2 122 23

Томислав Дончев: Приемайки еврото, влизаме в клуба на най-богатите

Светослава Ингилизова

Ядрото на Европа – и политическото, и икономическото, и финансовото, ще бъдат страните от еврозоната. Всички останали мигом попадат в периферията, а на България мястото не й е там. Това коментира в пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му влизането в еврозоната е нещо много повече от приемането на еврото, то има огромен политически смисъл.

"Чисто географски България е в периферията на Европа, но не може да си позволи да бъде в политическата периферия на ЕС", отбеляза още Дончев.

"За нас най-важното е влизането в чакалнята на еврозоната, а ползите са безспорни. Приемайки единната валута, страната ни става част от клуба на най-богатите и най-сигурните държави не само в Европа, а и в света. Това означава огромна сигурност за всички, които работят и правят бизнес у нас, за всички нови инвеститори, както и много по-изгодни лихвени равнища", заяви вицепремиерът.

По думите му борбата с корупцията не може да се извърши за една година и след това всички да станат ужасно некорумпирани. "Това е процес, който не трябва да спира никога", каза Дончев.

Най-важното е да има силен граждански импулс, гражданите да не престават да повдигат тази тема, защото за зло или за добро политиците в България често работят много добре под натиск.

Той се обяви за разсекретяването на стенограмата за КТБ, тъй като по думите му степента на обществен интерес в случая е по-силна от всичко останало.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • С цървули по дивия запад
  Отговор
  1 20:03  08.06.17
  То хубаво да влезем в клуба, но то и сега сме си най-бедните в Европа, а в клуба на богатите какво да правим? Не е ли по-добре да намалим чнивниците, депутатите, общинските съветници, полицаите и другата кръвосмучеста гадост и да дръпнем малко напред, а после да мислим за богатите?
 • Абе празни кратуни са
  Отговор
  2 20:27  08.06.17
  Ние и досега бяхме в клуба на богатите--та цъфтим и връзваме...А като влезем в клуба на най-богатите ще вземем и реколта да прибираме-от цъфналите налъми.
 • Борис
  Отговор
  3 20:47  08.06.17
  Влизате при най богатите ,ама ти и подобните на теб.А обикновенния българин къде отива?
 • АСК
  Отговор
  4 20:59  08.06.17
  И какво като влезем, ще седим като гаврошовци пред лъскавите витрни

 • Гого
  Отговор
  5 21:50  08.06.17
  Много те е напекло слънцето Томиславе разликата от западна Европа че имат пазарна икономика и покупателна способност а при нас имаме хибрид между диктатура и картели не бъркай тези две неща. Кой ще иска държава от третият свят с корупция и ниски доходи всички държави от Европейският съюз са с минимална заплата най малко 1000 евро а къде сме ние в далечният хоризонт. Брутният вътрешен продукт е мижав няма инвестиции и със измисленият икономически растеж от 3,5% който ако беше реален трябваше да внесем още 100 хиляди работна ръка а във момента имаме безработица около 300 хиляди!
 • onq s konq
  Отговор
  6 21:57  08.06.17
  Еса ще обясня на по-ентелегентните тъпи тука за кво става въпрос,пък те да го дообяснят на по-безнадеждните си "колеги",че неам нерви:Влизането в ЕВРОЗОНАТА и респективно приемане на еврото не се прави единствено за далаверата да не ни скубят Чейнджбюрата при обмен на валута,А ЗА ДА УЧАСТВАМЕ ВЪВ ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯ ОТ "ГОЛЕМИТЕ"/броят се на пръсти/ СЪС ГЛАСА СИ!За инфо-до сега нямаме право на глас,само присъстваме безмълвно.А за какви решения става дума ли?Ами за РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ЕВРОБАНИЦАТА,т.е. конкретно да БГ и Румъния примерно КОЛКО СУБСИДИИ ДА СЕ ОТПУСНАТ ЗА С.СТОПАНСТВО И ДО КОГА ЩЕ БЪДЕМ НА ПОЛОВИНАТА ОТ ОТПУСКАНИТЕ НА СТАРИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕДИНИЦА ПЛОЩ,КАКТО И ЗА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОТРАСЛИ И ПРОГРАМИ!И пак ще поясня-АКО БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВА СУБСИДИИ И ПРИВИЛЕГИИ КОЛКОТО ОСТАНАЛИТЕ ОТ ВЪПРОСНИЯ "КЛУБ НА БОГАТИТЕ"...ами те просто ще ни дишат праха!:)

  Коментиран от #7, #9, #21

 • 1234567890
  Отговор
  7 00:00  09.06.17

  До коментар #6 от "onq s konq":

  Е добре де ами по твоята логика за кво ни беше до сега да сме в ЕС? Те британците щото са тъпи затова си запазиха паунда. Голям каун си ти! Па и тръгнал да обяснява на дръгите... левак. Ае бегаи си играй.

