28 Юни, 2017 17:49 12 836 36

Над 70% от българите имат проблем при покриването на извънредни разходи

  • пари-
  • дълг-
  • българин

Над 70% от българите изпадат във сериозно финансово затруднение, ако трябва да покрият извънреден разход. Това е основният извод от проучване на тема „Финансовата уязвимост на семействата”. Процентът е далеч над средния за европейските държави. Там той е 30%.

Резултатите от проучването показват, че едва 1 семейство от 10 би взело решението за втора работа, за да се подпомогне финансово при появата на извънреден разход. За сравнение в Европа този цял е много по-висок.

Проблемът се корени във факта, че 64% от домакинствата не спестяват, 80% не могат да се справят с извънреден разход над 2000 лв., възникнал в рамките на един месец. Също така проучването показва, че 90% от хората ще имат значителен финансов проблем, ако възнаграждението им се намали с 10%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дългият

    103 3 Отговор
    Не може да бъде...почти всеки ден четем че при над 1000лв средна заплата в страната българина се спуква да спестява в банките,някой си е направил майтап с тази статия....
  • 2 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    55 7 Отговор
    Тук не става за живот и развитие територията е обречена да бъде собствиност на други човеци

    Коментиран от #6

  • 3 гост

    46 0 Отговор
    Е от къде пари имат за апартаментите дето изкупуват уж нон стоп?
  • 4 исус

    64 2 Отговор
    В България текат реки от мед. А онези просяци които ровят в кофите за боклук и онези ромчета които просят в прахта - те са мираж, не сте ги видяли
  • 5 гостът

    55 0 Отговор
    Миленче за какви 2000 лева говориш.Хората се чудят как да си платят ежемесечните сметки ти ми говориш за извънредни.

    Коментиран от #27

  • 6 ддд

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    човеци?

    Коментиран от #10

  • 7 бгбг

    48 3 Отговор
    Стига сте ревали....Като ви е толкова зле отивайте на протест кво седите и пишете романчета в нета....Добре са българите,само мерцедеси и баварци по улиците.

    Коментиран от #8

  • 8 Гоуст

    23 0 Отговор

    До коментар #7 от "бгбг":

    Средната възраст на автомобилите на Българина е 20 години. Отделно бмв и мерцедес са далеч в класациите по брой автомобили в БГ
  • 9 един Българин

    46 2 Отговор
    не могат да се справят с извънреден разход в рамките на 2000 лева за месец ,абе кои ги прави тея проучвания 70 % от българите работят за под 500 лв две хиляди лева са извънредно голям или дори непосилен разход в рамките на година бе идиоти не на месец, нали за това е направено да има кредитни институции които да дават пари на хора без реални възможности за погасяване ,за да могат пак същите хора мафиотски структури внедрени в правителствени и политически организации с ръцете и правомощията на частни съдебни изпълнители също толкова лесно да приберат на българина последното което му е останало от робията към отечеството някое наследено имотче или земичка и то без възможност да обжалва и да се бори щото той по презумция и да работи е беден ,че ако не е беден що купува всичко на изплащане ,а като доказано няма работа и пари как и защо му ги отпускат кредитните институции които нямат офис или постояннен адрес те са виртуални кредитни организации и съществуват само в интернет ,но са най рекламираното по телевизии радиа и къде ли не . То значи отпускайки заеми на болни хора ,на хора със зависимости към наркотици и алкохол такива без работа ами значи те очакват от тях да върнат парите крадейки или взимайки им нещо което предварително знаят че им принадлежи , Защо всички държавни органи си мълчат защо се правят ,че не разбират защо се дават пари за излишни проучвания като петдесет процента от хората работят без договори и за заплати които едвам покриват нуждите и

    Коментиран от #25

  • 10 Plovdiv

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "ддд":

    Преди години това изглеждаше немислимо да се случи... То и сега изглежда немислимо да заработят отново фабриките за абажури и сапун, както през 2-та св. война...
  • 11 Охранителят-Сифия

    23 1 Отговор
    Ехоооо! Ма вие нещо не сте в час! Много от Българите работят на две места за
    няма и 1000лв.
  • 12 богаташ

    25 0 Отговор
    Ми верно е. И аз сега ми излезе тука един извънреден разход- на бентлито му е хванала едната джанта голям прах и не може да се изчисти. И викам дето ша сменям 4 джанти, трябва да си купя направо ново. От де да ги взема и аз се чудя- от едната ми сметка или от другата- не мога да реша.

    Коментиран от #13

  • 13 пълен тъпак

    17 0 Отговор

    До коментар #12 от "богаташ":

    на мен пък жена ми да вземе да забрави климатика включен цял ден и сега имам с 3 лв повече ток, как ще го плащам не знам, трябва да искам разсрочване или да и орежа парите от дамски превръзки.
  • 14 Т.Живков

    19 3 Отговор
    През мое време апартамент кола вила в вилната зона .Другарки и другари, да ви е честита демократична банкова система.

