637 1

Борсата с нова методика за индексите

Борсата с нова методика за индексите
Венцислав Михайлов

Съветът на директорите на Българска фондова борса-София одобри промените в правилата за изчисляване на индексите, съобщиха от там.

Дотук се стигна след като в средата на март Комисията за финансов надзор започна проверка след сигнал, който съдържа съмнения за евентуална грешка, довела до неотговарящ на изискванията състав на компаниите, включени във водещия индекс SOFIX.

Промените бяха предложени в края на април, а после са минали на обществено обсъждане за около месец, съобщават днес от борсата. От съобщението на борсовия оператор се разбира, че проектът за промени е бил пратен на браншови асоциации и бизнес организации. В обявения срок за обсъждане до края на май официални становища са получени от Асоциация на банките в България, Асоциация на индустриалния капитал в България и Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници.

"Благодарим за конструктивните и професионални препоръки на организациите, които ни изпратиха своите официални позиции. Признателни сме и на всички, които се включиха с мнения и допринесоха да се получи сериозна дискусия по темата. Затова днес с убеденост можем да кажем, че с одобрените промени инвестиционната общност вече разполага с прозрачни, основани на безспорни източници и критерии, работещи правила за изчисляване на индексите", заявяват от ръководството на борсовия оператор.

Борсата е информирала Комисията за финансов надзор за одобрените нови правила за изчисляване на индексите. БФБ-София и Централен депозитар ще осигурят достъп до информация за критериите за включване на компании в индекса, която ще публикуват на ежедневна база.

Следващото преразглеждане на състава на индексите ще се извършва по новите правила. Всеки заинтересован може да се запознае с тях на интернет страницата на институцията.

България


Още по темата

 • БФБ с нови правила за изчисляване на индекса

  БФБ с нови правила за изчисляване на индекса

  Българска фондова борса-София изготви предложения за промени в правилата за изчисляване на индексите и ги предоставя за обществено обсъждане до края ...
  24.04.2017
  769
  0
 • КФН проверява БФБ заради SOFIX

  КФН проверява БФБ заради SOFIX

  Експерти на Комисията за финансов надзор (КФН) правят в момента проверка на място в Българската фондова борса (БФБ), за да изяснят механизма за ...
  15.03.2017
  335
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  1 16:37  16.06.17
  Стъкмистика

Напиши коментар:


Публикувай