  Коментиран от #8

 • 8 03:15  09.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ГОСТ 1
  Отговор
  9 11:15  09.06.17

  До коментар #6 от "onq s konq":

  Ай бегай си паси коня бе...!
 • ТИКСО
  Отговор
  10 11:21  09.06.17
  Едно е на приказки друго е в действителност г-н Дончев.Те и гърците са цъфнали и вързали с еврото.
 • Кочев
  Отговор
  11 13:30  09.06.17
  Приемането на еврото ще е катасрофа.БНБ ще изчезне заедно с всичките си служители.ограничения суверинитет ще изчезне като мензиса на баба ви. Пълна катастрофа за стандарта на живота.
 • Без Ник
  Отговор
  12 14:36  09.06.17
  Живял съм в Германия и мога да кажа, че голяма част от немците твърдят, че са обеднели след смяната на Германската марка с Евро. Те и досега са недоволни от тази валута. Познайте, какво ще означава за една бедна държава като нашата, смяната на валутата с Евро. Още по-голям глад и мизерия. П.С Е, за определени кръгове от хора ще има голяма изгода, но както винаги, всичко за сметка на обикновения българин.

  Коментиран от #14

 • 321
  Отговор
  13 16:27  09.06.17
  Единствения шанс да влезем в клуба на богатите е да направим това, което направи вчера Румъния. Гласува повишаване на всички видове заплати от 2018 г. При нас е необходимо всички - минимални, средни и т.н. заплати и пенсии да бъдат умножени по числото Пи. И тогава поне ще се доближим до другите по-бедни европейски държави.
 • Гост
  Отговор
  14 17:41  09.06.17

  До коментар #12 от "Без Ник":

  Подкрепям - немците му викаха не euro а teuero
 • antimediator
  Отговор
  15 20:35  09.06.17
  Руските псета взеха да джавкат в един глас ! Започнаха да обясняват за Европа, еврото , Германия .... Като не искате да се приобщите към Европа що не се изнесете в Русия ! Ако в страната нещата стават бавно и трудно , то е заради такива като вас. В страната не се проведоха никакви сериозни реформи , за да може бившата комунистическа върхушка и агентурата от ДС да парчетоса страната и да си прави каквото иска.А такива като вас помагат това да се случва.

  Коментиран от #16

 • Контра
  Отговор
  16 10:18  10.06.17

  До коментар #15 от "antimediator":

  НЕЕЕЕ ТИ СЕ ИЗНАСЯЙ ПОД ПОЛАТА НА БАБА СИ МЕРКЕЛ ДА Я ДУШКАШ.
 • гостът
  Отговор
  17 10:24  10.06.17
  Ей кухи лейки.Вие отдавна сте в клуба на крадливите богаташи,а народа ще влезе в клуба на гладните.Пък на умрелия кон да обясня,че ще изплащаме дългове на фалирали държави като Гърция,не че ние не сме,но нашите управници не им дреме за народа и ще ни наплющят да плащаме и ще ни се качи таксата към Евросъюза на 12% от БВП.Като цяло конче ще плащаме повече без да имаме право на глас,защото управниците ни са винаги надупени.И никога никой за нищо не ни е искал мнението.
 • Наивника
  Отговор
  18 11:31  10.06.17
  Сега в чий клуб сме.Пак сме най-бедните.Жизнения стандарт на населението се определя не от това в кой клуб членуваш,а дали тези които са избрани дадат пример като спазват не само законите но и моралните норми и общочовешките ценности.Правова държава.В България няма.Но вината е основно в нас.Защото ние ги избираме.Ало събудете се!
 • Рlovdiv
  Отговор
  19 17:49  10.06.17
  Всеки път, когато реша, че тия не могат да изрекат по-голямо безумие, все бивам опровергаван...

 • euro
  Отговор
  20 19:22  10.06.17
  БОГАТИ С ЗАПЛАТА 250 ЕВРО ТОЯ Томислав Дончев нормален ли е богатите взимат 2500 евро
 • семи проф
  Отговор
  21 19:48  10.06.17

  До коментар #6 от "onq s konq":

  Да си чул случайно за ЕВРОПА НА ДВЕ СКОРОСТИ...Обясни ни и това
 • Аяжо
  Отговор
  22 15:47  12.06.17
  Крайно време е да престанем към момента да се сравняваме с първите 20-30 държави в света и да се вайкаме, че не сме като тях. Трябва да искаме реални неща, примерно да сме в първата третина от всички държави в света, т.е. около 60-70 място по доходи и БВП и всяка година да вървим нагоре. Сега гледаме Германия, Австрия, Швейцария, а трябва да гоним Чехия например.
 • Япак
  Отговор
  23 08:15  13.06.17
  Да, да ама не! Като "влезем" в "клуба" на богатите ние пак ще сме пазара им: - за дългове, - за стоки, - за кадърни, - за слуги, - за далавери, - за плът ... Томислав може да намаже покрай това : може да разцъфти (е няма да върже), а пък ние ще "какавидираме" !

Напиши коментар:


Публикувай