1 110 0

Съкращения и по-ниски заплати в най-старата банка

Сурови мерки в сурови времена...

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Най-старата банка в света представи мащабен план за реорганизиране през следващите четири години, за да оцелее, съобщиха от пресслужбата на кредитната организация.

„Банка Монте дей Паски ди Сиена“ (MPS) ще намали броя на своите служители с 5 500 души, ще намали заплатите на топ мениджърите, а освен това ще закрие 600 клона.

Италианската банка, основана през XV век, планира и да продаде лошите кредити за €28.6 милиарда до 2021 година, за да отбележи икономически растеж и да се справи с предизвикателствата на конкурентната среда.

Банкерите предвиждат, че в резултат на тези мерки през 2021 година печалбата ще бъде повече от €1.2 милиарда. Преди година стойността на акциите на MPS падна до рекордно ниско равнище.

Ниската рентабилност, слабият икономически растеж в Италия, както и грешки решения на ръководството на най-старата работеща банка в света спомогнаха за негативните финансови показатели.

Банката е основана през 1472 година в град Сиена и е най-старата действаща банка в световен мащаб. Освен това е и третата по големина кредитна организация на Апенините.

Европейската комисия одобри плана за реструктуриране, както и мерките, с които „Банка Монте дей Паски ди Сиена“ се надява да подобри финансовия климат и имидж.

Италия


Напиши коментар:


Публикувай