990 0

Обявяваме обществена поръчка за хъб ”Балкан”

Венцислав Михайлов

Предстои обявяването на обществена поръчка за реализацията на Газоразпределителния център /хъб/ в България, известен като хъб "Балкан.

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на Дванайсетата конференция "Стратегическа инфраструктура и инвестиции в България 2017".

Отпуснатото финансиране от Европейската комисия е в размер на 920 хиляди евро и е 50 процента от стойността на необходимото за реализацията на това проучване.

"В рамките на това предпроектно проучване ние ще искаме да бъдат развити всички възможни варианти за доставка на природен газ през България от различни източници. В това число, за да бъдем в крак с последните проекти в региона, ние сме предложили в рамките на това предпроектно проучване да бъде изследвана възможността за доставка на природен газ с входна точка границата Турция-България и изходна - България-Сърбия, информира министърът.

На въпрос какъв е шансът България да не бъде заобиколена от газопроводи през Гърция и Македония, министър Петкова заяви, че шансът е в структуриране на политиката ни и в нашата адекватност.

По думите й България има ключово място на газовата карта за транзита на природен газ и по никакъв начин не трябва да допускаме страната ни да изчезва от тази карта в качеството си на транзитьор.

България ще иска двустранно споразумение за реадмисия с Турция, ако южната ни съседка не може да сключи такова с ЕС, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай