Last news in Fakti

28 Юни, 2017 14:01 14 303 6

Как да отговаряте на 10-те най-често задавани въпроса при интервю за работа

  • работа-
  • интервю-
  • въпроси
Как да отговаряте на 10-те най-често задавани въпроса при интервю за работа - 1
Снимка: Shutterstock

Интервюто за работа кара всеки кандидат буквално „да полудее”. Може да сте се явявали на интервюта за работа, която е някак си извън възможностите ви, но може и да е за позиция, за която сте 100% квалифицирани и като че ли обявата е писана точно за вас. И в двата случая обаче сте нервен, а определено когато сте изнервен не сте в най-добрата си форма. Затова подготовката е най-добрият ви приятел, когато трябва да се явите на интервю за работа. В последно време секторът, който генерира най-много работни места е IT. Интервютата, касаещи тази сфера са изпълнени с много минни полета, които целят да покажат вашите минуси. Добрата новина за вас е, че може да научите отговорите на въпросите, които със сигурност ще ви бъдат зададени, предварително.

1. Какви са Вашите слаби страни?

Тук не трябва да сте изкуствени или да преувеличавате. Също така не е препоръчително да изтъквате колко сте мотивирани и конкурентоспособни, тъй като това се тълкува като слабост. Също така не е добре да казвате, че сте перфекционисти, защото това се тълкува като стремеж да сте винаги най-добрия. Изтъквайки слабост, която всъщност е сила, е най-бързият начин да лъснете като измамник. Този, който провежда интервюто ви за работа действително е професионалист, бързо ще ви разкрие и без съмнение уважението му към вас ще намалее.

Бъдете честни и опитайте да покажете, че сте наясно със самия себе си и честни като споделяте вашите слабости и след това опишете как може да ги превъзмогнете. Ето и един пример. Понякога човек губи мотивация към средата на реализиране на даден проекта. С това може да се преборите като разделите проекта на мини етапи и след всеки етап празнувате. Така при всеки етап първоначалният ентусиазъм се възстановява и разбирате колко важна е вашата работа.

2. Колко запознати сте с езиците за програмиране?

В повечето случай този, който ви интервюира ще провери до каква степен може да „жонглирате” с езиците за програмиране. Не е необходимо знанията ви да са на експертно ниво. Не трябва да се стремите да бъдете приет като специалист. Не казвайте: „Предпочитам Ruby и действително не съм запознат с Java”. Вместо това кажете: „Действително съм добре запознат с Ruby и с удоволствие бих се впуснал да изучавам Java. Обичам да работя с нови езици”.

Бъдете уверен и не „забивайте” върху нивото на владеене на езиците. Вместо това наблегнете на това колко запознати сте с кодирането и колко добре може да решите проблемите. Помнете, че технологичните компании са изправени срещу недостиг на кадри затова те не търсят перфектните, а по-скоро компетентните, можещите и устремените.

3. Какъв ще е подходът ви при решаване на даден казус?

На пръв поглед това е своеобразен тест за нивото на вашата интелигентност. Но ако се замислите, ще видите, че вие и сте в същата група но интелигентност както и останалите подбрани кандидати за дадената позиция. Тогава възниква въпроса, ако не се тества вашата интелигентност какъв е смисълът от този въпрос. Целта е да се види каква е вашата логика на мислене, способността ви да запазите самообладание, когато сте под напрежение и способността ви да мислете открито за проблемите. Трябва да отговорите на въпроса диалогично. Стигнете до отговора на въпроса чрез разговор. Задавайте изясняващи въпроси. Кажете, че обмисляте отговора. Анализирайте на глас различните пътища за решаването на проблема. Обяснете защо клоните към определен начин на решаване на проблема и в последствие дайте отговор. Запомнете, че даването на определен отговор е много по-малко важно, от това да създадете впечатление за комуникативен, отговорен и аналитичен човек.

4. Явявали ли сте скоро на други интервюта за работа?

Играйте на сигурно! Въздържайте се от конкретика и нека отговорът ви да бъде спокоен и общ. „Да, активно търся други подобни позиции.” Или: „Аз бързо преминах през няколко интервюта в други компании, предлагащи подобни позиции”.

5. Работите по-добре самостоятелно или в екип?

Този въпрос ви подвежда да вземете страна, но не го правете! Защо? Идеалният кандидат за подобна позиция е да бъде комплект от двете. Важното е както да може да работите самостоятелно, така и в екип. Отличният отговор е: „Аз обичам скоростта и енергията, с която се работи в група, но също така обичам да отделям време да работя сам и да се концентрирам върху проектите”.

6. Защо напуснахте предишната компания?

Пипайте внимателно! Мениджърите, които наемат персонал търсят честност. Така че, бъдете истински. Подчертайте позитивните си страни и вашите надежди за бъдещето. Вместо да кажете: „Не съм част от сърцевината на работата и се чувствам изолиран”, кажете „Търся си работа, в която да играя ключова роля в един талантлив екип”. Вместо да кажете: „Нямам достатъчно предизвикателства и трябва повече да направя”. Кажете: „Действително искам да раста и да развивам моите възможности и да се справям с новите предизвикателства”.

