Last news in Fakti

13 Юли, 2017 20:24 2 481 9

Валери Симеонов е за премахване на клас "прослужено време"

  • валери симеонов-
  • заплата-
  • клас прослужено време
Валери Симеонов е за премахване на клас "прослужено време" - 1
Снимка: БТА

Да отпадне клас прослужено време и да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тази идея срещна подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов, който се срещна с представителите на работодателските организации, съобщи Дарик.

Въпросът да отпадне ли клас прослужено време трябвало на първо време да се реши в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вицепремиерът Валери Симеонов лаконично коментира, че е склонен да подкрепи идеята.

"Лично аз подкрепям това решение и смятам, че то ще намери и подкрепа в Тристранния съвет, тъй като това е един остатък от по-други трудово правни взаимоотношения, от времето на класовите взаимоотношения. Смятам, че е уместно да отпадне този клас, да бъде въведен в заплатата и по този начин да се поизчистят статистиките, свързани с минималната работна заплата. Защото когато се дава минимална работна заплата не се казва, че към нея има и клас за хората, които имат съответното прослужено време, за да го получават.", обясни Симеонов.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал поиска да се поощрява производителността на труда, а не мързела. Според него клас прослужено време дискриминира младите служители.

"Не предвиждаме и не предполагаме, и не целим понижаване на доходите като отпадне класа. Ние сме предложили класът да се включи в основната заплата. Всички хора да запазват доходите си такива, каквито са към тази дата и от там нататък заплатата расте в зависимост от ръста в производителността, в продажбите и т.н.", поясни Велев.

Вицепремиерът допълни, че остава отворен за среща и със синдикатите, като се презастрахова, че конкретен механизъм за определяне на минималната работна заплата не са обсъждали на срещата с работодателските организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    11 1 Отговор
    ми да циган прослужено време няма
    да се опънат работещите
    аз съм националист подкрепям ги
    но като има грешка не си трая
  • 2 Patriot

    2 1 Отговор
    Kato go gledam toy simo toi bay cernicak ciganin zatova li mrazi ciganite da lapa ot hotela na granicata ce se oklka vece
  • 3 гост

    9 0 Отговор
    Валерката е един от тях и патриотарството му е само маска за влизане във властта. Но маските падат - маскираните също.
  • 4 Европеецът

    9 1 Отговор
    Всички в ада ще горите ми се струва!
  • 5 ПИНКЕРТОН

    4 0 Отговор
    Г-н Стоянов защо се захващате с неща които не разбирате.За това си има хора които разбират материята .Питайте ги.Не слушайте тези над и зад Вас.

    Коментиран от #7

  • 6 georgi

    3 1 Отговор
    Кой е този на снимката - брадясалото старче, че и акъл раздава старчока, бог да го опази, той не е виновен
  • 7 законен

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "ПИНКЕРТОН":

    Първо е Симеонов и второ какво има да разбира ? Искаш да ме убедиш , че един мухльо с 15 г стаж , който гледа само да му мине деня и да си запише надника , трябва да взема повече от някой младеж който си дава зор и върши два пъти повече работа от него , само защото така пишело в измислен закон от татово време ? Това го няма никъде по света и заплата е само за свършена определена работа , а не за дърти скатавки !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 крал мас

    0 0 Отговор
    "Един призрак броди из Европа. Това е признакът на комунизма". Първо г-н Симеонов да вземе да прочете, че въпросното допълнително възнаграждение не е регламентирано в Кодекса на труда и от 2007г. не се нарича "Клас прослужено време", а се регламентира със 147 ПМС от 29.06.2007г. се нарича "допълнително възнаграждение за продължителен трудов стаж и придобит професионален опит" . Абе като искаш нещо поне вземи че го прочети и не тарталясвай глупости. Чак мен ме хвана срам за какъв човек са гласували хората.