2 466 9

Турските инвестиции в България

Турските инвестиции в България
Милена Богданова

Над 22 млн. EUR са инвестирали през последната година в България турски компании. За последното десетилетия вложенията на южните съседи у нас са 835 млн. EUR, сочат данните на БНБ. Данните бяха изнесени на семинар „Възможности за търговия и инвестиции в България”, организирано от Турско-Българска търговско-индустриална камара, в който участие взеха представители на над 100 български и турски компании.

България е привлекателна за чуждестранни предприемачи с най-ниските си оперативни разходи от страните в членки на Европейския Съюз.

„Вече са проведени срещи с областния управител на Кърджали, така че се надявам в кратки срокове да започнем да реализираме индустриална зона в района на Кърджали. Сигурен съм, че към него ще има интерес от потенциални турски инвеститори, заради благоприятната локация и допълнителните възможности, които можем да предложим”, каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

За последната година съвместният ни стокообмен с Турция възлиза на над 3.5 млрд. USD. Износът на България се оценява на около 1.8 млрд. USD, а вносът – на около 1.6 млрд. USD. Интересът на турските фирми в България е насочен предимно към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура, а също и строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор. С бързи темпове нарастват инвестициите в секторите автомобилостроене, текстил, готови облекла, логистика и други.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 18:55  30.06.17
  Осигурени са 4м.да за изкопуването на 1\3 от територията на България.И българи помагат срещу 10 процента.За какво им е на турците да влизат в европа след като с продукцията и бизнеса в България са влезли отдавна.

  Коментиран от #3

 • Али Раза
  Отговор
  2 18:57  30.06.17
  От 22 мил. сигурно 20 са инвестирали в казината и по леки жени. :)
 • Shmeker
  Отговор
  3 19:07  30.06.17

  До коментар #1 от "Гост":

  От азиатския бряг на Истанбул на изток има 150 км заводи от двете страни на магистралата. Мислиш ли че са си пренесли производството? Просто го леко разширяват насам.
 • 4 20:15  30.06.17
  Този коментар е премахнат от модератор

 • antimediator
  Отговор
  5 21:09  30.06.17

  До коментар #4 от "Хасан":

  Зомбито се обади ! Иди да избършеш портрета на Тодор Живков и си лягай! Стратегическия партньор на Турция е Америка и Турция в момента е 22 -та икономика.Много е важно кои са ти приятелите !
 • БАЛКАНСКИ
  Отговор
  6 18:42  01.07.17
  Будали турци, що не идат в румъния? Близо 30 милионно население е сериозен пазар и закони. Чий мур търсят в една с....на държава без съдебна система.
 • незнайко
  Отговор
  7 08:50  03.07.17
  И най голямата инвестиция на турците е изкопуване на плодородна земя чрез подставени лица ! Попово, Омуртаг, Търговище, Шумен, Разград са градове чиято обработваема земя се изкупува от турски фирми. ТЯ СТАВА ТЯХНА СОБСТВЕНОСТ. Защо това не се споменава в статията ?
 • знайко
  Отговор
  8 15:48  04.07.17
  До незнайко - какво като са купили земя, да не би да я изнесат-просто тук е по-евтина /2 до 5 пъти е по-евтина зем. земя в България/.В България в земя имат вложения фондове, банки, чужд.лица чрез фирми, защото има доходност...Друг е въпроса, че земята за производство не е приоритет на държавна политика.Скоро /до 20-30 г./ по селата ще има по един двама чорбаджии/днешните арендатори/ и няколко семейства-полу-роби около тях/привидно добре заплатени/.Децата на преселилите се в големия град/и продали земята/, ще мислят да емигрират като следваща стъпка в "развитието" на тази територия.
 • знайко
  Отговор
  9 15:50  04.07.17
  Турските фирми в Румъния са над три пъти по-вече в Румъния...

Напиши коментар:


Публикувай