7 Юли, 2017 04:31 1 240 0

"Росатом" с интерес към Китай

  • русия-
  • китай-
  • росатом-
  • аец

Тянванската АЕЦ е най-големият действащ обект на руско-китайското сътрудничество в ядрената сфера

"Росатом" с интерес към Китай - 1

Лидерите на Руската Федерация и Китайската Народна Република дадоха заявка, че до края на настоящата година двете страни ще подпишат пакет от документи по четири проекта на „Росатом“ в Китай. Това съобщи генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

„Четирите теми са строителството на Седми и Осми блок на Тянванската АЕЦ по руски дизайн, доставка на радиоизотопни термоелектрически генератори, взаимодействие с китайската страна за дострояването на реактор на бързи неутрони и определяне на площадки за нови енергоблокове към Тянванската АЕЦ“, каза Лихачов. „В момента подготвяме юридическата документация, междуправителствените споразумения и договорите за тези четири теми. Лидерите на страните си дадоха срок за завършване на преговорите до края на годината“, добави Лихачов.

Русия и Китай имат дългогодишно сътрудничество в областта на мирния атом. Тянванската АЕЦ е най-големият действащ обект на руско-китайското сътрудничество в ядрената сфера. В Китай, с участието на Русия, са построени Първи и Втори енергоблок с реактори ВВЕР-1000. Въведени са в експлоатация през 2007 г. Обсъжда се възможност за съвместното изграждане на блокове Седми и Осми на централата.

С руско съдействие, в Китай е построен и пуснат експериментален реактор на бързи неутрони CEFR (с натрий като топлоносител) с топлинна мощност 65 МВт и електрическа мощност 20 МВт. През 2016 г. между двете държави беше постигнато съгласие за развиване на стратегическо сътрудничество в областта на мирния атом.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА