиват енергетиката си. Просто няма да развиват АЕЦ повече, но ще си го използват до края на възможностите си.
    Браво, така се прави. Откровенно им завиждам.
  • 9 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    За пореден път се убеждавам, че си зелен фашист, който дори не може да чете:

    "Публикувано във факти.бг:
    Швейцарците за втори път гласуват по въпрос, касаещ националната енергийна стратегия. През ноември 2016 г. те гласуваха „за” това действащите швейцарски АЕЦ да продължат работата си до крайния експлоатационен срок."

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Насо":

    Споко все ще се появи някой който да направи срока до 2050 например
  • 11 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Продължаваш да четеш само каквото ти изнася . Във въпросната „Енергийна стратегия-2050” , ПРИЕТА вчера , черно на бяло пише , че до 2034 г Швейцария ще затвори всички АЕЦ и ще премине на 100% ВЕИ , за което правителството ще осигури милиарди инвестиции . Всъщност по това време наистина тя ще бъде от последните страни в Европа с АЕЦ . Ако не ти е известно Дания , Полша , Австрия и Италия и в момента нямат такива и няма да имат , Германия е в процес на затваряне който е до 2022 г и единствено Франция и много по-слабо Испания разчитат на АЕЦ , но Франция вече обяви , че ще ги намали наполовина , а до 2034 най-вероятно ще са останали само за аварийно ползване