7. Каква заплата очаквате?

Трябва дипломатично да избегнете отговора на този въпрос. Защо? Вие не знаете какъв е бюджетът на компанията за позицията, за която кандидатствате, така че да дадете някаква цифра на сляпо, която може да се окаже много ниска или много висока, ще ви създаде проблем. Тогава какво да кажете? Учтиво се измъкнете с думите: „Сигурен съм, че това, което плащате е съобразено с институционалните норми” или „Трудно ми е да определя заплащане, защото това за мен е нова позиция” или „С оглед на моите отговорности, може да измислим и разумно заплащане”.

8. Тест за програмисти

Този тест е характерен за второ или трето интервю, но вие трябва да сте подготвени за него за всеки случай още при първата среща. Помнете, че начинът по който разрешавате проблема се оценява и има тежест при финалния отговор. Упражненията подобряват вашите знания умения и ви подготвят да бъдете по-уверени и по-спокойни. Затова отделете време за практическия тест преди интервюто, като решите няколко теста.

9. Какво правите в свободното си време?

Този въпрос на пръв поглед изглежда, че идва от нищото, но зад него се крие причина. Този, който ви интервюира се нуждае да знае повече за вашия личен живот. Все повече технологични компании се ориентират към това да подобрят качеството на работа като се съобразяват с личните интереси на служителите. Това означава, че те наемат хора, които са по-скоро приятелски настроени, отколкото талантливи. Този, който ви интервюира ще се опита да ви разбере културата на работа. Просто се усмихнете и споделете какво обичате да правите: да играете видео игри, да посещавате нови ресторанти, да гледате спортни предавания, да ходите на екскурзии с приятели.

10. Кои са силните ви страни?

Интересното е, че на този етап вече този, който ви интервюира вече знае отговора, а именно видял го е в кандидатурата ви за работа. Намерете две неща, които да ви описват и бързо се сетете за конкретни примери от позиции, които сте заемали преди.

Ако сте разбрали всичко, може да видите обявите за IT позиции ТУК:


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    21 2 Отговор
    Не ги ли грабнете с първо впечатление, след това каквото и да кажете, ще е безмислено.
  • 2 пълен тъпак

    13 3 Отговор
    1-Преспивам с жената на шефа си до 1 месец след като ме наемат
    2-Познавам всички езици, включително латинския- даже съм бил там няколко месеца.
    3-Подходът ми е прехвърли топката и се отърви от проблема за сметка на нагърбването с това на някой колега. Ако не може- отложи решаването му. Ако е толкова спешен, все ще се намери кой да го реши.
    4- явявам се непрекъснато, ама що не ме взимат не знам, а съм искрен и откровен.
    5-По-добре е да работя в екип- те работят, аз ги напътствам и чакам да се издънят и д аги натопя. Дори да се издъня аз, задължително натопявам някой друг.
    6-абе и аз не знам, ама шефа едва не ме уби, пък така хубаво се разбирахме с жена му....
    7- очаквам не повече от колкото мога да изхарча. Ако ми останат, ще ги върна, ама ако не стигат, ще си взема колкото мога ако не ме видят.
    8-Тест мога да направя, ама ако има кой да ми диктува в ухото или направо да седи до мен и да подсказва. Абе в такива случаи обикновено пращам брат ми близнака вместо мен и той ми изкарва оценките. Все пак така взех и дипломата, и книжката, и разрешителното за оръжие- като две капки вода сме.
    9-Обикновено в това време съм на работа. Иначе другото време не ми е свободно- излизам с жената на шефа, и с други жени на бивши шефове- не знам точния им брой, ама вече са над 100. Не ми остава никакво време да уредя едно гадже и за брат ми близнака. Интересно как, ама още като преспят един път с него, и разбират че не съм аз.
    10-абе най-силна ми е дясната страна. Ак
  • 3 пълен тъпак

    10 2 Отговор
    Ако ви вкарам един десен прав, се събуждате най-рано след час. А лявата я ползвам само да подготвям онова място на жената преди употреба.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 CloudMaster

    0 4 Отговор
    Или просto трябва да разбирате от Компютри и да сте свестни...
  • 6 рОботофоб

    4 1 Отговор
    1. Какво ви мотивира - парите
    2. Какво заплащане очаквате - космическо
    3. Какъв график желаете - плаващ - ако може дистанционно от Карибите да работя
    4. Имате ли деца - имам частна детска градина за всички
    5. Трудов стаж - нещо имам амнезия по тази тема
    6. Къде се виждате след 5 години - пенсиониран и рентиер
    7. Препоръки - ...къде ми беше номера на Бил Гейтс
    8. Образование - университета на улицата
    9. Гражданство - имам 5 паспорта
    10. Хобита - мисии до Антарктида, скално катерене, скачане с бънджи, учайстия в Сървайвър, скуба дайвинг, жонглиране в цирк и др.