1 449 7

Само италианците работят по-малко от нас

Исландците пък са абсолютни рекордьори по дължина на трудовия стаж

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Италианците, българите и гърците са с най-кратка трудова кариера според данните на европейската статистическа служба. Според данни на Евростат, споделени от вестник "Сега", 15-годишният италианец се очаква да се труди 30.7 години, преди да се пенсионира. Българин на същата възраст ще има 32.1 години трудов живот. Почти толкова дълга ще е трудовата кариера и на тийнейджъра в Гърция - 32.3 години. Данните са към 2015 г.

Увеличаването на пенсионната възраст в Европа, което цели да разтовари от натиска осигурителните системи при все по-застаряващо население, би трябвало да увеличи престоя на европейците на пазара на труда. Например средната продължителност на трудовата кариера за хората от ЕС е била 35.4 години през 2015 г. и се е увеличила с малко над 2 години от 2006 г. насам. У нас също има ръст - през 2006 г. се е очаквало българите да работят средно по 30.7 години при 32.1 години сега.

"Продължителността на трудовия живот е полезен измерител на способността на дадена страна да се справя със застаряването на населението си (и съответно да поддържа икономическата си активност) въпреки спада на раждаемостта. До голяма степен тя е знак за качеството на здравната система и навиците на населението, тъй като запазването на добро здраве за по-дълго време е сред ключовите фактори за задържането на активните на пазара на труда", коментират от "Инфограф".

Данните показват и ясна географска разлика в продължителността на трудовата кариера. В Северна Европа средната продължителност на трудовия живот варира между 37 и 40 години. На юг и изток европейците се трудят средно между 30 и 33 години. От данните излиза, че най-трудолюбиви са шведите - за 15-годишен швед перспективата е да работи 41.7 години. Следват холандците с 39.9 години. В Естония пък трудовият живот е 37.2 години. И в географското разпределение обаче има изключения. В Белгия например са по-скоро като балканците - с очаквана продължителност на трудовата кариера от 32.6 години. Забележителен резултат постигат исландците, които според европейската статистическа служба работят средно по 46.6 години. Това е абсолютен рекорд за всички страни от и извън ЕС.

Крайната цел на пенсионната реформа у нас е да се достигне 65 г. възраст за пенсиониране и при жените, и при мъжете. Това трябва да стане през 2029 г. за мъжете, а през 2037 - и за жените. Стажът през 2027 г. ще стане 37 г. за жените и 40 за мъжете и няма да расте повече, поне по сегашните намерения.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • смях
  Отговор
  1 09:00  11.07.17
  А защо не виждам в статията информация, че в България средната продължителност на живот е от най ниските. Средно българите живеят до 70 години, а богатите европейци до около 80. На 25 години завършваш висшето си образование в България, работиш 35 години и вземаш пенсия от 150 евро средно 10 години. Прекрасен живот

  Коментиран от #2

 • телепат
  Отговор
  2 09:49  11.07.17

  До коментар #1 от "смях":

  Малко уточнение . Работиш поне 39-40 години , за да се пенсионираш , а ако си още жив , след това можеш да се "порадваш" на "огромната" си пенсия .
 • onq s konq
  Отговор
  3 10:53  11.07.17
  За инфо на българските руснаци дето злобеят от Русия срещу България ще поясня,че по продължителност на живот ние сме на 77МЯСТО В СМЕТА СЪС 74,6 ГОДИНИ,А ЛЮБИМАТА ИМ "НОВА РОДИНА" РУСИЯ Е НА 137 МЯСТО/!/ СЪС 72,6 ГОД.Тъй както животът в Матушка Рус е райски и начело стои богът Путин,който за разлика от ББ мисли "изключително много" за благоденствието на електората си.И сега пак ми кажете че не си вземам хапчетата или пък да сменя дилъра:)
 • Ироничен
  Отговор
  4 14:16  11.07.17
  Вече имам 27 години стаж по специалността и съм стоял 2 години в армията. Очакват ме още 13 години работа. Май съм близо до работливите северняци като продължителност на "кариерата", но това не ми осигурява особено добър живот. Ако не бях учил в университет пет години, щях да се изравня с рекордьорите. И какво от това?
 • Гост
  Отговор
  5 16:58  11.07.17
  на статистика всичко е ток и жица, ама какво излиза в крайна сметка: Х години на гърба на мама и тати У години работиш и на твоят гръб са другите системи З години си пенсионер и сърбаш попарата която си/(са ти) надробил(и). При нашата средна продължителност излиза че 65 години ти или някой друг плаща и цели 9 - държавата се сеща за теб. а дори няма да сравняваме и здравеопазване и всичко останало из страните, че не ни е удобно.
 • волен сидеров
  Отговор
  6 15:57  12.07.17
  Няма ли някой ислямист да я взриви тази Земя и да се свършва с този свиреп капитализъм-ще работим до 65 години с катетери и паперси-айде бомбата или извънземните да идват и да се свършва-Те тези работодатели-богаташи не се наядоха ....
 • misli posle govori
  Отговор
  7 11:31  13.07.17
  Тя така работи системата.При разпределянето на създаденото благо, най-много отива при организатора на схемата.Схемата, в широкия смисъл на думата.В някои общества се наблюдава по-справедливо разпределение, в други не. По-важното е, че зрелите топ икономики са създадени с гръбнака им малкият бизнес(Сащ, Германия и т.н)Т.е работиш за себе си, рискът също си поемаш на 100%.

Напиши коментар:


Публикувай