3 127 3

Изключиха V-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Изключването е поради необходимост от подмяна на електрически предпазители във възбудителните вериги на турбогенератора

Изключиха V-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"
Венцислав Михайлов

Турбогенераторът на пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен от електроенергийната система на страната, съобщиха от АЕЦ "Козлодуй". Това стана на 3 юли 2017 г. в 00:59 часа, по заявка на атомната централа, съгласувано с Електроенергийния системен оператор.

Изключването е поради необходимост от подмяна на електрически предпазители във възбудителните вериги на турбогенератора, който се намира в машинната зала - в конвенционалната (нерадиоактивна) част на блока. Случаят няма отношение към ядрената и радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа. За спирането е уведомена Агенцията за ядрено регулиране.

По време на изпълнение на дейностите по подмяната на предпазителите мощността на реактора на пети блок бе намалена до 40%, в съответствие с технологичните изисквания. Другият хилядамегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй" - шести, работи с 96% натоварване на мощността.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 14:14  03.07.17
  На всеки е ясно, че турбогенератора не е в активната зона. Той работи с прегрятата пара.
 • Gost
  Отговор
  2 19:59  03.07.17
  Westinhouse falira http://www.novinite.bg/articles/142467/Forbes-Ruskata-i-kitajskata-yadreni-industrii-zasega-udarjaha-pobeda
 • ЯК КАРАЧ
  Отговор
  3 18:14  05.07.17
  Абе ще си ги кътаме ние тези блокове, че други нема да видим скоро....

Напиши коментар:


Публикувай