    Коментиран от #26, #33

  • 15 Снайпериста

    17 0 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 16 Колю

    29 4 Отговор
    Много ми е смешно когато попитат " Вие къде ще почивате тази година ?" Миналата година продадох отпуската си на роботодателя си / Да е жив и здрав / за да купя три чистачки за колата и две зимни гуми от 80 лв. За 4 бр.нямаше да стигне. Води ме на 6 часа -360 лв месец. Тази година мисля да " почивам" на втората си работа и да купя още две гуми поне. Чудя се дали да сменям масло ,ремък и една ролка на " Рендето" . Нещо за катализатори и спиране говорят богаташите управници. Не знам. Май в кризата на червените бяхме малко по-добре.
  • 17 Ким Чен Ун

    13 1 Отговор
    Добро утро пияницеееееееее!
  • 18 гост

    18 6 Отговор
    Добре, нямат пари българите, но за коли, алкохол и цигари има. Най-бедните не вадят цигара от устата си и вечер трябва да има поне голямо шише бира и суджук на масата. Загледайте се в колите, пред мизерните панелки паркирани коли купени масово за по 4-5х.лв и 1/3 за над 10х.лв. Ама нямат пари за ток следващия месец или ще вземе кредит за смартфон за 1000лв, понеже за 90лв е обидно за индивида.
    Сметни само едни цигари за 100лв на месец ако се откажат какви доходи може да си спестиш, много от хората имат излишни разходи и не си правят сметката, не че нямат левчетата.

    Коментиран от #20

  • 19 ЛУДИЯ

    11 3 Отговор
    Можете да хейтите всичко - държавата, правителството, народа и мен, но за да имаш пари трябва да работиш, да учиш да се квалифицираш.
    Замислете се какво прави всеки от Вас за да си плаща сметките.
    За да съм по-ясен ще дам пример:
    Искам да имам стегнат плосък корем, но обичам бира, не ми се поти с коремни преси в тая жега, а си падам и по софрите.
    Трябва ли да хейтя по тези с плочките на корема?
    Като ги хейтя, ще ми изчезне ли увисналото шкембе?
    Като гледам другите шкембета, мога ли да кажа в тая държава човек не може да има плосък корем?

    Един от Вас да се замисли по тези теми - ще съм щастлив
  • 20 mesten

    16 3 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Пич, стига глупости си говорил.Хората , които спестяват нещо(за да го хвърлят през прозореца, след време) живеят, като скотове. Аз, когато започнах да пуша цигарите струваха 870лв(87 стотинки сега). Толкова бе и едно-две кафета. Тютюнопушенето е една от най-силните и жестоки зависимости, от които няма откачане.Малцина са хората, които могат да спрат, без сериозни последствия.Не пуших 1.5години и не станах по-богат, но по-нервен и 200кг. - да!Възнагражденията на хората не отговарят на инфлацията и стремежа за постигане на еднакви цени в ЕС. А дали ни плащат толкова, защото толкова работим или работим толкова, защото малко ни плащат си е хубав въпрос?

    Коментиран от #28

  • 21 Шаран БГ

    14 0 Отговор
    Авторът на написаното живее като български политик - в друг свят с други измерения. Когато двама пенсионери/строители на социализЪма / с общ трудов стаж малко над 100 години и все още живи, имат общ доход /пенсии/ под 500 лева месечно - за какви разходи по-напред да мислят? Че на тях всичките им разходи са извънредни !!! Да не говорим за хората на " черния "труд, които и заплати не получават!? Като че ли при египетските фараони робите са живеели по-леко? Ония са мислели и за възпроизвеждането на работната сила!! Докато нашите / с по 2-3 висши образования и 4-5 чужди язици /политици и това не могат да проумеят !!! Роби Ви трябват, господа! Трудоспособни !! Създатели на блага, които толкова много обичате...........
  • 22 Ъука има тука нема

    6 1 Отговор
    Българските граждани известни с основната си професия "социално слаб" са направо феномени - не работят, а получават всеки месец заплата; ползват ток, вода, градски транспорт, а не плащат, самонастаняват се където искат, а данъци не плащат и масово са с мобилни телефони. Социално осигурени по-добре от масата пенсионери работили минимум 35 години. Имат си собствено "работно време" за осигуряване по характерен за тях начин на "извънредните си разходи".
    За всички останали труд и учение, учение и труд!
  • 23 БАЙ ГАН4О

    12 0 Отговор
    Ей гост,че то ако откажат и яденето хората ще спестят още повече ВЕ
  • 24 Ядеитн

    4 7 Отговор
    Ми да не харчат бе! И със 400 лв. заплата може да се спестява. Един ляб е 70ст. Стига за двама души за един ден. Колко джанки стоят необрани, колко киселец, лобода и коприва. А колко земя не се работи... Няма гладни! Едно време хората са чакали да свърши зимата и да се "хванат за зеленото".
  • 25 filo

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "един Българин":

