Last news in Fakti

28 Май, 2017 22:00 3 687 21

Въпреки нищожните лихви по депозитите: Българинът къта милиарди в банки

  • лихви-
  • депозити-
  • банки
Въпреки нищожните лихви по депозитите: Българинът къта милиарди в банки - 1

Българите стават все по-спестовни. Домакинствата държат 45,5 милиарда лева в банки. Това показват данните на БНБ към края на месец април.

Спрямо миналата година, спестяванията са се увеличили с около 5,5%. Темповете на растеж обаче далеч не са толкова високи, колкото по време на кризата и малко след нея, отбелязват икономисти за Нова тв.

„Това, което отказва хората от спестяване в банковата система, са много ниските нива на лихви след кризата, особено последните години. В момента, масово лихвите са в порядъка на 0-1%, което ако има инфлация, както се очаква тази година, означава, че ти реално ще губиш от своето спестяване в банков депозит”, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

„Паралелно с по-бавния ръст на спестяванията в банковата система се наблюдава и засилена инвестиционна дейност по отношение на имотите. Тоест – хората преориентират част от спестяванията си към недвижими имоти като друга форма на спестяване и като алтернатива, която се надяват, че ще донесе по-голяма доходност”, отбеляза тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    41 6 Отговор
    Това са глупости!
    - 46 млрд. лева по банките означава бедност на Българина за съжаление.
    - Ако разделите сумата на броя на жителите ще получите незавидната сума между 6 и 9 хил. лева спестявания на глава от населението, а това е отчайващо!
  • 2 авраам

    54 3 Отговор
    Нали се сещате че тези 46 милиарда са разпределени между 20-30 хиляди фирми и 20-30 хиляди богати българи. Други те 6 милиона духат супата.
  • 3 ДДД

    36 1 Отговор
    Българите стават все по-спестовни
    длупости
    ако си ограден с цигани и простотия
    в какво да инвестираш?
  • 4 Кибик

    41 1 Отговор
    Първо, сумата не е чак толкова голяма, второ, спестяванията са концентрирани в сметките на 4-5% от населението, и трето и най-важно, повечето хора с пари предпочитат да ги запазят, отколкото да започнат почтен бизнес и да бъдат смачкани от конкоооренти за които законите и правилата не важат. Печеливш бизнес по честен път в БГ не се прави никак лесно.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Иван

    21 1 Отговор
    Ми то 30 млрд.лева са само на Дилянчо Пеевски, а другите 15 са на подлогите му /политици,съдии и бандити/. 👎
  • 7 gost

    21 0 Отговор
    Ето така се определя и средната заплата в БГ !
  • 8 гост

    7 0 Отговор
    Ето така се определя и средната заплата в БГ !
  • 9 onq s konq

    7 13 Отговор
    Заглавието е точно,но ще го поясня защото простите тикви не го разбират:Българинат къта милиарди в банки,НО НЕ ВСИЧКИТЕ!А посочената сума е само малка част от действителното "имане" на хората,защото ПО СВЕТА ИМА МНОГО ДРУГИ БАНКИ в които има български пари,а многократно по.големи суми са вложени И ВЪВ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ ,ЦЕННИ МЕТАЛИ И ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗКУСТВОТО.
  • 10 Vasik Atanasova

    8 2 Отговор
    кътат от страх

    Коментиран от #21

  • 11 гощо

    9 3 Отговор
    Който има да къта! Аз инвестирам в бира и кюфтета!!! Нямам време да кътам,живота твърде кратък!
  • 12 смешници

    22 0 Отговор
    Аз ям 1 кебапче, а шефа яде 5 кебапчета, значи средно по 3.
    Тази смешка от соца е в пълна сила и до днес, защото парите са пак в същите шефове.
    Истината е, че повечето хора въобще нямат спестявания.
  • 13 некойси

    7 0 Отговор
    Кръга "Винету" и всички облагодетелствани от него (роднини и приятели) с кухи обществени поръчки и далавери.
  • 14 stefan

    2 1 Отговор
    Не ги ли е срам да говорят такива простотии колко от влоговете са над 10 000 лева да проверят и един човек колко влога има и тяхната стойност.
  • 15 Кънтри ранчо с Панчо и Ганчо

    2 0 Отговор
    "Българинът държи..." е твърде общо казано. Подробната информация би ни дала друга картинка - концентрация на големите банкови депозити у малка част от населението. Не се споменава и тенденцията фирмените авоари да се държат по сметките на физическите лица, които представляват тези фирми.

    Разбира се, има го и това, което оня с коня описва - инвестиция в недвижими имоти, ценни метали, акции, облигации и т.н. И аз не работя въобще с български банки. Но е логично да се запитаме - колко % от населението е достатъчно заможно, за да сравним със средния европейски стандарт. Защото официалните статистически данни показват около 40% от средните европейски нива на живот, а съвсем скоро се обсъждаше минимална работна заплата от 460 лв.
  • 16 Секирата

    4 1 Отговор
    Винаги когато закоментират, че българина "къта" в банки, ВИНАГИ СЕ ГОТВИ КРАЖБА от ТАРИКАТИ или от държавата на тези пари, за КОИТО СМЯТАМ, ЧЕ НИКОЙ НЯМА ПРАВО и е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО ДА СЕ КОМЕНТИРАТ тези спестявания на населението!!!Няма ли ОМБУДСМАНА, да се загрижи и да ИМА ЗАКОН, който да ГАРАНТИРА ТАЗИ банкова тайна???? ПИСНА НИ ОТ КРАДЦИ В ТАЯ ДЪРЖАВА...трябва да отрежем на всички крадци главите до коленете им, иначе сме обречени...А КРАДЦИТЕ ГИ ЗНАЕМ и е време ДА ЗАПОЧНЕМ ПОИМЕННО вече да ги коментираме, та да сме готови със секирите!!!

    Коментиран от #17

  • 17 фараона

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Секирата":

    Тя кражбата се състоя наскоро, обира на КТБ, краде се по всякакви начини, трупане на външен дълг, вдигане на монополните цени, на горивата, на електроенергията, това пак си е кражба.
    Обират ни по малко, но редовно, да не умре кравата, която дава мляко, че тогава, кой ще лъжат с политическите си простотии.
  • 18 кой

    2 0 Отговор
    "Българинът къта..." - кой българин по-точно? Уточнявайте ги тия факти!
  • 19 bam

    2 0 Отговор
    каква е драмата немога да разбера? Явно банките страдат, че хората не купуват балонирани имоти и заделят по някой лев. Инвестицията в имот звучи добре, ама народа масово бяга в чужбина и няма кой да плаща безумни наеми или кредити :)
  • 20 Дедо Кури

    2 0 Отговор
    Не е лошо да измислите некоя схемичка да ги преберете както направи катебето!
  • 21 Да ама не

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Vasik Atanasova":

    А най-страхливите освен че ги кътат и ги хвърлят в плик през балкона.