14 Юни, 2017 08:57 1 900 6

Борисов: Газът идва само през Турция

  • турция-
  • газ-
  • бойко борисов-
  • синьо гориво

Можем да подпишем двустранно споразумение с Анкара за реадмисия

Борисов: Газът идва само през Турция - 1

На практика Европа става зависима за доставките на природен газ от Турция - всички газови коридори и ще минават оттам. Азерският газ ще преминава през Турция и ние сме длъжни да участваме. Няма как азерският газ да прескочи Турция и да дойде в България.

Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган.

Затова наскоро енергийният министър Теменужка Петкова подписа в Петербург пътна карта за доставка на над 15 млрд. куб. метра природен газ, а другата седмица ще подпишем със Сърбия, че те са готови да вземат от България 14 млрд. куб. метра природен газ, каза Борисов.

Ние има от какво да се оплачем един от друг, но се опитах да извиня Валери Симеонов за дърпането на жената на границата, и мисля че се прие, каза Борисов.

Премиерът Йълдъръм каза, че има сигурност в нашето управление, допълни той. Опитахме се да се съсредоточим върху теми, по които се опитваме да работим.

Изразих отношение за поведението на турския посланик по време на изборите. Забелязахте ли, че посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не е в състава на делегацията, каза Борисов.

По-късно от правителствената информационна служба съобщиха, че България не се намесвала по въпроса за състава на турската делегация.

Борисов коментира и ситуацията с бежанския поток. Той изрази удовлетворение, че по време на днешните разговори с турския премиер са намерили добро сближаване по редица теми, включително относно енергийните проекти.

Борисов напомни също за огромния натиск на бежанския поток по границата. Той подчерта, че ниският натиск в момента се дължи на споразумението между Турция и ЕС и на усилията на Турция да задържа бежанците.

Премиерът Йълдъръм напомни за опита за преврат през юни миналата година. Европа реагира, бих казал, с мълчание, но Вие и България открито осъдихте тези действия, не се ограничихте само с това, но и в кратък период посетихте Турция и демонстрирахте солидарност с нашия народ, правителство и президент. Благодаря за тази ваша подкрепа, изтъкна той.

Според премиера Йълдъръм прави чест на министър-председателя Борисов откритото и приятелско отношение към българските граждани с турски произход.

Вие сте подкрепа за тях и се явявате гарант и фактор, който ограничава крайни радикални действия, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    12 3 Отговор
    Ех, кратунчо, кратунчо... Кой те в таз люлка залюля?...
  • 2 ловджия

    18 2 Отговор
    Като изпуснеш питомното, почваш да гониш дивото. Провала с нашата геополитика си има цена, която ще се плаща от всички Българи.
  • 3 vervaite

    20 4 Отговор
    Европа пак ще купува руски газ, но маскиран като азерски, само дето ние няма да печелим нищо от това.
  • 4 tost

    2 1 Отговор
    Така е,не исксме да сме зависими от руски газ и затова ще си го купуваме от Босфора само дето тръбата вместо през Украйна ,ще минава през Турция.
  • 5 jambazina

    2 2 Отговор
    До вчера енергийно зависими от Русия, от днес вече и от Турция - това се казва диверсификация!
  • 6 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Ами то газта я имат или руснаци или араби..така че едно от двете...ако е с руснаци печели лукойл ако е с араби печели BP