    Хайде стига си мрънкал бе. Това което пишеш се отнася само за мрънкачи като тебе а не за 70 % от народа. Като хората са толкова бедни защо всеки кара кола, ходи на почивка, на екскурзии, заведенията са претъпкани, а магазините винаги пълни с клиенти. Истината е, че стандарта на живот се вдига на за съжаление не с темповете с които ни се иска, а парите не стигат на много хора, защото в днешно време се предлагат много неща и човек иска да опита от всичко.
  • 26 filo

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Т.Живков":

    Твоето време си го заври там където слънцето не огрява.
  • 27 filo

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "гостът":

    Голяма беднотия в тая България, направо ужас.
  • 28 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "mesten":

    То сигурно от немотия колите са основно немски дизелаци, възможно най-скъпия вариант от година и клас, заведенията се пълнят и като се обядя за резервация хотелите са резервирани за седмици напред, не на морето (там е ясно, че има чужденци).
    Все се реве, че няма, а точно тези които реват държат заключени по 1,2 панелни жилища. Хем викат нямам пари, хем маратонките му Адидас за 150лв. Хем вика нямам пари, а трябва две коли да има, макар че с едната ходи само до кафенето.
  • 29 крал мас

    2 3 Отговор
    "Един призрак броди из Европа. Това признакът на комунизма." Карайте я по по фукарията братя, че иначе ако Ви се наложи 2000 лв.извънреден разход и изгоряхте. Колкото до возилата да прави сте карат се коли по над 10 години от високия клас. на тези баракуди поддръжката е ужасно скъпа, но собствениците го разбират чак когато им се наложи обслужване и ремонт и влезнат в "извънреден разход". Казали са го хората: 'На старо само вино и ракия." Колата не е инвестиция. Разход е. Пък старата кола е проклятие, а ако е със скъпа поддръжка, каквито са повечето западни таралясници е трагедия. Много трагични нотки има и това да живееш в държава "втора употреба" , каквато е България за простолюдието, защото те ползват държавата, която вече е употребена от управляващи, богоизбрани и миропомазани или от така наречения хайлайф и тази вече употребена държава ти предлага втора употреба живот с ниска заплата и високи разходи, също като колата ти, а пък ти ставаш втора ръка човек в една държава "втора употреба, наричаща се България"

    Коментиран от #35

  • 30 гогата

    2 2 Отговор
    само бой и глад за тоя народ
  • 31 Аман

    5 3 Отговор
    Българинът преяжда, припива и пуши като издънена печка има по 2 коли и 70 млрд. спестявания в банките и още толкова в дюшеците - това прави по около 20 000 лв. на човек с децата без да броим имотите с климатиците и пр.. А повечето имат по 1 дете. Тези % и статистики явно са някоя курсова работа на студент от УНСС дето за 3-ка предава бял лист. да беше поне с редове.
    И това ви го казва човек от провинцията.
  • 32 Mariec

    6 1 Отговор
    "На чужд гръб и сто тояги са малко"!защо всеки дава акъл как да живеем,как да спестяваме?голяма наглост е да се говори за 200лева пенсия,за700лева заплата(без ддс),а в същото време на места има голямо разточителство и суета.от кога жилище,автомобил,почивка се води лукс?дори през " онова хубаво време на соца"ни втълпяваха,че можем да ходим на море-нашето,за10дни,а чужденците идваха за месеци и то от соца.
  • 33 ZiZi TOP

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Т.Живков":

    И портрет във всяка стая!
  • 34 непознат

    5 1 Отговор
    България най-скапаната държава в света,даже няма чак толкова скапана държава по света.България държава стотна употреба,70 процента съжаляват че са се родили тук.Не в Германия а в Македония детско пюренце струва 1 лв.тук 2.50-3.00лв,къде има такава разлика,само в тази държава, БЪЛГАРИЯ.
  • 35 БЕЗ ЗАЕМИ

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "крал мас":

    Кой ти плаща да дрънкаш за автомобили във всака тема бе?
    Вие се икарахте с е.ати стандарта, може би по-висок от Германия и Скандинавия. САМО ТИЯ НОВИ КОЛИ СА ВИ В КРАТУНИТЕ, ХОРАТА НЯМАТ ЗА ХРАНА ВИЕ НОВИ КОЛИ ИМ ПРОБУТВАТЕ.
    Я КАТО ТОЛКОВА АГИТИРАТЕ ПРОВЕРЕТЕ КАКВА Е СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ НА КОЛИТЕ В ЕВРОА.
    п.п. АЗ ЩЕ КАРАМ САМО 15 ГОДИШНИ КОЛИ ТА АКО ЩЕ ТУРСКО ДА Е, ПАРИ ОТ МЕН НЯМА ДА ВИДЯТ НИТО ДОЛНОПРОБНИТЕ ВИ МАГАЗИНИ НИТО ГАДНИТЕ ВИ БАНКИ!
  • 36 непознат

    1 1 Отговор
    А народа си е супер,държавата си то опъва този народ петдесета употреба,а народа си мълчи супер народ за управлявяне,а защо се гласува питам аз,оставете ги да смърдът нещасниците където не си знаят парите,я в декларацията която подават сички се БЕДНЯЦИ.Само така на този смотан и прост народ.