8 Юни, 2017 19:36 2 450 23

Томислав Дончев: Приемайки еврото, влизаме в клуба на най-богатите

  • томислав дончев-
  • евро-
  • еврозона
Томислав Дончев: Приемайки еврото, влизаме в клуба на най-богатите - 1

Ядрото на Европа – и политическото, и икономическото, и финансовото, ще бъдат страните от еврозоната. Всички останали мигом попадат в периферията, а на България мястото не й е там. Това коментира в пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му влизането в еврозоната е нещо много повече от приемането на еврото, то има огромен политически смисъл.

"Чисто географски България е в периферията на Европа, но не може да си позволи да бъде в политическата периферия на ЕС", отбеляза още Дончев.

"За нас най-важното е влизането в чакалнята на еврозоната, а ползите са безспорни. Приемайки единната валута, страната ни става част от клуба на най-богатите и най-сигурните държави не само в Европа, а и в света. Това означава огромна сигурност за всички, които работят и правят бизнес у нас, за всички нови инвеститори, както и много по-изгодни лихвени равнища", заяви вицепремиерът.

По думите му борбата с корупцията не може да се извърши за една година и след това всички да станат ужасно некорумпирани. "Това е процес, който не трябва да спира никога", каза Дончев.

Най-важното е да има силен граждански импулс, гражданите да не престават да повдигат тази тема, защото за зло или за добро политиците в България често работят много добре под натиск.

Той се обяви за разсекретяването на стенограмата за КТБ, тъй като по думите му степента на обществен интерес в случая е по-силна от всичко останало.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С цървули по дивия запад

    43 1 Отговор
    То хубаво да влезем в клуба, но то и сега сме си най-бедните в Европа, а в клуба на богатите какво да правим? Не е ли по-добре да намалим чнивниците, депутатите, общинските съветници, полицаите и другата кръвосмучеста гадост и да дръпнем малко напред, а после да мислим за богатите?
  • 2 Абе празни кратуни са

    37 2 Отговор
    Ние и досега бяхме в клуба на богатите--та цъфтим и връзваме...А като влезем в клуба на най-богатите ще вземем и реколта да прибираме-от цъфналите налъми.
  • 3 Борис

    38 3 Отговор
    Влизате при най богатите ,ама ти и подобните на теб.А обикновенния българин къде отива?
  • 4 АСК

    35 2 Отговор
    И какво като влезем, ще седим като гаврошовци пред лъскавите витрни
  • 5 Гого

    29 2 Отговор
    Много те е напекло слънцето Томиславе разликата от западна Европа че имат пазарна икономика и покупателна способност а при нас имаме хибрид между диктатура и картели не бъркай тези две неща. Кой ще иска държава от третият свят с корупция и ниски доходи всички държави от Европейският съюз са с минимална заплата най малко 1000 евро а къде сме ние в далечният хоризонт. Брутният вътрешен продукт е мижав няма инвестиции и със измисленият икономически растеж от 3,5% който ако беше реален трябваше да внесем още 100 хиляди работна ръка а във момента имаме безработица около 300 хиляди!
  • 6 onq s konq

    3 27 Отговор
    Еса ще обясня на по-ентелегентните тъпи тука за кво става въпрос,пък те да го дообяснят на по-безнадеждните си "колеги",че неам нерви:Влизането в ЕВРОЗОНАТА и респективно приемане на еврото не се прави единствено за далаверата да не ни скубят Чейнджбюрата при обмен на валута,А ЗА ДА УЧАСТВАМЕ ВЪВ ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ ОТ "ГОЛЕМИТЕ"/броят се на пръсти/ СЪС ГЛАСА СИ!За инфо-до сега нямаме право на глас,само присъстваме безмълвно.А за какви решения става дума ли?Ами за РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЕВРОБАНИЦАТА,т.е. конкретно да БГ и Румъния примерно КОЛКО СУБСИДИИ ДА СЕ ОТПУСНАТ ЗА С.СТОПАНСТВО И ДО КОГА ЩЕ БЪДЕМ НА ПОЛОВИНАТА ОТ ОТПУСКАНИТЕ НА СТАРИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕДИНИЦА ПЛОЩ,КАКТО И ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОТРАСЛИ И ПРОГРАМИ!И пак ще поясня-АКО БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВА СУБСИДИИ И ПРИВИЛЕГИИ КОЛКОТО ОСТАНАЛИТЕ ОТ ВЪПРОСНИЯ "КЛУБ НА БОГАТИТЕ"...ами те просто ще ни дишат праха!:)

