13 Юни, 2017 13:45 3 212 3

КФН: Бизнесмен ни рекетира

  • кфн-
  • ивайло пенчев-
  • рекет
КФН: Бизнесмен ни рекетира - 1

Въздържахме се от реакция до днес, тъй като не бихме искали като институция да се включваме в рекламирането на онлайн-платформа, собственост на Ивайло Пенчев, но безпочвените нападки срещу КФН ни принуждават да вземем отношение срещу опитите за подриване авторитета на институцията. Това заявиха от Комисията за финансов надзор.

КФН проверява компанията "Окшънайз" (Auxionize) и нейните клиенти - застрахователни брокери, които са сключвали сделки през едноименната платформа. Проверката е започнала през април. Това обяви пред журналисти собственикът на компанията Ивайло Пенчев. Сред проверяваните за сделки през платформата е и друга негова компания - "Уолтопия". Той определи проверката като поръчкова и в защита интересите на няколко застрахователни брокери.

През последните дни станахме свидетели на ескалиращи словесни атаки на Ивайло Пенчев срещу Комисията за финансов надзор. Първоначално господин Пенчев ни поучаваше как да гледаме „занаята си”, което приехме като неподправен хумор. Когато обаче споменатият предприемач отсъди чии интереси отстоява КФН и ни заклейми, че защитаваме „интереса на неконкурентните тарикати и на тези, които се хранят от корупция” словесната игра надмина допустимото ниво на натиск срещу независим регулатор, какъвто е КФН. Затова бихме искали да направим следните пояснения. Това заявиха от регулатора.

Срещу дейността на онлайн-платформата „Окшънайз” е подадена по надлежния ред жалба в КФН. Съгласно действащото българското законодателство всяко физическо или юридическо лице може да подаде жалба в КФН, когато смята, че интересите му са увредени. КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол.

Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции. КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от спомената платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество.

В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество.

Държим да уведомим както господин Пенчев, така и преди всичко българския бизнес и общественост, че никаква словесна агресия, независимо от избраните лексикални форми, не е в състояние да ни повлияе или впечатли. Дебело искаме да подчертаем, че КФН отстоява единствено и само интересите на закона. И отсъжда съобразно записаните в нормативната база разпоредби, уточняват от КФН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОРЕДНАТА МИШКА ЗА ПУШЕЧНО МЕСО

    8 0 Отговор
    КАЗУСА КТБ КЪК ТЪЙ ГО ПРОСПАХТЕ ИЛИ ТОООЧНО В ТОЗ МОМЕНТ НЕ СМЕЕХТЕ ДА СИ ПОКАЖЕТЕ КАМО ЛИ ДА ПУСКАТЕ ПОСТОВЕ КЪТ ТОЗИ.
  • 2 Гост

    2 0 Отговор
    застрахователни брокери, коИто са сключвали сделки . Научете са пишете!
  • 3 димо

    2 1 Отговор
    Браво на Ивайло за идеята за публични търгове предавани по интернет - но крадците няма да я одобрят