Last news in Fakti

30 Юни, 2017 18:35 3 284 9

Турските инвестиции в България

  • българия-
  • турция-
  • инвестиции
Турските инвестиции в България - 1

Над 22 млн. EUR са инвестирали през последната година в България турски компании. За последното десетилетия вложенията на южните съседи у нас са 835 млн. EUR, сочат данните на БНБ. Данните бяха изнесени на семинар „Възможности за търговия и инвестиции в България”, организирано от Турско-Българска търговско-индустриална камара, в който участие взеха представители на над 100 български и турски компании.

България е привлекателна за чуждестранни предприемачи с най-ниските си оперативни разходи от страните в членки на Европейския Съюз.

„Вече са проведени срещи с областния управител на Кърджали, така че се надявам в кратки срокове да започнем да реализираме индустриална зона в района на Кърджали. Сигурен съм, че към него ще има интерес от потенциални турски инвеститори, заради благоприятната локация и допълнителните възможности, които можем да предложим”, каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

За последната година съвместният ни стокообмен с Турция възлиза на над 3.5 млрд. USD. Износът на България се оценява на около 1.8 млрд. USD, а вносът – на около 1.6 млрд. USD. Интересът на турските фирми в България е насочен предимно към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура, а също и строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор. С бързи темпове нарастват инвестициите в секторите автомобилостроене, текстил, готови облекла, логистика и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 2 Отговор
    Осигурени са 4м.да за изкопуването на 1\3 от територията на България.И българи помагат срещу 10 процента.За какво им е на турците да влизат в европа след като с продукцията и бизнеса в България са влезли отдавна.

    Коментиран от #3

  • 2 Али Раза

    10 7 Отговор
    От 22 мил. сигурно 20 са инвестирали в казината и по леки жени. :)
  • 3 Shmeker

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    От азиатския бряг на Истанбул на изток има 150 км заводи от двете страни на магистралата. Мислиш ли че са си пренесли производството? Просто го леко разширяват насам.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 antimediator

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Зомбито се обади !
    Иди да избършеш портрета на Тодор Живков и си лягай!
    Стратегическия партньор на Турция е Америка и Турция в момента е 22 -та икономика.Много е важно кои са ти приятелите !
  • 6 БАЛКАНСКИ

    2 3 Отговор
    Будали турци, що не идат в румъния? Близо 30 милионно население е сериозен пазар и закони. Чий мур търсят в една с....на държава без съдебна система.
  • 7 незнайко

    1 2 Отговор
    И най голямата инвестиция на турците е изкопуване на плодородна земя чрез подставени лица ! Попово, Омуртаг, Търговище, Шумен, Разград са градове чиято обработваема земя се изкупува от турски фирми. ТЯ СТАВА ТЯХНА СОБСТВЕНОСТ. Защо това не се споменава в статията ?
  • 8 знайко

    1 0 Отговор
    До незнайко - какво като са купили земя, да не би да я изнесат-просто тук е по-евтина /2 до 5 пъти е по-евтина зем. земя в България/.В България в земя имат вложения фондове, банки, чужд.лица чрез фирми, защото има доходност...Друг е въпроса, че земята за производство не е приоритет на държавна политика.Скоро /до 20-30 г./ по селата ще има по един двама чорбаджии/днешните арендатори/ и няколко семейства-полу-роби около тях/привидно добре заплатени/.Децата на преселилите се в големия град/и продали земята/, ще мислят да емигрират като следваща стъпка в "развитието" на тази територия.
  • 9 знайко

    0 0 Отговор
    Турските фирми в Румъния са над три пъти по-вече в Румъния...