Last news in Fakti

5 Юли, 2017 19:15 3 476 1

Първи успешен проект в дуалното обучение

  • дуално образование-
  • българия-
  • германия
Първи успешен проект в дуалното обучение - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дуалната форма на обучение вече има своите първи випускници. Те са с профил „Фирмен мениджмънт” и част от пилотна програма реализирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) съвместно с Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ).

„Нашата амбиция е да продължим с икономически свързаните професии, но и да създадем технически, където има силен интерес. Проблемът е, че нямаме достатъчно потенциал от страна на големи фирми, които искат да започнат работа с 20-30 души клас в нормалното обучение. Сегашният курс го направихме с хора 18+ и ги взехме от свободния пазар. Обучавахме ги допълнително извън рамките на действащото образование в училището”, каза за Факти.бг доктор Митко Василев, главен управител на ГБИТК. Той допълни, че има готовност от други гимназии, които са съгласни, съществуващите паралелки да ги ориентират практически към предприятия, които имат нужда от нови кадри. „Правим опит в Пловдив и София. В Германия това е национална кауза а за фирмите това е въпрос на чест, тъй като не всички фирми могат да бъдат допуснати в тази система”.

„В Германия този вид обучение има многовековна история. Всеки втори, който завършва образование в Германия, решава да участва в такъв вид обучение. Именно затова то гарантира сигурно работно място. Това беше пилотен проект, а те обикновено са свързани с надеждата, че ще се намерят и други, които да последват този пример”, каза Н.Пр. Детлеф Лингеман, посланик на Федерална република Германия в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 0 Отговор
    това не е дуално обучение! за отбиване на номера следдипломна квалификация чрез курсове ,за вземане на парите!!