1 091 4

Разширяваме с Гърция транспортните връзки

Венцислав Михайлов

България и Гърция се договориха да разширят обхвата на мултимодалния транспортен коридор между двете държави, свързващ пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Това стана ясно след проведена в Солун днес среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и гръцкия министър на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис, съобщи МТИТС.

Гръцката страна прие предложението на България към съвместния проект да бъде включена и връзка с пристанището в Русе. По този начин ще се постигне пълна мултимодалност на коридора между пътен, железопътен, морски и речен транспорт, както и пряк път до държавите по поречието на Дунав.

По време на срещата министър Спирдзис предложи включването и на жп връзката с пристанище Солун в рамките на коридора, с цел достигане до по-големи търговски пазари. Двамата министри се обединиха около позицията, че това е проект с висока добавена стойност и очакванията са, че той ще привлече големи инвеститори от Близкия и Среден Изток, Китай, Русия и др. големи пазари.

Министрите обсъдиха създаването на съвместна проектна компания, чрез която двете държави да кандидатстват за финансиране, да изграждат и оперират заедно целия коридор. Предстои двете държави да поискат съвместна среща с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц за уточняване на модела, по който да се създаде компанията.

Друга тема, която беше обсъдена, е уеднаквяването на стандартите за пристанищни, железопътни и мултимодални услуги между двете съседни държави, като идеята е всички документи да се обработват на едно гише за целия коридор. По този начин ще се намали административната тежест и значително ще се улесни бизнесът.

Министър Ивайло Московски посочи, че през миналия програмен период България в голяма степен е модернизирала железопътните и пътни направления в страната към границата с Гърция и връзките с пристанищата Бургас и Варна. Той заяви, че в момента се търсят възможности за изграждане на връзката Варна - Русе.

С оглед постигнатата обща позиция за проекта предстои двете държави в кратки срокове да подпишат Меморандум за разбирателство за изграждането на коридора Русе - Варна - Бургас - Александруполис - Кавала - Солун. Министър Московски отправи покана към гръцкия си колега след изготвяне на окончателните текстове на документа той да бъде подписан в България.

Министър Спирдзис посочи, че Гърция ще подкрепи изцяло България по време на Председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. и се надява да бъдат поставени за обсъждане теми от взаимен интерес за всички държави в района.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • юрист
  Отговор
  1 16:49  06.07.17
  Това да се случва- мирна и равнопоставена търговия между държавите в региона, съвместни бизнеспроекти, от които всички страни имат печалба и полза, а не агресивно насъскване, инспирирано от русия, на една държава срещу друга държава от региона!
 • Варна
  Отговор
  2 17:38  06.07.17
  Това е явен пример за безхаберие, некомпетентност и откровена Софийска простотия! -На кой Софийски тъпанар ще му дойде на ум, че когато разтоварваш на Солун и изкарваш през Русе, то тогава Варна и Бургас остават без работа? - Колко тъп трябва да си за да мислиш, че от винетки се печели повече от колкото от товаро-разтоварни операции?

  Коментиран от #4

 • 3 18:31  06.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • работник и колхозничка
  Отговор
  4 08:23  07.07.17

  До коментар #2 от "Варна":

  Ако продължим тоя ред на мисли ще трябва да предем ,тъчем и шием ,както и да копаем жънем и плевим на ръка защото машините изземват работата от хората!!!

Напиши коментар:


Публикувай