Last news in Fakti

3 Юни, 2017 20:43 2 800 20

“Газпром” с интерес към България

  • газ-
  • газпром-
  • турски поток
“Газпром” с интерес към България - 1

“Газпром” и Министерство на енергетиката на България се договориха да проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура в България.

В рамките на Петербургския международен икономически форум — 2017 се проведе работна среща на Председателя на Управителния съвет на ПАО “Газпром” Алексей Милер с министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова.

Това съобщиха от министерството на енергетиката.

Страните обсъдиха перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера. Бе отбелязан ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България, считано от 2013 година. Положителната динамика се запазва и през 2017 година. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5%, в сравнение с първите пет месеца на 2016 година. Отбелязано бе ползотворното сътрудничество между „Булгартрансгаз“ ЕАД и ПАО „Газпром“ по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни.

По време на срещата, особено внимание бе отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта «Турски поток» и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България. Теменужка Петкова го информира за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

След срещата, Алексей Милер и Теменужка Петкова подписаха Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост 2

    17 4 Отговор
    Естествено, че има интерес! Мрънка, врънка, обвинява България, че е некоректен платец, въпреки,че реално не е имало неточно изпъление на сроковете за плащане на руския газ, но накрая пак до нас допряха:) Газпром просто иска да изнудва България- ако не сме съгласни да еди какви си техни искания, те ще си построят, видите ли, 2рата тръба на турския паток до гърция:) Да, ама не- така трасето на тръбата се удължава с едни около 250 км./ ако достига турскогръцката граница/, което пък оскъпява цената на руския газ за ЕС и я прави неконкурентноспособна:) Много по-лесно е от открито море, 2рата тръба на турския паток да влезе директно в българско вътрешно море и да се влее в газовия хъб Балкан при Варна, да не говорим,че русия заяви участие в нашия газов хъб. Сега е много важно как нашите политици ще отиграят картите, които държи България заради стратегическото си географско положение....

    Коментиран от #3, #13

  • 2 antimediator

    16 2 Отговор
    Да обяснят руснаците защо ни продаваха на двойна цена газта !
  • 3 просД

    7 8 Отговор

    До коментар #1 от "гост 2":

    "неконкурентноспособна"?! За кого бе? За американските хъбове ли? хахаха

    Иначе си много права за това:
    "Сега е много важно как нашите политици ще отиграят картите, които държи България заради стратегическото си географско положение", което чак ме учудва да идва като мисъл от теб?!
    БРАВО! Националните интереси преди русофобията! Имаш плюсче. :)

    Интересно е, дали малоумните ни политици, слуги на чужди интереси, а не на български, за пореден път ще продадат България. Дали ще им стиска да се възпротивят на господарите си и поне веднъж да направят нещо в полза на държавата.

    Другият интересен въпрос е дори да стане се стигне до споразумение, колко силни ще бъдат в преговорите, отново със същият въпрос: Доколко ще са защитени интересите на България?

    Честно казано, исторически обосновано съм песимист, уви! Дано греша!

    Изнудването и двойната цена е резултат на слаби играчи, затова! Особено при несигурни играчи каквито сме. Основната цел на търговеца не е да е мисли и съчувства на клиента, а да извлече от него максимална печалба!

    Коментиран от #4, #5, #6, #7

  • 4 гост 2

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "просД":

    “...Публикувано във факти.бг: "неконкурентноспособна"?! За кого бе? За американските хъбове ли? хахаха...“ На европейския И БЪЛГАРСКИЯ спотов пазар! Много сте ми смешни всички чуждо- и руско- поклонници- защитавате интересите на газпром , а твърдите, че сте българи:) Я ми кажи защо газпром ни смука с цени, по-високи ТРИ ПЪТИ- т.е. с 300% по-високи цени от тези в германия години наред? АКО СИ БГ. ГРАЖДАНИН, И ТИ СИ ГИ ПЛАЩАЛ! Е- толкова ли ниско оценяваш труда си и парите, които получаваш за него, че си СЪГЛАСЕН с ТВОИТЕ пари да се хранят РУСКИТЕ, А НЕ БЪЛГАРСКИТЕ пенсионери? А после точно пенсионерите ревете“ ЗАЩО НЯМА ПАРИ ЗА ПЕНСИИ?“ Е- точно ТИ няма какво да ревеш- парите за увеличение на ТВОЯТА пенсия години наред са изземвани неправомерно от газпром и са отивали, за да може руските пенсионери да имат по-голяма пенсия от твоята:):):) Честито- това са последиците от любовта ти към газпром, русия, всичко руско и поставянето на русия на първо място- над България- в твоето мислене, сърце и душа:) ДА ТИ Е СЛАДКО:) А сега си искай паричките за увеличаване на пенсиийката ти от руските пенсионери:):):)

