1 948 9

Валери Симеонов е за премахване на клас "прослужено време"

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Светослава Ингилизова

Да отпадне клас прослужено време и да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тази идея срещна подкрепата на вицепремиера Валери Симеонов, който се срещна с представителите на работодателските организации, съобщи Дарик.

Въпросът да отпадне ли клас прослужено време трябвало на първо време да се реши в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Вицепремиерът Валери Симеонов лаконично коментира, че е склонен да подкрепи идеята.

"Лично аз подкрепям това решение и смятам, че то ще намери и подкрепа в Тристранния съвет, тъй като това е един остатък от по-други трудово правни взаимоотношения, от времето на класовите взаимоотношения. Смятам, че е уместно да отпадне този клас, да бъде въведен в заплатата и по този начин да се поизчистят статистиките, свързани с минималната работна заплата. Защото когато се дава минимална работна заплата не се казва, че към нея има и клас за хората, които имат съответното прослужено време, за да го получават.", обясни Симеонов.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал поиска да се поощрява производителността на труда, а не мързела. Според него клас прослужено време дискриминира младите служители.

"Не предвиждаме и не предполагаме, и не целим понижаване на доходите като отпадне класа. Ние сме предложили класът да се включи в основната заплата. Всички хора да запазват доходите си такива, каквито са към тази дата и от там нататък заплатата расте в зависимост от ръста в производителността, в продажбите и т.н.", поясни Велев.

Вицепремиерът допълни, че остава отворен за среща и със синдикатите, като се презастрахова, че конкретен механизъм за определяне на минималната работна заплата не са обсъждали на срещата с работодателските организации.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДДД
  Отговор
  1 21:26  13.07.17
  ми да циган прослужено време няма да се опънат работещите аз съм националист подкрепям ги но като има грешка не си трая
 • Patriot
  Отговор
  2 22:39  13.07.17
  Kato go gledam toy simo toi bay cernicak ciganin zatova li mrazi ciganite da lapa ot hotela na granicata ce se oklka vece
 • гост
  Отговор
  3 08:59  14.07.17
  Валерката е един от тях и патриотарството му е само маска за влизане във властта. Но маските падат - маскираните също.
 • Европеецът
  Отговор
  4 09:30  14.07.17
  Всички в ада ще горите ми се струва!

 • ПИНКЕРТОН
  Отговор
  5 12:57  14.07.17
  Г-н Стоянов защо се захващате с неща които не разбирате.За това си има хора които разбират материята .Питайте ги.Не слушайте тези над и зад Вас.

  Коментиран от #7

 • georgi
  Отговор
  6 13:23  14.07.17
  Кой е този на снимката - брадясалото старче, че и акъл раздава старчока, бог да го опази, той не е виновен
 • законен
  Отговор
  7 15:15  14.07.17

  До коментар #5 от "ПИНКЕРТОН":

  Първо е Симеонов и второ какво има да разбира ? Искаш да ме убедиш , че един мухльо с 15 г стаж , който гледа само да му мине деня и да си запише надника , трябва да взема повече от някой младеж който си дава зор и върши два пъти повече работа от него , само защото така пишело в измислен закон от татово време ? Това го няма никъде по света и заплата е само за свършена определена работа , а не за дърти скатавки !
 • 8 18:00  14.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • крал мас
  Отговор
  9 12:55  21.07.17
  "Един призрак броди из Европа. Това е признакът на комунизма". Първо г-н Симеонов да вземе да прочете, че въпросното допълнително възнаграждение не е регламентирано в Кодекса на труда и от 2007г. не се нарича "Клас прослужено време", а се регламентира със 147 ПМС от 29.06.2007г. се нарича "допълнително възнаграждение за продължителен трудов стаж и придобит професионален опит" . Абе като искаш нещо поне вземи че го прочети и не тарталясвай глупости. Чак мен ме хвана срам за какъв човек са гласували хората.

Напиши коментар:


Публикувай