Last news in Fakti

6 Юни, 2017 15:32 2 604 1

Манчев: АЕЦ ”Белене” ще струва €10 млрд.

  • аец белене-
  • цена-
  • енергия

Проектът се е оскъпил с 20%

Манчев: АЕЦ ”Белене” ще струва €10 млрд. - 1

Изграждането на АЕЦ „Белене“ към този момент би струвало около 10 млрд. евро. Това значи, че проектът се е оскъпил с около 20 на сто заради своето забавяне.

Това заяви пред БНР председателят на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев.

„Стартирането на проекта е един от най-големите политически гафове във времето“, заяви той. По думите му централата ще струва около 10 млрд. евро с целия период на изграждане, всички експлоатационни индекси, цената на парите и всичко, което оскъпява даден проект.

Според Манчев държавата най-вероятно ще има претенции за около 1,5 млрд. или повече евро, ако реши да приватизира проекта.

По думите му Националната електрическа компания (НЕК) ще продължи да има разходи и след като закупеното оборудване бъде доставено на площадката, защото то трябва да се съхранява до тогава, докато ще се използва или продаде.

„Консервирането на реакторите, след като бъдат доставени, ще е скъпо. Колко ще струва обаче съхранението на реакторите не е ясно, защото не се знае колко време ще престоят на площадката. Би било трудно да бъдат продадени без загуба“, поясни още той. Аз съм привърженик на публично-частното партньорство. Държавата трябва да има участие, смята Манчев.

Преди няколко години Манчев казваше, че проектът може да бъде изцяло частен и твърдеше, че за него има американски инвеститори.

Сега обаче според него ще се явят двама големи играчи – едните са китайците, другите са руснаците. И ние не знаем какво да им кажем. Умишлено не споменавам американците – искам да видя кои са, коментира още експертът.

Според него Китай проявява стратегически интерес и иска да изгради централата без държавна гаранция, което би помогнало да се избегне моделът „Марица-Изток“.

Преди ден енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че визията за развитието на българската енергетика ще бъде записана в стратегия. В нея ще бъде записано и дали България ще има нужда от нова ядрена мощност в Белене. Вариант за оборудването за АЕЦ "Белене" е и да бъде изграден седми блок в АЕЦ "Козлодуй", припомни в понеделник Петкова.

Премиерът Борисов също застъпи тезата за приватизация на проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гоол

    1 0 Отговор
    Кой е този дядка.