    Коментиран от #7, #9, #21

  • 7 1234567890

    22 3 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Е добре де ами по твоята логика за кво ни беше до сега да сме в ЕС? Те британците щото са тъпи затова си запазиха паунда. Голям каун си ти! Па и тръгнал да обяснява на дръгите... левак. Ае бегаи си играй.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГОСТ 1

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Ай бегай си паси коня бе...!
  • 10 ТИКСО

    13 2 Отговор
    Едно е на приказки друго е в действителност г-н Дончев.Те и гърците са цъфнали и вързали с еврото.
  • 11 Кочев

    14 2 Отговор
    Приемането на еврото ще е катасрофа.БНБ ще изчезне заедно с всичките си служители.ограничения суверинитет ще изчезне като мензиса на баба ви. Пълна катастрофа за стандарта на живота.
  • 12 Без Ник

    11 3 Отговор
    Живял съм в Германия и мога да кажа, че голяма част от немците твърдят, че са обеднели след смяната на Германската марка с Евро. Те и досега са недоволни от тази валута. Познайте, какво ще означава за една бедна държава като нашата, смяната на валутата с Евро. Още по-голям глад и мизерия.
    П.С Е, за определени кръгове от хора ще има голяма изгода, но както винаги, всичко за сметка на обикновения българин.

    Коментиран от #14

  • 13 321

    9 1 Отговор
    Единствения шанс да влезем в клуба на богатите е да направим това, което направи вчера Румъния. Гласува повишаване на всички видове заплати от 2018 г.
    При нас е необходимо всички - минимални, средни и т.н. заплати и пенсии да бъдат умножени по числото Пи. И тогава поне ще се доближим до другите по-бедни европейски държави.
  • 14 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Без Ник":

    Подкрепям - немците му викаха не euro а teuero
  • 15 antimediator

    3 11 Отговор
    Руските псета взеха да джавкат в един глас !
    Започнаха да обясняват за Европа, еврото , Германия ....
    Като не искате да се приобщите към Европа що не се изнесете в Русия !
    Ако в страната нещата стават бавно и трудно , то е заради такива като вас.
    В страната не се проведоха никакви сериозни реформи , за да може бившата комунистическа върхушка и агентурата от ДС да парчетоса страната и да си прави каквото иска.А такива като вас помагат това да се случва.

    Коментиран от #16

  • 16 Контра

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "antimediator":

    НЕЕЕЕ ТИ СЕ ИЗНАСЯЙ ПОД ПОЛАТА НА БАБА СИ МЕРКЕЛ ДА Я ДУШКАШ.
  • 17 гостът

    7 1 Отговор
    Ей кухи лейки.Вие отдавна сте в клуба на крадливите богаташи,а народа ще влезе в клуба на гладните.Пък на умрелия кон да обясня,че ще изплащаме дългове на фалирали държави като Гърция,не че ние не сме,но нашите управници не им дреме за народа и ще ни наплющят да плащаме и ще ни се качи таксата към Евросъюза на 12% от БВП.Като цяло конче ще плащаме повече без да имаме право на глас,защото управниците ни са винаги надупени.И никога никой за нищо не ни е искал мнението.
  • 18 Наивника

    6 0 Отговор
    Сега в чий клуб сме.Пак сме най-бедните.Жизнения стандарт на населението се определя не от това в кой клуб членуваш,а дали тези които са избрани дадат пример като спазват не само законите но и моралните норми и общочовешките ценности.Правова държава.В България няма.Но вината е основно в нас.Защото ние ги избираме.Ало събудете се!
  • 19 Рlovdiv

    6 0 Отговор
    Всеки път, когато реша, че тия не могат да изрекат по-голямо безумие, все бивам опровергаван...
  • 20 euro

    6 1 Отговор
    БОГАТИ С ЗАПЛАТА 250 ЕВРО ТОЯ Томислав Дончев нормален ли е богатите взимат 2500 евро
  • 21 семи проф

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Да си чул случайно за ЕВРОПА НА ДВЕ СКОРОСТИ...Обясни ни и това
  • 22 Аяжо

    1 1 Отговор
    Крайно време е да престанем към момента да се сравняваме с първите 20-30 държави в света и да се вайкаме, че не сме като тях. Трябва да искаме реални неща, примерно да сме в първата третина от всички държави в света, т.е. около 60-70 място по доходи и БВП и всяка година да вървим нагоре. Сега гледаме Германия, Австрия, Швейцария, а трябва да гоним Чехия например.
  • 23 Япак

    1 0 Отговор
    Да, да ама не!
    Като "влезем" в "клуба" на богатите ние пак ще сме пазара им:
    - за дългове,
    - за стоки,
    - за кадърни,
    - за слуги,
    - за далавери,
    - за плът ...

    Томислав може да намаже покрай това : може да разцъфти (е няма да върже), а пък ние ще "какавидираме" !