1 239 3

Петкова: Добре ще е ”Росатом” да строи АЕЦ ”Белене”

Държавата тепърва ще търси стратегически инвеститор за проекта

Петкова: Добре ще е ”Росатом” да строи АЕЦ ”Белене”
Стефанаки Йоанис

„Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“ и мисля, че това е много добър знак и сигнал.

Това каза пред „Тази сутрин“ по бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

Според нея, когато конструкторът по проекта е и изпълнител по реализацията му, това е гаранция за сигурност, за качеството на тази централа. Дали обаче ще се строи централата предстои да бъде решено. Това решение зависи и от доклада на БАН, който трябва да е готов през септември и обхваща всички аспекти на проекта от правна, техническа и икономическа страна, допълни министърът.

По думите и държавата тепърва ще търси стратегически инвеститор за проекта.

Петкова припомни, че до този момента в проект е инвестиран много сериозен ресурс – 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв. за оборудване, от парите на българските данъкоплатци, затова сме длъжни да вземем най-доброто решение, така че този ресурс да бъде усвоен по най-добрия начин.

След като платихме задължението си на „Атомстройекспорт“, до края на септември ще имаме два завършени реактора, за които трябва да имаме решение какво ще правим. Когато оборудването дойде в България, ще отделим активите и пасивите, свързани с проекта, и ще опитаме да реализираме успешна процедура по приватизация във връзка с този проект, обясни енергийният министър.

Според нея, ако процедурата по приватизация и намирането на инвеститор не се реализира успешно, ще мислим за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй. Оборудването е съвместимо, увери тя.

На въпрос възможно ли е възобновяването на руските енергийни проекти, включително „Южен поток“, тя отговори, че проектите, особено в газовата сфера, са много динамични. Изключително важно за нас е да запазим ключовото си място като транзитьор на природен газ. И да използваме това свое географско предимство.

България е стана членка на ЕС, всичко, което се случва или ще се случва на нейната територия, ще бъде изцяло съобразено с европейското законодателство. От друга страна трябва да отстояваме националните си интереси“, каза Теменужка Петкова.

За строителството на хранилище за радиоактивни отпадъци у нас министърът увери, че „няма нищо опасно в тази процедура. Това е ангажимент, поет към Европейската комисия – за изграждане на такова национално хранилище“. То преминава през три етапа – проектиране, избор на площадка и строителство. Парите идват по международен фонд „Козлодуй“ чрез Европейската банка за възстановяване развитие.

На въпрос трябва ли да бъдат затваряни тецовете в България тя отговори, че това ще е сериозен проблем, защото въглищните централи осигуряват близо 44% от електроенергията за страната. „Затова ще се борим България да получи дерогация от тези завишени изисквания, но всяка централа трябва да докаже, че разходите за инсталиране на сероочистващи устройства в пъти ще надвишават ефекта за екологията“, каза министърът.

България


Още по темата

 • Петкова търси в Москва инвеститори в АЕЦ Белене

  Петкова търси в Москва инвеститори в АЕЦ Белене

  В рамките на деветия Международен форум „Атомекспо“ българският енергиен министър Теменужка Петкова се срещна с генералния директор на ...
  20.06.2017
  1 230
  1
 • Търсим пари за АЕЦ "Белене"

  Търсим пари за АЕЦ "Белене"

  Парите за АЕЦ "Белене", които дължим на руснаците, трябва да бъдат намерени независимо от оставката на правителството, съобщи БНР. Този ...
  15.11.2016
  2 204
  14

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 666
  Отговор
  1 11:48  22.06.17
  Евтин ток = евтино производство. Що им е на робите такава екстра? Бичи скъпи газ и ток, пък да видим как ще си оправят икономиката. Ще се радват на трохите на големите.

  Коментиран от #2

 • трололюбец
  Отговор
  2 14:00  22.06.17

  До коментар #1 от "666":

  В Германия тока е два-три пъти по скъп от България , пък не се вижда да са закъсали с "икономиката" , нито пък да се имат за "роби" , ама къде ще взимаме акъл от тях , ние си знаем "братушките" нали ?

  Коментиран от #3

 • antimediator
  Отговор
  3 15:52  22.06.17

  До коментар #2 от "трололюбец":

  Както виждаш ушатите тролове ти слаган минуси. От къде къде няма да взимаме акъл от "братушките" ?! Тяхният слон е по-голямия брат на българския слон !

Напиши коментар:


Публикувай