3 051 3

Изключиха V-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Изключването е поради необходимост от подмяна на електрически предпазители във възбудителните вериги на турбогенератора

Венцислав Михайлов

Турбогенераторът на пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен от електроенергийната система на страната, съобщиха от АЕЦ "Козлодуй". Това стана на 3 юли 2017 г. в 00:59 часа, по заявка на атомната централа, съгласувано с Електроенергийния системен оператор.

Изключването е поради необходимост от подмяна на електрически предпазители във възбудителните вериги на турбогенератора, който се намира в машинната зала - в конвенционалната (нерадиоактивна) част на блока. Случаят няма отношение към ядрената и радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа. За спирането е уведомена Агенцията за ядрено регулиране.

По време на изпълнение на дейностите по подмяната на предпазителите мощността на реактора на пети блок бе намалена до 40%, в съответствие с технологичните изисквания. Другият хилядамегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй" - шести, работи с 96% натоварване на мощността.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 14:14  03.07.17
  На всеки е ясно, че турбогенератора не е в активната зона. Той работи с прегрятата пара.
 • Gost
  Отговор
  2 19:59  03.07.17
  Westinhouse falira http://www.novinite.bg/articles/142467/Forbes-Ruskata-i-kitajskata-yadreni-industrii-zasega-udarjaha-pobeda
 • ЯК КАРАЧ
  Отговор
  3 18:14  05.07.17
  Абе ще си ги кътаме ние тези блокове, че други нема да видим скоро....

Напиши коментар:


Публикувай