    Коментиран от #9

  • 5 гост 2

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "просД":

    “...Публикувано във факти.бг: БРАВО! Националните интереси преди русофобията!...“ Имаш огромна семантична и лексикална грешка, защото защитата на българските национални интереси е еднакво с русофобията! Българският национален интерес диктува С ВСЯКАКВИ СРЕДСТВА муцуната на газпром да бъде наведена надолу, да рие земята и да ни продава газа си на възможно най- ниската цена, като при това газпром се задължи да спазва Третия енергиен пакет, защото в противен случай- БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПЛАЩА ОГРОМНИ ГЛОБИ в ЕС. ТОВА е българският енергиен национален интерес! За това- ВСЕКИ, чиито действия спомагат за реализирането му, е наш енергиен съюзник за натиск над газпром за много по-голямо сваляне на цените на природния газ специално за България, при реализацията на българския газов хъб Балкан и специално при
    определяне на размера на транзитните такси на транзитираните обеми природен газ с различни източници- не само руския газ.
  • 6 гост 2

    9 6 Отговор

    До коментар #3 от "просД":

    И да си знаеш - вече НЯМА да плащам такъв или сходен размер на дължимия данък, като този , който плащах в предходни години:) Оптимизирах си данъчната основа , защото МИ ПИСНА и с моите данъци да се хранят пенсионерите като теб, а вие да ни лаете като бесни кучета и да хапете ръката, която буквално ви храни! Достатъчно е, че с удръжките от заплатата на съпруга ми се плащат пенсиите на 8-10 пенсионера в България.Аз ОТКАЗВАМ повече да ви храня, щом поставяте руските държавни интереси над българските. Бегом при путлер- той да ви храни и той да ви издържа!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост 2

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "трололюбец":

    В статията защо не пише и друго- че НАФТОГАЗ е СПЕЧЕЛИЛ арбитражното дело срещу газпром за отмяна на клаузата “тейк ор пей“- вземай или плащай? http://www.interfax.ru/business/564691 31 мая 2017 Требования "Газпрома" по условию "бери или плати" полностью отменены, сообщили в пресс-службе "Нафтогаза"
    http://www.naftogaz.com/www/3/nakwebru.nsf/0/20BB07305D96A290C22581310054ED89?OpenDocument&year=2017&month=05&nt=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8& Стокгольмский арбитраж отклонил требование Газпрома о применении принципа «бери или плати» в контракте на поставки газа
    31.05.2017, 18:40:00
    Сегодня Трибунал при Арбитражном институте Торговой палаты Стокгольма вынес отдельное решение по делу НАК «Нафтогаз Украины» против ПАО «Газпром» по контракту на поставки газа в Украину с 2009 года. В частности, Трибунал полностью отклонил требование Газпрома о применении принципа «бери или плати», а также удовлетворил требование Нафтогаза о пересмотре контрактной цены с учетом рыночных условий. Кроме того, судом был полностью отменен запрет на реэкспорт газа.**** Така, че- газпром е в една инфлационна спирала и да - напълно съм съгласна с това, че бизнесмоделът му не просто е зациклил, а не е никакъв бизнес модел, защото не е основан на профит, а на основата на политическо оръжие за енергиен натиск над държавите в Източна Европа.
  • 9 просД

    2 7 Отговор

    До коментар #4 от "гост 2":

    Хайде пак се разсмърдя! Не може да стоиш спокойно, без да се изтропаш, а? Абе жена, вземи лопедиум!

