Last news in Fakti

25 Май, 2017 14:48 1 892 4

300 000 лева глоба на „Монтюпе“ ЕООД за мръсен въздух

  • монтюпе-
  • въздух-
  • замърсяване
300 000 лева глоба на „Монтюпе“ ЕООД за мръсен въздух - 1

Имуществена санкция в размер на 300 000 лева е наложена на „Монтюпе“ ЕООД. Наказателното постановление е връчено на оператора миналата седмица.

Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите. Неорганизираното изпускане в атмосферния въздух на необхванати и непречистени емисии от технологичния процес е установено през ноември 2016 г. Нарушението е констатирано след извънредна контролна проверка по подадени в инспекцията сигнали за миризма на бакелит.

При оглед на площадката на предприятието за автомобилни части е установено, че има отворени два люкa на комбинираните димни и вентилационни клапи. При обход на покрива на Хале № 3 е констатирано, че двата димни люка са отворени. Те не са организиран източник съгласно условията в Комплексното разрешително и не би следвало да се използват.

При определяне на размера на административното наказание са взети предвид високата степен на обществена опасност, рефлектираща върху чистотата на атмосферния въздух и здравето на хората. Производствената дейност на дружеството е свързана с използването на смоли, втвърдители и амин, които могат да бъдат причина за поява на емисии интензивно миришещи вещества.

Към настоящия момент е в сила принудителната мярка, наложена през септември 2016 г. за запечатване на 108-те вентилационни отвора на Хале № 3.

Вследствие на предприетите административно-наказателни и принудителни мерки от страна на РИОСВ- Русе дружеството е в процедура на преценка на необходимостта от извършване на ОВОС за модернизация на вентилационните системи. Цялата документация е налична и достъпна за заинтересованите лица в Община Русе и инспекцията.

Живеещите в Русе протестираха през ноември 2016 г. Те настояваха френският завод за автомобилни части „Монтюпе“ да спре да изпуска вредни емисии във въздуха. От регионалната екоинспекция бяха категорични, че именно заводът е причинител на замърсяването на въздуха. Компанията отнесе акт и глоба от половин милион лева заради обгазяване на Русе през септември 2016 г..


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 0 Отговор
    Русенци още не са се окопитили от румънското обгазяване и ето ти сега френско!
  • 2 jp power

    7 1 Отговор
    Инвеститори..България сме истинска колония
  • 3 mediator37

    1 0 Отговор
    Моя близка работи в счетоводството като счетоводител и макар да е в офисната част, не издържа на отровите и напусна след три месеца работа. Много от работниците не им понасят отровите и напускат, има текучество. Преди три дни пак обгазяваха яко. Имат леярни за алуминиеви блокове на двигатели за Ауди и други марки.
  • 4 коко

    0 0 Отговор
    Ще дойде ли някой да направи проверка на Агрополихим Девня? Изобщо не е нужно да слиза от Магистралата вижда се и мирише на 20 километра!