Last news in Fakti

23 Юни, 2017 04:29 1 958 10

84% от българите готови да се борят със сивата икономика

  • българи-
  • икономика-
  • сива икономика-
  • борба

У нас се разбира негативното влияние на сивата икономика върху публичните финанси и икономика

84% от българите готови да се борят със сивата икономика - 1

93% от българите заявяват, че са запознати с измеренията на сивата икономика, а 84% от тях изразяват готовност да участват в борбата за ограничаването ѝ, сочи изследване на Mastercard за обществените нагласи към сивата икономика. Проучването, което обхваща 800 българи на възраст между 15 и 64 години, е проведено през февруари 2017 г. в десет държави в Централна и Източна Европа, сред които и България.

Измеренията на сивата икономика анкетираните откриват преди всичко в практиката за наемане на работници без договор (86%), укриване на приходи с цел плащане на по- малки данъци (79%) или прикриване на трансакции от продажби (78%)

Българите разбират негативното влияние на сивата икономика върху публичните финанси и икономика. 86% от участниците в изследването са категорични, че сивата икономика ограничава икономическия растеж на държавата.

Според изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, сивата икономика създава неконкурентна среда, която отблъсква инвеститорите, а без инвестиции няма икономически растеж. „Липсата на инвестиции ограничава разкриването на нови, качествени работни места и не позволява реален растеж на доходите. Ясен индикатор за наличието на сериозен обем сива икономика е фактът, че за последните десет години средната работна заплата е нараснала със 123%, а приходите от данък „общ доход“ (ДОД) са се увеличили с 64%, т.е. в бюджета постъпват с около 1 млрд. лв. годишно по-малко приходи от ДОД. Картовите разплащания са eдин от инструментите за борба със сивата икономика и ние трябва да използваме всяка възможност за гасене в зародиш на икономическите деформации“, казва Божидар Данев.

Българските потребители осъзнават, че използването на електронни плащания и намаляването на употребата на пари в брой ще ограничи сивата икономика.

Нещо повече, мнозинството анкетирани твърдят, че биха плащали електронно по-често (79%), за да ограничат негативното явление.

„Радващо е, че българите много добре разбират какво е сива икономика, какви вреди нанася върху всеки от нас и как можем да и се противопостави. На ход обаче е държавата, която трябва да осигури условия и стимули, за да могат потребителите да ѝ съдействат с поведението си. Лотарията с касови бележки на НАП е чудесен положителен пример, а на другия полюс е липсата на терминали на много места, като например в КАТ, което ощетява гражданите с допълнителни банкови такси“, заяви Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“.

Като най-често решение, което държавните институции биха могли да предложат за ограничаване на сивата икономика, българите посочват данъчно стимулиране за търговци, които приемат електронни плащания (67%), задължително притежаване и използване на касови апарати (66%) и данъчни облекчения за потребители, които плащат електронно (65%). За целта притежаването на терминал за електронно плащане и трябвало да е задължително за всички търговски обекти, категорични са 81% от участниците в изследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.Живков

    9 1 Отговор
    Тея са не нормални
  • 2 мдам

    1 12 Отговор
    НЕ случайно циливизованите държави плащат само с карти. Не може пешо и гошо, на които им се плаща с плик и се осигуряват на минималната работна, след 20 години да реват и да казват " Защо аз вземам пенсия 200лв, а другия 1200лв".

    Коментиран от #4

  • 3 Било

    10 0 Отговор
    Тази статия ме събуди със смях днес.Олеле майко мила!!!!!!
  • 4 Коко

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "мдам":

    Ако мислиш че ще вземаш пенсия 1200 лв много си збъркал.Кой ще пълни пенсионните фондове след 20г циганите?Защтото ще са 40% от населението !Много се съмнявам
  • 5 гост

    14 0 Отговор
    Каква е очевидната сива икономика?
    Зареждането на дизел от туби (нали трябва да е изписан или откраднат предварително от някъде), липсата на касови бележки (колко магазини ви дават бележка), фирми без писменна оферта и касов бон за извършена услуга на място (коя фирма дава цена ма материали, труд и др. писменно с касов бон за получени пари), селскостопанската продукция по зеленчуковите пазари и много други.
    Но на този фона на 40млн изписани пари за реонти на магистрала, 20млн за негодни патрулки, по милион за бройка на военна Гкласа, несъществуващи ремонти за милиони, кухи фирми за източване на ддс, европроекти и др. - сивата икономика е песен. Когато се справят с корупцията на ниво държавен апарат, тогава да гонят обикновенните хора. Инак е нагло, нахално и само прогонват нормалните хора.
  • 6 Гост1

    10 0 Отговор
    Май се подготвя нещо познато. Обикновените хорица ще си набутат парите по банките и после ще останат без тях.
  • 7 некойси

    11 0 Отговор
    Основната движеща икономика е сивата. И това не е по вина на хората, това е в резултат на мутренските методи и приоми на управление поне от десетилетие насам. Самите институции вече се държат като мутри. Гражданите нямат вяра в институциите и инстанциите и ги ненавиждат.
    Всеки търси начини на оцеляване в тази ненормална среда, импровизира и изобретява за да оцелява.
  • 8 Навуходоносор

    12 0 Отговор
    84% от българите е голяма цифра,наистина борбата със сивата икономика е нещо нужно,ако икономическата конюнктура го позволяваше. Държавата се е нахвърлила върху малкия % работещи фирми и хора,вдигайки осигуровките, с големи прагове ,всевъзможни данъчни утежнения, постоянни глоби. А тази същата "мащеха" или може би по-удачно за днешно време, структура на мафиоти за легална кражба от обществото, какво предлага насреща след всичкото принудително изземване (данъци) ,с които по определнието за държавен данък, плащаме цената на "услугите" , които държавата предлага? Ми ако спрат тези фирми от сивия сектор,напълно ще изчезнат оборотите и данъците, дори и досега да не са били реални, все пак са влизали пари в хазната, а ако трябва всички да си плащаме всичко както му е реда, ще затворят масово фирмите. Лобито в парламента е много силно, Бойковските фирми преуспяват , частния бизнес,който няма връзки с мафиотите, загива. Говоря като част от фирма, която се занимава с обслужване на други такива ,и от първа ръка идва информацията от над 50 -60 източника в различни браншове, е фирмите ЗАТВАРЯТ. Интересно ми е след като затворят всички фирми, кой ще храни пенсионерите и ще плаща заплатите на Батебойковците. Поздрави
  • 9 Смях

    4 0 Отговор
    Смях,смях, смях! Статията си е чисто поръчкова с основна цел обработка на населението и доограбване на парите ни. Трябваше да я поместят в рубриката платени реклами.
  • 10 незнайко

    3 0 Отговор
    100% сива икономика има в частните сервизи и автомивки. В магазина за авточасти направо ти казват. Ако ти дам касов бон струва примерно 100 лева ако не ти дам 80 лева!!! Това са 20 лева господа. Ами ако струва 1000 лева, но ти го дадат за 800 лева!!! КОГАТО ОПРАВЯТ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ, ТОГАВА ЩЕ СЕ БОРЯ СЪС СИВАТА ИКОНОМИКА !!! Всичко друго е игра на думи.