    Ето ти една стара статийка:
    https://geopolitica.eu/aktualno/1864-qyuzhen-potokq-i-bitkata-za-evropeyskiya-energien-pazar
    и два цитата от нея:
    "Европа очевидно не може да намери алтернатива на руските газови доставки."
    "През 2015 Газпром планира да достави по газопровода "Южен поток" 15,75 млрд. куб. м газ за Европа, като само три години по-късно този обем ще нарасне четирикратно, достигайки 63 млрд. куб. м. Поради ключовото си транзитно положение по маршрута на газопровода, България може да се окаже сред големите печеливши от този проект."

    Видя какво стана с Южен поток, нали? А после продължавай да си развиваш тезите и да ни убеждаваш, че:
    ""БЪЛГАРИЯ НЕ ЗАВИСИ ОТ НИКОГО, понял? БЪЛГАРИЯ ЗАВИСИ ОТ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ".

    "българските национални интереси е еднакво с русофобията" ВЕЛИКА МИСЪЛ! Ще си я запиша.
    Фобията не беше ли патологичен, ирационален страх. Психично нарушение?! Клиничен случай?!

    Странно как твоята омраза, вижда навсякъде любов към Русия във всяко мнение, различно от твоето. МНОГО си далеч от истината: подобно на отхвърлена жена, която е сигурна, че мъжът й не я обича не заради нея самата, а защото обича друга.

    Няма да се задълбочавам в изказването ти за пенсиите, просто защото в личен план е глупост.

    Коментиран от #20

  • 10 кики

    4 2 Отговор
    Арбитражът в Стокхолм уважи иска на Украйна срещу "Газпром", предаде Би Би Си.

    Украинската страна поиска да бъдат обявени за незаконни наложеното от руската компания правило "взимаш или плащаш", забраната за реекспорт на газа и ценовата формула.

    И трите искания на украинската страна са приети от съда за основателни.

    От "Газпром" потвърдиха, че са получили решението на международния арбитраж.
  • 11 кики

    5 3 Отговор
    Истината е, че ако само в сектор енергетика нещата се нормализират и спре източването в посока Кремъл и негови мекерета, пенсиите и заплатите на всеки българин ще се увеличат два пъти.

    Коментиран от #12

  • 12 гост 2

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "кики":

    Еее- това гпо виждате Вие и аз, но кажете сега как да налеете с фуния това знание в главата на пенсии като ник “просД“, който си бленува за реставрация на командно административната/ плановата/ икономика, няма елементарно понятие от икономикс, иска връщане на комунизма в България и е готов да реже глави, за да постигне това връщане:) Не случайно си е избрал такъв ник:) Впрочем, над 90% от хората, искащи реставрацията на комунизма в България, са изтрещели сенилни старци на по 75-80 години, които яко са крали от “народната република“ България, сега вече не могат да крадат, телата и животът ги предава, пенсийките им са минимални и за това - като всеки сенилен старец- помнят предимно минали събития и славните времена на комунистическите си кражби:) Нямат понятие от разлика между трудов и граждански договор в България, което показва, че изобщо не са в трудоспособна възраст и приходите им не идват по никое от двете правоотношения. Ако има напиша “трудов договор по КТ“, няма да знаят какво е това, защото отдаааавна са пенсионери и не полагат труд, за който да получават законни приходи...

    Коментиран от #15

  • 13 Апропо

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост 2":

    Да , права сте . И поради космическата ни колосалност Милер дойде при Теменужка а не обратно ! И какво Ви грее някакво дело за Украйна ? Там ли живеете ?
    Наскоро Украйна загуби дело в Лондон за 2 млд. долара , които трябва да върне на Русия . И какво от това ? Какво печели България ?
    Цялата история е , че Украйна не иска да има газопровод , който я заобикаля , защото губи . Въпреки всичките приказки те искат да печелят от Русия . Защо и ние да не печелим ? Кое е по-важно за Вас , България да печели или Украйна ?
    По мое скромно мнение , може да сте юрист , адвокат , или нещо друго , но нищо не вдявате от бизнес .

