5 Юни, 2017 16:00 2 931 9

Българите от чужбина вкарали 1.7 млрд. лв. у нас

  • българи-
  • чужбина-
  • пари-
  • българия
Българите от чужбина вкарали 1.7 млрд. лв. у нас - 1

След приемането ни в ЕС преди десет години се откриха възможности за изпращане на нарастващи трансфери от работещите в чужбина българи към семействата им у нас.

Сред другите ползи от членството ни в ЕС са възможностите за свободно пътуване на милиони българи из европейските страни, както и за живот и работа в тях, посочи проф. Иван Ангелов от Института за икономически изследвания при БАН при представянето на годишния доклад за икономическото развитие в България, посветен на равносметката от първите десет години от членството ни в ЕС.

Той отбеляза, че след приемането ни в ЕС се откриха и възможности за учене на десетки хиляди български студенти в Европа, като много от тях са стипендианти на различни държави.

Полза от членството ни е и възможността за получаване на по-висока квалификация на българи, работещи в ЕС. Създаде се и по-голямо доверие към България, като политически и стопански партньор, обобщи икономистът.

През 2016 г. тези трансфери достигнаха 1 милиард и 700 милиона лева, каза проф. Иван Ангелов.

За изминалите десет години от членството ни в ЕС България обаче направи и някои "разходи", понесе загуби, пропуснати бяха и различни възможности, коментира проф. Ангелов. По думите му "бяхме принудени да изключим преждевременно ядрени блокове в АЕЦ "Козлодуй" и да правим в бъдеще големи разходи за заместващи мощности".

При членството ни в ЕС "плащаме и солиден годишен членски внос, който вече достигна 1 милиард лева - през 2016 и 2017 г.". Правим разходи и за миграционните потоци, като текущата издръжка на мигрантите варира между 600 и 1000 лева месечно, а средната пенсия у нас е 330 лева, коментира икономистът.

Понасяме и загуби заради огромната българска емиграция в чужбина - около 2 милиона души, между които има стотици хиляди българи с висше и със средно специално образование, каза проф. Ангелов. Той коментира, че "за тези хора държавата ни преди години е похарчила милиарди - за образованието и за квалификацията им".

Проф. Иван Ангелов представи и данни за българското производство. По думите му "само по три от важните продукти след членството си в ЕС, България е запазила или леко е увеличила производството си в сравнение с минали години". Това се отнася за производството на електроенергия, на пшеница и царевица.

Икономистът даде пример, че преди членството ни в ЕС България "е произвеждала 809 000 тона домати, а сега произвежда 122 000 тона".

Бъдещето на всички страни в Европа е в единението и фактът, че България е член на ЕС от десет години, определено е успех от политическа гледна точка, обобщи директорът на Института за икономически изследвания при БАН проф. Александър Тасев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    24 0 Отговор
    Защо изобщо се споменават колко са разходите за мигрантите. Това е подигравка с населението на страната ни. 150 лева минимална пенсия и 400 лева минимална заплата, срещу 600 лева за емигрант. Не избори а бунтове трябва да има у нас.
  • 2 Гого

    13 3 Отговор
    Това е показател че нямаме никаква икономика в скоро време Българските училища ще изпреварят по брой тези дето са във България. Изнасянето през терминал две върви с пълни темпове!
  • 3 гост 2

    10 7 Отговор
    И? Само от нас- тютюнопушещите, Агенция Митници е реализирала приходи от акцизи за 2015 г. в размер на 2.3 милиарда лева! Какво ни навирате в очите българските емигранти в чужбина? От кого се пълни държавният бюджет на Р. България- от емигрантите или от българските граждани в България, а?

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А изнесените

    8 0 Отговор
    Внесени 1,7, а партийците от НС са изнесли 5 към деца и други извън България. Да не говорим за прекомерно раздудия щат на чиновници, полицаи, охранители и други измукват поне още 10. После защо България не може да отлепи.
  • 6 Друг Гост

    8 2 Отговор
    Да ме прощавате ама аз за 8-месеца работа вкарвам повече пари в България отколкото някой хора за 2-3 години. Така че някои да не се правят на големи патриоти.
  • 7 Гост 07

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост 2":

    Има много български граждани които са живи все още благодарение на близките си в чужбина,а не от грижите на българите които са платили акциза си за цигари и уиски.....
  • 8 Българин емигрант

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост 2":

    Българите в чужбина са и по смелата и можеща част от българския народ,защото да отидеш в чужда държава се иска много смелост,започваш от 0.Някой предпочетоха да останат защото вече се бяха специализирали да лъжат и крадат от много време,други останаха защото не стават за нищо(не включвам възрастните,защото те са най потърпевшите в тази измама и кражба на българският народ) и накрая искам да припомня че всички наши борци за освобождаване на България от турско робство са били емигранти.Тези който са извън България са доказали че я обичат не по малко от тези който са в нея.Винаги всичко прогресивно и положително​ е идвало с емигрантите..
  • 9 Българин емигрант

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "гост 2":

    Когато влезеш в магазина в България се вижда какво се произвежда.Фасул от Етиопия,домати от Турция,картофи от Полша,тикви от Украйна,краставици от Испания.От работливите българи в България едно нищо.Само далавери по пазарите със стоки втора и пета ръка от Европата.Всички меса и сирена са напукани с отпадъчни боклуци от Сърбия,Румъния,Гърция.Държава Далавер-Импекс.Всички магазини прибират парите и ги изнасят отново извън България.Та с този акциз от цигарите ще го закършиш Гост 2!!!!Извинявам се Гостенка2 ??