    Коментиран от #14

  • 14 гост 2

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Апропо":

    “...Публикувано във факти.бг: И какво Ви грее някакво дело за Украйна ?..“ 1. отпадането на клаузата “тейк ор пей“ Е ПРЕЦЕДЕНТ в газовите договори на газпром! От тук нататък ВСЯКА източноевропейска държава може да се позове на това арбитражно решение и да иска изключването й от газовите си договори с газпром:) 2. Абсолютно същото се отнася до реекспорта на руски газ. До сега русия забраняваше държавата - купувач на руски газ, да го препродава на други държави. Не стига, че държавата - купувач си плащаше за руския газ, не стига, че това означава, че след като го е платила, тя ВЕЧЕ Е НЕГОВ СОБСТВЕНИК, ами газпромстигна до там ДА ЗАБРАНЯВА НА СОБСТВЕНИКА НА ГАЗА ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С НЕГО- т.е. да го продава. Е- сега и това падна, а това означава КРАЙ НА РУСКИЯ ГАЗОВ МОНОПОЛ НА ГАЗПРОМ НА ЕС ГАЗОВ ПАЗАР И ВЛИЗАНЕТО НА ГАЗПРОМ НА ИСТИНСКИЯ ЕНЕРГИЕН ПАЗАР В ЕС.

    Коментиран от #17

  • 15 просД

    0 4 Отговор

    До коментар #12 от "гост 2":

    От доста години следя този форум. Рядко пиша - обикновено, ако съм провокиран от някоя голяма глупост или разминаване в разбиранията ми. Странно ми е, как от нищото се появиха няколко ника с привидно различно ниво на интелигентност, но обща диагноза - русофобия. За сметка на това почти не се срещат постове от някога също така хиперактивни като теб стари никове. Да ти кажа ли на кого отговаряш: Деси Димитрова, след това Стоян Георгиев, по известното като ТО. Малко по-различен профил от гледна точка на материя, но същият стил на писане, "подкованост" откъм факти и цитати, манипулативно поднесена информация и съответното бягане от неудобни теми и отклоняване отговори.
    Само където вече се усеща и нападателност. Може би наистина си жена или това е новият профил. Лично аз се съмнявам зад гост2, ТТТ, Кики и още един, двама да стои различен човек, а може би общ сценарии. Може би е някаква шизофрения или просто хибриден трол.

    Малка промяна: гост 2, почна и да лъжеш, за разлика от Стоян, който въпреки манипулативно поднесените доводи, не лъжеше! Него го уважавах заради начетеността му, въпреки че не бяхме на едно мнение по много въпроси. Тебе не те уважавам, просто защото освен злобна, си и лъжкиня. За два дни това ми е мнението за теб. Много добре го затвърди.

    Не ти се сърдя. Това ти е природата. Освен това хората които може и да излъжеш, са от ниво, което не ме интересува.
    Няма много логическа мисъл в теб. Обикновено добрите по История не са толкова

    Коментиран от #16

  • 16 просД

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "просД":

    Няма много логическа мисъл в теб. Обикновено добрите по История не са толкова добри математици. Но пък всъщност защо ли ти е да си добра и в историята, в правото, достатъчно е да си добра в търсачката, нали? ;)
    Явно и аналитичните ти умения клонят към нулата, защото от това, което написа за мен в поста си позна 0%!
    П.С.
    Стоян ми беше по-интересен. С него ставаше диалог, от който се обогатявах като информация и препратки. Научвах нещо за което никога не съм се интересувал.
  • 17 просД

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "гост 2":

    Мисля, че губиш представа което е основата и производното между закона или геополитика? Кое диктува?! Човекът малко по горе ти каза, че не вдяваш от бизнес. Аз ще добавя, че и икономиката ти е доста зле.
    Политиката не ми е силна страна, но там пък хептен не чуваш петлите.

    П.С.
    Относно ТЗ, ЗЗД, ЗС, КТ и т.н. спрямо макроикономиката бяха много приятна материя някога, анализаторке ... хахаха

    Коментиран от #18

  • 18 Андре

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "просД":

    Другарю...Вие не разбирате изобщо за какво иде реч...радостното е, че такива като Вас, ще се срещат все по-рядко в България!😊

    Коментиран от #19

  • 19 просД

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Андре":

    Тихо Андрей, тихо. Издаваш се! ;)
  • 20 Симеон

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "просД":

    Пенсио, моля те, лягай да спиш. Остави нашето поколение да решава, да опитва, да се бори.